Voor bij de raapsteeltjes

Tijdens mijn recente reis door Nieuw-Zeeland moest ik oppassen voor een overdosis sauvignon blanc. Elk wijnbedrijf dat ik aandeed, pronkte met de voormalige kroonjuwelen van de Loire.

Op zich is dat wel te begrijpen. Nergens anders op deze aardbol wordt er een zo'n expressieve, indringende, intens geurende en smakende wijn mee gemaakt als in Marlborough, op Nieuw-Zeelands Zuidereiland. Sauvignon blanc is dan ook de druif die het land op de internationale wijnkaart zette. Een paar weken geleden heb ik er op deze plek nog eentje toegejuicht van Saint Clair, hier te koop bij Grape District.

Nu heeft het land een mooi koel en gematigd klimaat, waarin veel meer, vooral Europese, druivenvariëteiten het naar hun zin hebben. De liefhebbers van pinot noir weten dat al en dwepen met dit rood, vooral als het afkomstig is uit Martinborough. Ook de onvermijdelijke chardonnay is gewild - ofschoon ik de huidige trend chardonnay unoaked op de markt te brengen, de kwaliteit niet altijd ten goede vind komen.

De wijn een eikenbehandeling ontzeggen, lijkt voor veel wijnbedrijven een vrijbrief om te werken met tweedekeusdruiven. En dat leidt tot een lawine aan saai wit die de faam van Nieuw-Zeeland als wijnland eerder aantast dan versterkt.

Dat geldt overigens niet voor merlot, merlot/cabernet sauvignon blends en syrah uit Hawke's Bay op het Noordereiland. Ik proefde er een aantal van het domein Esk Valley, waarvan vooral de Reserve 2004 merlot/cabernet sauvignon/malbec indruk maakte.

Van hetzelfde domein kwam vanzelfsprekend ook een serie wit op tafel. Juist: wederom sauvignon blanc en chardonnay. Vooral de grotendeels op eiken gefermenteerde en gerijpte Black Label 2005 chardonnay was de moeite waard. Van de sauvignon blanc was ik overigens wat minder onder de indruk.

Maar wijnmaker Gordon Russell bleek nog een onverwachte troef achter de hand te hebben: chenin blanc.

Inderdaad, dat is dezelfde druif die in de Loire wit oplevert dat ooit is omschreven als de 'muzak in wijnland', vanwege zijn oppervlakkige, oninspirerende, zoetsappige karakter. En in Zuid-Afrika resulteert die vaak in vreugdeloze slobber die daar - je zou bijna denken voor straf - als 'steen' door het leven moet.

Maar Russell heeft de verleiding weerstaan de paar hectare tellende single

vineyard bij Moteo Pa te rooien en te herplanten met sauvignon blanc of chardonnay. Terwijl deze verleiding groot moet zijn, aangezien die twee nu eenmaal veel meer opleveren. Het is dan ook geen wonder dat van de ruim 22000 hectare wijngaard die Nieuw-Zeeland telt, nauwelijks tweehonderd beplant is met chenin blanc.

Russell hecht in dit geval echter meer waarde aan schouderklopjes dan aan Nieuw-Zeelandse dollars. En die kan hij krijgen. Want zijn Esk Valley Black Label chenin blanc 2006 is geen doodgewone 'steen' maar een zeldzaam juweeltje. Wat meteen opvalt, is de typisch Nieuw-Zeelandse 'handtekening' in deze witte: intens fruit en frisse zuren. En als ik verder achter de komma ga, noteer ik koele peer en gele appel. En mandarijn, passievrucht, ananas, allemaal met een soort 'koelkastfrisheid'. Een gemberpepertje. En ondanks de zoetheid van al dit rijpe fruit toch die ragfijne, crispy citrus-afdronk.

Als wijn-spijsadvies volstond Russell overigens met het vrij obligate 'Normally I drink this chenin with seafood dishes'. Kan natuurlijk prima, maar als Russell eens rond etenstijd in Huize Hamers-ma aanschuift, dan zet ik hem een gerecht met verse krieltjes, raapsteeltjes en spicy varkenshaas voor, waarmee we de in Nederland opgevraagde proeffles ledigden. Het knisperende van de eerste raapsteeltjes, het zoetige van krieltjes en haasje en de peperigheid van de marinade tilden ook de smaakingrediënten van deze chenin blanc naar een hoger plan.

Als u het recept wilt hebben, moet u me maar een mailtje sturen. En voor de wijn moet u naar het Hoofddorpplein. (HAROLD HAMERSMA)

Esk Valley Black Label chenin blanc 2006
9,75 euro

Wijnwinkel-slijterij Ton Overmars
Hoofddorpplein 11
Amsterdam
tel. 020-6157142

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden