Het ingrediënt

Waarom heet het in hemelsnaam bananenbróód? Het zit vol suiker en vet!

null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op bananen.

Samuel Levie

Sinds ik kinderen heb, heb ik ook bananen. Ze liggen altijd en in veelvoud in de fruitschaal. Het begon als hun favoriete babyhapje. Nu is het vooral makkelijk. Kind honger? Banaan erin. Het perfecte kindervoer voor luie ouders die geen zin hebben in schilmesjes, sinaasappelschil of klokhuizen. Komt zonder onnodige verpakkingen.

Maar nu zijn mijn kids in een fase terechtgekomen waarin een banaan alleen geschikt is voor hun tere kindersmaak als de banaan onbevlekt is. Hij moet strak geel zijn.

Mijn onvermoeibare pogingen ze wijs te maken dat ze met luipaardvel toch echt lekkerder zijn, worden weggelachen. Domme papa! Ik schreef lieve boodschappen en tekende gezichtjes op de vruchten, maar uiteindelijk moest ik ze toch zelf opeten. En dus begon ik te koken met bananen.

Volle vriezer

Het begon met één bananenbrood, maar er volgden er snel meer. Tot het punt dat de vriezer vol lag met bananenbrood en ik het ook daadwerkelijk als brood begon te eten. Voor het ontbijt geroosterd met boter of pindakaas, als wentelteefjes en zelfs met een plak kaas.

Waarom heet het in hemelsnaam brood? Iedereen die het weleens bakt, weet dat bananenbrood grotendeels uit suiker en vet bestaat. Het schijnt dat bananenbrood is bedacht door de producent van bakpoeder om zijn product te promoten en een wereldwijde hit werd toen Chiquita het in een kookboek publiceerde.

Ik brak met mijn slechte eetgewoonte en kocht ter inspiratie een bananenkookboek. Horror was het. Banaan gewikkeld in ham of kalfslever in bananensaus zijn twee van de minder smerige recepten.

Wereldwijd wordt er waanzinnig veel gekookt met bananen, maar dan vooral met wat wij hier bakbananen noemen. Die zijn op veel plekken een belangrijke voedingsbron. De banaan die je hier bij de groenteboer koopt, is toch vooral geschikt als gezonde snack of om te verwerken in een dessert.

Recept: banaan met misokaramel

Ingrediënten
100 g kristalsuiker
100 ml room, 50 ml water
1 el witte miso
4 tl geroosterd sesamzaad
4 rijpe bananen
klontje boter
vanille-ijs
koriander (optioneel)

Bereiding
Gebakken banaantjes zijn altijd een goed idee. Ik maakte deze zoutige misokaramel om ze nog verder op te vrolijken. En laatst kreeg ik een Aziatisch dessert met korianderblaadjes. Dat had ik nog nooit gegeten, maar het zorgt voor een frisse noot en werkt hierin ook goed.

Verwarm in een steelpan met dikke bodem op laag vuur de suiker tot deze begint te karamelliseren. Als de suiker helemaal vloeibaar is en bruin begint te kleuren, giet je de room en het water voorzichtig op de suiker. Kijk uit, het kan gaan spetteren. Voeg de miso toe en roer door tot er een gladde saus ontstaat. Halveer de bananen en bak ze in een klontje boter aan beide kanten tot de ze bruin kleuren. Serveer de bananen met een bolletje ijs, de misokaramel en strooi een beetje sesam over de desserts. Serveer er eventueel wat blaadjes koriander overheen.

Samuel Levie. Beeld Sjoukje Bierma
Samuel Levie.Beeld Sjoukje Bierma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden