Aldus

Vrijwilligers Centrale wordt gevonden in alle hoeken van de stad

In coronatijd melden Amsterdammers zich uit alle hoeken bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Directeur Henriette van der Meij (56) vertelt.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De lieve stad blijkt écht lief. Hebben we daar een crisistijd voor nodig?

“Toen er in 2015 een enorme stroom vluchtelingen naar Nederland kwam, ontstond dezelfde beweging van mensen die zich aanboden om te helpen. Nu zijn er veel mensen die minder werken; zij hebben nu de tijd.”

Sommige vrijwilligersorganisaties nemen niet langer mensen aan. Is er een overschot aan vrijwilligers?

“Ik vind het woord ‘overschot’ niet zo mooi, maar er zijn wel heel veel mensen die zich als vrijwilliger aanbieden en er zijn op het moment minder hulpvragen aan huis. Dat is dus wel een beetje uit balans.”

Een luxeprobleem, lijkt me.

“Het is prachtig dat er zo veel energie loskomt, maar hoe kunnen we deze veerkracht verduurzamen? Wij proberen organisaties te helpen bij het behouden van bestaande en nieuwe vrijwilligers, ook als mensen straks weer aan het werk kunnen.”

Het kan zomaar dat je als vrijwilliger even moeten wachten?

“Vaak als mensen ons bellen, zeggen zij: ik kan vanmiddag nog aan de slag. Maar organisaties willen eerst weten wie jij bent, of je een training geven.”

Mensen worden dus niet afgewezen?

“Nee, dat zou verschrikkelijk zijn. Bij Burennetwerk hebben zich bijvoorbeeld duizend nieuwe vrijwilligers aangemeld, die zij niet direct kunnen verwerken. Wij schrijven hen dan aan via een tool, om te kijken of ze op een andere plek iets kunnen betekenen.

Waar zijn handjes nu hard nodig?

“Denk onder meer aan de OBA; zij zoeken ‘boekenbikers’, die boeken naar mensen toe brengen. De creativiteit die is ­losgekomen, is fantastisch.”

vca.nu/coronahulp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden