Korreltje zout

Waarom is de vegetarische rookworst van Hema zo duur?

Verslaggever Laura Obdeijn schrijft over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: vegetarische rookworst van Hema.

Laura Obdeijn
null Beeld

Hema’s iconische rookworst werd in 1936 voor het eerst warm verkocht vanuit een kraam voor de winkel, omdat een Amsterdamse filiaalhouder er te veel had ingekocht. Sinds vorige week is ook de vegetarische variant verkrijgbaar. OokWorst, want ‘Rookworst zonder ‘r’ is namelijk…’ Maar dan wel een stuk duurder.

De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen. Toch blijkt nog regelmatig dat de vegaproducten duurder zijn dan de vleesvarianten. ­Waarom is dat?

Het antwoord zit hem bij Hema in de productieoplage, zegt een woordvoerder. “Van de rookworst verkopen we er 8 miljoen per jaar, en dit product komt net om de hoek kijken.” Ze legt uit dat voor deze worst een speciale productielijn moest worden opgezet. Zo moest de vegetarische rookworst net als de vleesvariant de herkenbare U-vorm hebben, ‘terwijl een rechte worst makkelijker is’. En zoiets moet ook worden terugverdiend. “Het zou super zijn als beide even duur waren, dat is het ideaal, maar dat is nu nog niet mogelijk. We hopen dat dat de volgende stap is.”

Dat vleesvervangers nog altijd op een kleinere schaal worden geproduceerd dan vlees is ook volgens Atze Jan van der Goot, hoogleraar duurzame eiwittechnologie in Wageningen, een verklaring voor de hogere prijzen. “Het proces is bewerkelijker dan bij vlees. Neem een sojaboon. Bij erwten worden het zetmeel en het eiwit gescheiden. Deze plantaardige eiwitten vormen dan de basis van een vleesvervanger. De eiwitten worden vervolgens gemengd met andere ingrediënten om de smaak en textuur van vlees na te maken.” Een goede vleesvervanger maken is volgens hem complex. “De industrie investeert veel geld om te innoveren en die kosten zie je terug in de prijs.”

Maar er is nog een verklaring, zegt de professor. “Vleesvervangers zijn misschien duurder, maar veel vlees is juist erg goedkoop omdat niet alle gemaakte kosten worden meegenomen in de prijs. Denk aan de kosten voor het milieu.” Biologisch vlees is al een stuk duurder.

Toch denkt Van der Goot dat de prijzen voor vlees en de vervangers in de toekomst dichter naar elkaar toe kruipen. “Vlees wordt duurder omdat grondstoffen voor ­veevoer schaarser worden – naar verwachting blijft de vraag naar vlees stijgen, vanwege de groeiende wereldbevolking en stijging van de welvaart in niet-westerse landen – en omdat schadelijke milieueffecten belast gaan worden. Gaan meer mensen vleesvervangers eten, dan worden de prijzen daarvan iets lager. Ik verwacht dat we het op die manier gelijk gaan trekken.”

Met andere woorden, dat wordt dooreten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden