PlusPortretten

Voor wie ben jij? Scholieren over hun favoriete EK-elftal: ‘De Franse voetballers geven nooit op’

Jack. Beeld Nina Schollaardt
Jack.Beeld Nina Schollaardt

Ook op de Amity International School Amsterdam volgen ze het EK voetbal. Tien leerlingen over hun favoriete nationale elftal.

Anke Hofstra en Janna Toepoel

Jack (8) is voor Engeland

“Ik ben geboren in Engeland en groot fan van Manchester United. Ik volg via BBC Sport de Premier League, dus ik ken bijna alle voetballers die in het nationale team spelen. We moeten morgen tegen Duitsland en ik ben er best wel zeker van dat Engeland gaat winnen. Maar als een Duitse speler uit de Premier League scoort, ga ik ook juichen. Ook als dat betekent dat Engeland verliest. Ik ben voor iedereen die in Engeland voetbalt. Als Engeland verliest hoop ik dat Duitsland kampioen wordt, want mijn beste vriend Tom is Duits. Portugal vind ik ook goed, want daar spelen Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes.”

Tom. Beeld Nina Schollaardt
Tom.Beeld Nina Schollaardt

Tom (8) is voor Duitsland

“Manuel Neuer is mijn favoriete speler, omdat hij niet arrogant is. Hij motiveert het team om goed te voetballen. De wedstrijd tegen Portugal was erg spannend. Ik had eigenlijk verwacht dat we zouden verliezen, want Portugal heeft Cristiano Ronaldo. Gelukkig heeft Duitsland toch gewonnen en mogen we door naar de volgende ronde.”

 Innes (links) en Kerr.  Beeld Nina Schollaardt
Innes (links) en Kerr.Beeld Nina Schollaardt

Innes en Kerr (9) zijn voor Schotland

“Onze lievelingsspeler is Andy Robertson, de aanvoerder. Hij speelt heel erg goed en ziet er supercool uit. Een kapsel zoals Robertson, met het haar naar de zijkant, dat zouden wij ook wel willen. De wedstrijd Engeland-Schotland was het leukst om te zien. Het werd 0-0 en het was heel spannend omdat er steeds bijna een doelpunt werd gemaakt. Er waren veel kansen. We vinden het wel jammer dat Schotland is uitgeschakeld, maar het tweede team waar we voor zijn is het Nederlandse team. We wonen hier nu al een tijdje en oranje is ook een erg mooie kleur.”

Noah. Beeld Nina Schollaardt
Noah.Beeld Nina Schollaardt

Noah (8) is voor Nederland

“Ik ben voor Nederland omdat ik hier geboren ben. Misschien zijn andere landen wel net zo leuk of nog leuker, maar dat weet ik niet omdat ik daar niet woon. Mijn favoriete speler is Quincy Promes, want die heb ik een keer in het echt gezien. Hij liep zomaar langs. Het is wel een beetje jammer dat Nederland er nu uit is. Toch vind ik het niet heel erg, want ik ben niet zo competitief. Met mijn broertje voetbal ik op straat. Maar dan doen we niet aan winnaars en ­verliezers.”

Neve. Beeld Nina Schollaardt
Neve.Beeld Nina Schollaardt

Neve (10) is voor Frankrijk

“Ik denk wel dat Frankrijk gaat winnen. Ik heb niet alle wedstrijden gezien, want soms moet ik al naar bed. De volgende ochtend kijk ik dan wie er gewonnen heeft. Frankrijk doet het tot nu toe goed. De voetballers geven nooit op, ook niet als ze achter staan. Daarom is Frankrijk mijn favoriete team.”

Aniella. Beeld Nina Schollaardt
Aniella.Beeld Nina Schollaardt

Aniella (10) is voor ­Engeland

“Ik ben fan van Marcus Rashford, want hij is een van de jongste spelers die ooit voor Engeland heeft gescoord. In het echt is hij vast heel aardig. Hij doet veel goede dingen, zoals gratis maaltijden uitdelen aan kinderen. Zelf voetbal ik ook: ik ben rechtsbuiten voor Swift. Dat is een Amsterdamse voetbalclub. Omdat ik voetbal vind ik het extra leuk om het EK te volgen. Met mijn familie kijk ik zoveel mogelijk wedstrijden. Engeland kan best winnen, maar alleen als ze meer kansen pakken. Ze moeten nog iets beter hun best doen.”

Lea. Beeld Nina Schollaardt
Lea.Beeld Nina Schollaardt

Lea (11) is voor Duitsland

“Van mijn ouders mag ik de meeste wedstrijden niet kijken, omdat ze pas laat beginnen op doordeweekse avonden. De wedstrijd Duitsland tegen Portugal mocht ik wel zien, dat vond ik heel erg leuk. Er zaten mooie goals in, en we hebben gewonnen. Ik vond het wel jammer voor Lucas, mijn klasgenootje. Hij komt uit Portugal en was de dag na de wedstrijd jarig. Het was een leuk verjaardagscadeau geweest als Portugal had gewonnen. Ik denk dat Duitsland een van de beste teams heeft op dit moment. Maar als ze verliezen blijf ik hen supporten, het is belangrijk dat je achter je team staat, ook als ze verliezen.”

Sophie. Beeld Nina Schollaardt
Sophie.Beeld Nina Schollaardt

Sophie (11) is voor Nederland

“Ik vind het erg jammer dat Nederland heeft verloren. Ze speelden niet goed tegen Tsjechië. Toen het begon, dacht ik dat Nederland wel kon winnen; er waren heel veel kansen. Maar Nederland miste ze allemaal. Spits Memphis Depay is mijn favoriete speler, hij speelt heel aanvallend. Ook Dumfries vind ik goed. De laatste wedstrijd speelden ze minder goed, maar ik ben nog steeds fan. Ook de eerste wedstrijd, tegen Oekraïne, vond ik erg spannend. Het leek erop dat we gingen winnen, maar toen maakte Oekraïne ineens twee goals. Ik werd er heel nerveus van.”

Nico. Beeld Nina Schollaardt
Nico.Beeld Nina Schollaardt

Nico (8) is voor Spanje

“Mijn favoriete team is Real Madrid. Jammer genoeg mag Real Madrid niet meedoen aan het EK, omdat Madrid geen land is maar een stad. Daarom ben ik nu voor Spanje. Ik kijk samen met mijn vader naar de wedstrijden. We hebben geen favoriete speler. Mijn vader vindt Álvaro Morata niet leuk, omdat hij vaak naast schiet. Maar soms maakt hij wel een doelpunt. Als Spanje uit het EK moet, ben ik daarna voor Frankrijk of Italië. Daar spelen ook voetballers van Real Madrid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden