Aldus

VU-student wint kort geding van ‘Jan’: ‘Het was even zweten’

VU-student Tim Gast (23) bedacht chatbot Jan de Belastingman, maar kreeg een kort geding aan zijn broek van accountantskantoor Jan. Hij won.

Tom Grosfeld
null Beeld

Waarom niet Tim de belastingman?

“Ik kom uit een klein dorp in de buurt van Alkmaar, daar noemen ze me vaak Jan de Belastingman, als een soort geuzennaam. En het is natuurlijk een tv-programma geweest. Daarnaast: Jan is internationaal. Ik had ook Twan kunnen pakken, maar dat kan verwarring opleveren: is het ­Toine, Twan?”

Waarom een chatbot?

“Ik doe vrijwilligerswerk bij de Belastingwinkel, een studentenorganisatie die gratis fiscaal advies geeft aan mensen die bijvoorbeeld weinig geld hebben of de taal niet goed spreken. In die gesprekken merkte ik dat er veel onduidelijkheid is over aftrekposten. Ik dacht: een chatbot is de ideale manier om dat te verhelpen.”

En toen was daar een andere Jan.

“Ja, ik vroeg het merkenrecht aan en kreeg twee weken later een brief van een advocaat. Accountantskantoor Jan© vond dat ik inbreuk maakte op zijn naam. Ik moest 1100 euro aan juridische kosten betalen. Dat was schrikken, maar na wat onderzoek wist ik dat ik een goede kans had.”

Je was niet bang?

“Jawel, de juridische kosten liepen op. Het werd bijna 4000 euro, een paar dagen voor de rechtszaak zelfs 9000. Dat kon ik niet betalen. Achteraf gezien is het een mooi leermoment geweest. Ik zit bij een pleitvereniging en studeer fiscaal recht; het kwam mooi samen.”

Want je won.

“Dat had ik wel verwacht, al weet je het nooit in het recht. Het was even zweten, maar ik had een pleitnota geschreven, ging naar de rechtbank, verdedigde mijn zaak en kreeg gelijk van de rechter. Deze zomer werk ik dus met nog meer passie door aan Jan de Belastingman.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden