Recept van de dag

Voor het ultieme kerstgevoel: dessert met overrijpe kaki's

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Smulpaap Merijn TolBeeld Oof Verschuren

Er bestaan wel 2000 soorten fruit, duizelingwekkend veel. Toch gebruiken we er maar 200 van. Ongelofelijk toch?! Een enorme hoeveelheid soorten is dus voor veel mensen onbekend en daardoor ook onbemind.

Bij mijn Turkse supermarkt zie ik dat het weer tijd is voor kaki. Ze lachen me er vanuit hun stralende kratten toe. De prachtig mooie dieporanje vrucht wordt steeds bekender en hopelijk breekt hij een keer door, net als de granaatappel.

De kaki is een verrukkelijke vrucht die ik ken uit het Midden-Oosten. Toch ligt zijn oorsprong veel verder naar het oosten. In China en Japan is hij heel geliefd. In dat laatste land laten ze hem zelfs heel lang aan een touwtje drogen tot er iets leerachtigs overblijft. Ik heb die gedroogde vrucht weleens geproefd. Hij had de smaak van fruitige karamel: wow!

Ik vind de kaki als hij nog knapperig en niet helemaal rijp is heerlijk in een fruitsalade: de romige volle smaak heeft dan nog een beetje frisheid. Als de kaki zacht en zoet is en je hem kunt uitlepelen, is het net vloeibare karamel. Juist daarom is hij behoorlijk geschikt als ingrediënt van een verbluffend en makkelijk te maken kerstdessert. Ik heb me ervoor laten inspireren door de oostelijke Mediterrannée, want daar houden ze van grootse showstoppers op het gebied van zoet.

Je hebt een lekkere cakebodem nodig (die kun je zelf bakken of je koopt gewoon een lekkere cake, liefst bij een goede bakker), een bakje halva – een soort noga op basis van tahin – en wat mascarpone, dikke Griekse yoghurt, amandelen en suiker. Daarmee maak je een feest van laagjes op een mooie grote schaal.

Symbolisch past de kaki, ook wel bekend als de persimmon, perfect bij kerst: ze zijn het symbool van verlichting en een overrijpe kaki is een symbool van wijsheid.

Iedereen een heel fijne kerst!

Kakidessert

Ingrediënten

(voor 6-8 personen)

1 cakebodem, zelfgemaakt of kant en klaar of gewoon plakjes lekkere (citroen)cake tegen elkaar aan gelegd
2 bakjes mascarpone
500 g (1 bakje) Griekse yoghurt
rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen
1 bakje halva (Turkse winkel)
200 g amandelen, 2 fijngestampte kardemompeulen,
1 vanillepeul en 200 g suiker
6 overrijpe kaki’s

Bereiding

Leg de cakebodem of de plakjes cake op een mooie platte schaal, tegen elkaar aan (je kunt de cake zo snijden dat het past). Klop de mascarpone los met de yoghurt en de sinaasappel- en de citroenrasp. Verbrokkel de halva. Rooster de amandelen in een droge koekenpan, voeg als ze kleur krijgen de suiker en kardemom toe en laat die smelten tot karamel. Schenk de hete karamel met de amandelen op een stukje bakpapier en laat uitharden. Vouw het bakpapier dubbel en wals de amandelen-kardemomkaramel tot een grove praliné. Snijd de kaki’s open, schep het vruchtvlees eruit en pureer dat met de staafmixer. Snijd de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit, meng door het vruchtvlees. Verdeel wat kakipuree over de cake, schep daarop een dikke laag mascarponeroom, verdeel tweederde van de verbrokkelde halva erover, flink wat amandelpraliné, dan weer mascarponeroom, kakipuree en eindig met de amandelbrittle en nog wat halva. Geef iedereen een eigen lepel, maar serveer zo op de schaal. Voor het ultieme kerstgevoel: delen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden