PlusKorreltje zout

Waarom (te veel) eieren eten niet goed is voor je gezondheid

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: kun je te veel eieren eten?

Jari Goedegebuure

Gemiddeld eten Nederlanders zo’n 13 gram ei per dag, blijkt uit een ietwat gedateerde (2012-2016) peiling van het RIVM. Dat komt, uitgaande van de grootte van een medium ei, neer op zo’n negentig eieren per jaar en net geen twee per week.

Let wel, dat is het gemiddelde. Er zijn ook mensen die veel meer eieren eten. Zoals een collega, die vol trots declameerde: “Ik ben eierverslaafd.” Een gekookt eitje bij de witte asperges, twee gebakken eitjes bij het weekendontbijt, een eitje of twee (of drie) bij de lunch. Tel maar op. Kun je ook te véél eieren eten?

Het goede nieuws: eieren zijn hartstikke gezond en onderdeel van de schijf van vijf. Ze bevatten een heel palet aan belangrijke voedingsstoffen: onder meer vitamines (A, B2, B12, D), mineralen zoals ijzer en zink, foliumzuur en – natuurlijk – eiwitten.

Het slechte nieuws: je moet inderdaad oppassen met hoeveelheden. “In de dooier zit namelijk het stofje cholesterol,” zegt Iris Groenenberg van het Voedingscentrum. “Je zult er vast niet van opkijken: dat stofje verhoogt het slechte LDL-cholesterol in je bloed een beetje, waardoor je een iets groter risico hebt op hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt volgens wetenschappelijk onderzoek de kans groter dat je diabetes type 2 ontwikkelt als je elke dag een ei of meer eet.”

Om die reden adviseert het Voedingscentrum twee tot drie eieren per week. Vegetariërs kunnen er eentje extra nemen, omdat zij gemiddeld minder verzadigd vet binnenkrijgen dan vleeseters, en dat verzadigd vet zorgt eveneens voor meer LDL-cholesterol.

Het is overigens belangrijker om het binnenkrijgen van verzadigd vet te beperken dan alleen dat specifieke stofje cholesterol, benadrukt Groenenberg. “Veel ­verzadigd vet eten heeft namelijk een ­groter effect op het cholesterolgehalte in je bloed.”

Lees ook eerdere afleveringen van deze rubriek: Fabels en feiten over ons eten & drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden