PlusKorreltje zout

Waarom zijn er nog steeds producten met verboden e-nummers te koop?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: e-nummer 171.

Laura Obdeijn
null Beeld getty images
Beeld getty images

Het staat er nog, in de ingrediëntenlijst. Op het pakje Sportlifekauwgom van een collega, maar ook op de zak Droptoppers salmiak & mint in de supermarkt, en op de tikkels. E-nummer 171, dat ook luistert naar de namen titanium­dioxide of titaandioxide. Een ­poedervormige stof die sinds de jaren ­zestig wordt gebruikt als witte kleurstof in voedingsmiddelen, aldus het Voedingscentrum.

En een stof waarover de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in mei concludeerde dat het gebruik ervan in voedsel onveilig is. Het is namelijk niet uit te sluiten dat het dna in levende cellen kan beschadigen. Begin oktober werd een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van de kleurstof in etenswaren vanaf 2022 te verbieden, goedgekeurd door de lidstaten. Alleen als de Raad of het Europees Parlement ervoor gaan liggen is een verbod van de baan, maar dat ligt niet in de lijn der verwachting, zegt Elif ­Stepman van Foodwatch, dat jarenlang campagne voerde om de toevoeging uit voeding te halen.

Terwijl ik dit tik, kauw ik op kauwgom waar het in zit. Waarom bij twijfel over voedselveiligheid niet gewoon alles direct uit de schappen halen? “Dat vragen wij ons ook af,” aldus Stepman. Bedrijven ­krijgen bij een verbod vaak de tijd hun producten terug te halen en te vervangen door iets E171-loos. Zes maanden in dit geval. “Maar de risico’s zijn bekend, zoiets moet zo snel mogelijk uit de winkel.”

De voedselwaakhond roept bedrijven dan ook op producten nu al uit de handel te halen. Het RIVM zegt op de eigen site dat het ook komt doordat EFSA geen ‘acute effecten in verband met de inname van E171 heeft vastgesteld die een onmiddellijk verbod zouden rechtvaardigen’. Je zult er dus niet direct bij neervallen. “Maar,” zegt Stepman, “geen acute schade, is toch nog steeds schade?”

Wil je om het E-nummer heen, dan zijn er volgens het Voedingscentrum zat alternatieven zonder. Voor dat kauwgompje, bijvoorbeeld, die nu toch een wat minder frisse nasmaak heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden