Aldus

Waarom een Internationale Mannendag eigenlijk niet nodig is

Het is vandaag Internationale Mannendag. Jens van Tricht (50) van stichting Emancipator legt uit waarom die dag eigenlijk niet nodig is.

André Nientied
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Internationale Mannendag is ooit ingesteld door de VN. Waarom is Mannendag nodig?

“Ik vind het niet echt nodig. Eigenlijk is het elke dag Mannendag, it’s a man’s world, immers. Maar omdat Mannendag nu eenmaal is ingesteld, wijden we er een programma aan.”

Wat staat er op het programma?

“Ons thema is ‘Minder geweld en meer zorgzaamheid’. Het is hard nodig dat meer mannen traditioneel vrouwelijke beroepen uitoefenen, zoals in de zorg en het onderwijs. Vrouwen zijn de afgelopen honderd jaar bezig geweest mannelijke beroepen te veroveren, maar het omgekeerde is ook hard nodig. Overdag zijn er besloten workshops en ’s avonds is er een theatervoorstelling over wat het betekent om man te zijn.”

En hoe besteden jullie aandacht aan het thema ‘minder geweld’?

“Vanavond lanceren we voor het vierde jaar onze White Ribbon Cam­pagne, tegen geweld tegen vrouwen. Op 25 november wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen meisjes en vrouwen, 10 december is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. In de zestien dagen ertussen wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor genderbased violence. Daar sluiten wij ons bij aan.”

U noemt uzelf een feminist. Moet u daarover vaker uitleg geven aan mannen of aan vrouwen?

“Ik moet het vaker aan mannen uitleggen. Veel mannen denken nog steeds dat emancipatie tegen mannen is, maar het is ook in het belang van mannen. Met de emancipatie van jongens en mannen doorbreken we gewelddadige mannelijkheid en bevorderen we zorgzame mannelijkheid. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden