Plus

Voormalige garage Atelier is een fijne plek met ruwe randjes (7,5)

Atelier is een tropische verrassing op bedrijventerrein Schinkel. Een fijne plek, al mag er hier en daar nog wat gesleuteld worden.

Restaurant AtelierBeeld Mats van Soolingen

Ik knipte een paar jaar geleden een Pieter Geenenstrip uit Vrij Nederland met de naam 'Hipster horror', waarin alle oude gemalen en fabrieken door een leger bebaarde autonomen in noodtempo worden omgebouwd tot trendy horeca. Het burgerlijke klootjesvolk loopt er vervolgens dolenthousiast de deur plat: "Wat origineel, een oude machinefabriek. Zo'n industriële lamp wil ik thuis ook!" "Help, ik ben mainstream!" roept een hipster uiteindelijk wanhopig uit.

Aan die strip moest ik denken omdat Atelier, ik heb het nagezocht, inmiddels het zesde restaurant in een voormalige garage is dat we voor Proefwerk bezoeken - en dan tel ik garagegelieerde zaken als En Pluche en Waterkant nog niet eens mee. Blijkbaar lenen de betegelde, van veel gewapend glas en beton voorziene open ruimtes zich uitstekend voor de ruwe, industriële look waar hoofdstedelijke horeca momenteel naar op zoek is.

Twee sporten
De voormalige Volkswagengarage-met-wasstraat ­bevindt zich op het bedrijventerrein Schinkel, dat ingeklemd zit tussen de Hoofddorppleinbuurt, het water en de Ring. Het pand valt op tussen de shady bedrijfjes, Cat-graafmachines en tapijthandelaren - het is een vrolijke boel en heeft met fluorescerende kleurtjes en palmbomen een Tropicana-achtige inrichting. Er staat swingende muziek op. De zaak is niet alleen een restaurant, maar wordt ook gebruikt voor feesten en evenementen. "Zoals een fout après-skifeest," straalt de knappe barman. "Met jeu des boules!" Dat lijken mij twee sporten die om verschillende redenen niet goed samengaan, maar wat zou het.

Je kunt de hele dag bij Atelier terecht, er is een uitgebreide borrelkaart waarop ook oesters en charcuterie staan en naast de kleine kaart is er een wisselend driegangenmenu (€33). Er komt huisgemaakte focaccia op tafel, wat we sympathiek vinden - maar helaas is hij van binnen nog rauw.

Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

We beginnen met wat aangegeven staat als 'Fritti misti' (€12,50, dat moet fritto misto zijn, de kaart mag ­sowieso nog wel even worden nageplozen op spelfouten). Zo'n 'gemengde frituur' wordt in Italië van van alles gemaakt, van groenten tot hersentjes tot lamskoteletjes en kroketjes - Rome, Napels, Bologna en Piemonte hebben allemaal hun eigen samenstelling en paneerwijzen. Hier betreft het een fritto misto di mare. Daarbij worden visjes, inktvis en schaal- en schelpdieren door een beslagje of door bloem gehaald en à la minute goudbruin gefrituurd.

Lekkere schelpdieren
Het is één van mijn favoriete hapjes vooraf en dit is grotendeels een uitstekende versie: de garnalen en kleine inktvisjes zijn zo te proeven door tempurabeslag gehaald en erg knapperig en sappig. Wel jammer dat de spiering juist wat bleek en taai is - gepaneerd met alleen bloem zo te zien, en misschien zelfs wel voorgefrituurd. Er komt goeie aioli en een citroentje bij: lekker.

De salade van zachtgegaarde kalfswang met linzen, biet en appel (€10,50) is een fijn aards en fris voorgerecht: de combinatie is uitstekend en de wang is prachtig gegaard. Het dagmenu brengt ons een kom mosselen en vongole met broodkruim erover - ook de schelpdiertjes zijn lekker sappig, maar ik vind het broodkruim, dat er na het stoven gewoon overheen is gestrooid, niet goed werken: het is net te weinig om de boel knapperig te maken (zoals bij een gratin) maar ondertussen zuigt het wel al het heerlijke sap van de schelpdieren weg.

Fijne plek
De eendenborst uit het menu - een joekel- is ons beloofd met ras el hanout, maar die blijkt niet te bekennen. Het garnituur is zuurkool, goede mousseline, stevig ingekookte jus en nogal niksige dobbelstenen knolselderij. De eend is weer prima gegaard, met een lekker spekkig, uitgebakken vel. Ook de bereiding van de doradefilet (€17,50) is goed, maar daar slaat het garnituur wel echt de plank mis: een onlogische combinatie van rode-uienpuree die nog erg rauw smaakt, flauwe wortel en fregola waar ook wel even iets mee gedaan had kunnen worden. Het bord snakt naar iets fris: de saus waarvan we dachten dat het een beurre blanc was blijkt een soort melkschuim.

De ananas van de barbecue die we als dessert in het menu krijgen, smaakt vrij heftig rokerig, maar bij de aromatisch zoete ananas past dat eigenlijk wel. De panna cotta van kokosmelk heeft veel te veel gelatine om een echte panna cotta te zijn, maar als puddinkje volstaat het wel- het wordt zo een pinacolada-achtig dessert.

Atelier heeft weliswaar nog wat ruwe randjes, maar de intenties zijn prima en de plek is, al is een garage dus niet per se origineel meer, heel fijn.


Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Atelier

Valschermkade 16A
1059 CD Amsterdam

Ma-do 11.00-01.00 uur
Vr-za 11.00-03.00 uur
Zo 12.00-01.00 uur

06-31204541
www.atelier-schinkel.nl

Best

Het voorgerecht met kalfswang, appel, biet en linzen is lekker aards en verrassend.

Minder
Het garnituur bij de ­doradefilet is flauw en mist vooral frisse zuren.

Opvallend
Atelier is het zesde ­restaurant dat we bezoeken dat is gevestigd in een voormalige garage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden