PlusPortretten

Voordeel van thuiswerken: eindelijk tijd voor een hond

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Wandelen mogen we nog wel. En omdat dat in gezelschap dwingender en leuker is, nemen veel Amsterdammers nu een hond. ‘De eerste weken heb ik geen oog dicht­gedaan.’

Sietske Kleijwegt

Randy Pianim (29)

Mediamanager, woont in Oost. Heeft sinds april puppy Kevin (0), een Franse buldog.

“Ik heb Kevin in april opgehaald en dat was net voordat ze het verboden om Franse buldogs en andere honden met korte snuiten te fokken. De hondjes hebben vaak moeite met ademhalen door de vorm van hun kop, maar daarvan was ik niet op de hoogte toen ik hem adopteerde. Kevin is nieuwsgierig en enorm vriendelijk, maar vooral heel energiek. Net als de comedian naar wie hij is vernoemd: Kevin Hart.

Eerlijk gezegd had ik niet beseft hoeveel tijd er gaat zitten in het opvoeden van een puppy. Ik kreeg hem met acht weken en hij was natuurlijk erg ontregeld doordat hij in een totaal nieuwe omgeving kwam. De eerste weken voelde ik me een echte ouder, want ik heb geen oog dichtgedaan.

Doordat ik nu veel thuiswerk, kan ik veel tijd besteden aan Kevins training, maar het betekent ook dat ik hem minder kan laten wennen aan andere mensen en honden. Ik kijk vaak filmpjes op YouTube om tips op te doen voor een bepaald probleem. Het kostte me bijvoorbeeld wat tijd voordat ik hem helemaal zindelijk had, maar als je goed op hem let, geeft hij wel aanwijzingen voor wat hij wil. Kevin gaat bijvoorbeeld in een bepaalde hoek van mijn keuken zitten als hij naar de wc moet.

Ik ben benieuwd hoe het wordt als ik weer helemaal naar kantoor kan. Kevin is eraan gewend dat ik er altijd ben. Ik heb al bedacht wat ik ga doen. Ik werk niet ver van huis, dus ik kan hem tijdens de lunch uitlaten. En anders komt er een hondenuitlaatservice langs.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Eva van den Berge (11)

Scholier, woont in Oost. Heeft sinds half september Puck (0), een kooikerhond.

“We hebben Puck nu sinds een paar weken en daar ben ik heel blij mee. Ik wilde al lang een hond, dus heb hard campagne gevoerd om mijn ouders te overtuigen. Ik ben bijvoorbeeld met een vriendinnetje een hondenuitlaatservice begonnen, maar die liep niet zo goed. Elke keer als ik een verlanglijstje moest maken, zette ik een hond helemaal bovenaan, en ik stond elke ochtend extra vroeg op om aan papa en mama te laten zien dat ik dan tijd heb om de hond uit te laten.

Terwijl ik papa en mama aan het overhalen was om een hond te nemen, hebben we kort een kat gehad. Die was helaas niet gezond en heeft dus niet lang geleefd. Toen ­zagen mijn ouders wel hoe leuk het was om een huisdier te hebben. Papa was het als eerste met me eens. Door ­corona zijn ze allebei meer thuis. Ze hebben nu tijd om Puck goed op te voeden, zodat ze niet meer in mijn benen bijt.

Ik laat Puck vaak uit. Eigenlijk moeten honden drie keer per dag een goed stuk lopen, maar ­omdat ze nog jong is, ga ik vaker met haar naar buiten voor kortere rondjes. Voor ons huis is een bladerenberg waarin ze kan spelen, want Puck houdt enorm van graven. Ze vindt het ook leuk om andere honden of nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind het geweldig dat ik nu ­altijd een maatje heb om mee te spelen.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Daphne Boonstoppel (30)

Adviseur tendermanagement, woont in Oost. Heeft sinds mei dit jaar Wasabi (1), een kruising tussen een bordercollie en een corgi.

“Mijn vriend en ik hadden al een tijd serieuze plannen om een hondje te adopteren. In februari hadden we er zelfs een specifiek op het oog, maar toen waren we allebei niet genoeg thuis, dus is dat niet doorgegaan. In maart veranderde dat, vanaf dat moment zijn we weer gaan zoeken.

Toen ik een foto van Wasabi zag was ik meteen verkocht. Het is een kruising tussen een bordercollie en een corgi; een gezellig worstje dus.

Wasabi komt uit Roemenië en we konden hem in Frankrijk ophalen, maar door corona was dat een puzzel. De Belgische grenzen waren gedeeltelijk dicht, dus op de heenweg zijn we via Duitsland en Luxemburg gereisd om op de terugweg door België te kunnen.

Het was even passen en meten om Wasabi in Amsterdam te krijgen, maar ik ben zo blij dat we het hebben doorgezet. De eerste ­weken durfde hij nog heel weinig, maar nu is hij alleen schichtig tegen sommige andere honden en de man van Thuisbezorgd.

We proberen ervoor te zorgen dat er op elk moment van de dag iemand thuis is, dus mijn vriend en ik werken om de beurt vanuit huis. Als we allebei op ons werk moeten zijn, nodigen we vrienden uit om ons huis te gebruiken als studieplek en dan kunnen ze meteen de puppy knuffelen.

Wasabi kwam bij ons in zijn wintervacht en toen werd het hier plotseling 40 graden. Ik zou andere toekomstige hondenbaasjes dus sterk aanraden om een draadloze stofzuiger te kopen. Die dingen zijn life savers.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Alexander Dijksman (30)

Category development specialist, woont in West. Heeft sinds half juni Tukker (0), een Shiba Inu.

“Mijn vriendin en ik zochten al voor corona heel serieus naar een Shiba Inu-puppy. Dat is redelijk lastig, omdat er voor dit ras weinig fokkers in Nederland zijn. Na een schijnzwangerschap bij een fokhond moesten we weer opnieuw beginnen, want we hadden op een paard gewed. Alle fokkers die we aan de telefoon kregen, klonken geïrriteerd. Hoewel dat bij ons niet zo was, leek heel Nederland opeens op zoek te zijn naar een coronapup.

Het duurde een tijdje tot we weer een goede fokker hadden gevonden. We wachtten op een volgend nestje, maar dat veranderde toen een pup vanwege corona niet in het buitenland kon worden geplaatst. We kregen plotseling een telefoontje dat we Tukker de volgende dag konden ophalen. Dat betekende acuut leuke chaos, want we ­hadden nog niks in huis. Ons adoptieproces is in eerste instantie vertraagd door corona, maar heeft er aan het eind een goede boost door gekregen.

Ik ben inmiddels goed klaar met thuiswerken, maar dat is snel vergeten na vijf minuten spelen met Tukker. Het is moeilijk in te schatten hoeveel tijd het trainen van een puppy gaat kosten. Als ik met Tukker buiten loop kan ze opeens beslissen dat het mooi is geweest, dus dan gaat ze zitten en krijg je haar zonder omkoping niet meer mee. Ik moet daar stiekem wel om ­lachen. Alles is zo de moeite waard als er de hele dag thuis een vrolijk kwispelende snoet achter je aanloopt.”

Bel 144 of bekijk de checklist van de Dierenbescherming om te voorkomen dat uw pup bij een broodfokker vandaan komt.

Strengere selectie

De Dierenbescherming ziet de laatste jaren steeds minder dieren in het asiel terechtkomen. In hun 28 locaties zitten op dit moment 153 honden te wachten op een nieuw thuis. “Dat zijn er alsnog 153 te veel,” zegt persvoorlichter Carmen Silos.

Opvallend is dat tijdens de coronacrisis meer honden een nieuw thuis hebben gevonden dan normaal. De voornaamste reden hiervoor is dat mensen die al een hond wilden nu tijd hebben om hem op te voeden en te laten wennen. Er zijn er enkele tientallen geadopteerd. Omdat de Dierenbescherming impulsadopties wil voorkomen, is het selectieproces strenger dan normaal. Silos: “Het moet echt van beide kanten een match zijn. Mensen moeten goed ­beseffen dat deze honden een rugzakje hebben, dus daar moeten de baasjes mee om kunnen gaan.”

Ook bij Dierenopvang Amsterdam krijgen ze meer aanvragen voor hondadopties, en behandelen ze die strenger dan voorheen. “Er zijn meer aanvragen, maar dat leidt niet per se tot meer plaatsingen, omdat we echt goed kijken of de aanvrager wel een geschikt thuis voor een hond heeft,” legt persvoorlichter Jeanine Kornmann uit. Het is volgens haar nog te vroeg om te kijken of er toch impulsadopties zijn gedaan en of de honden die nu worden geadopteerd over een tijd terug zullen komen in het asiel. “Daar is pas wat over te zeggen wanneer de situatie rondom corona weer normaliseert.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden