Volledig foolproof: zalmvissticks met zelfgemaakte friet

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: zalmvissticks.

“Nooit gedacht dat ik nog eens hospita zou worden,” zei mevrouw Hamersma toen ze terugkwam van de kookboekwinkel die zij alleen nog voor haarzelf opendeed om de online bestellingen klaar te maken.

Ze had de buurvrouw van twee huizen verderop de sleutel van de winkel gegeven. Het kleine benedenhuis waarin zij met haar eveneens thuiswerkende echtgenoot en twee kinderen van vier en één woont, bleek niet de ideale kantoortuin. Noodgedwongen zat ze al een paar dagen in haar auto voor de deur te werken.

Enfin, zo kunnen wij ook ons steentje bijdragen om het zachte pitje waarop de economie staat te sudderen nog enigszins brandend te houden. En ook ik werd aan het werk gezet: of ik het bestelde Basics to Brilliance Kids van Donna Hay even wilde bezorgen; een buurtgenoot ging haar kinderen, buiten het schoolwerk, ook kooklessen geven.

“Dit is trouwens een boek dat ik ook vaak adviseer aan volwassenen die willen beginnen met koken maar het nog nooit gedaan hebben. Het is volledig foolproof. Echt een boek voor jou,” vervolgde ze.

Vol overgave

Ik besloot het snel weg te brengen. Vol overgave koester ik het talent dat ik van mijn moeder heb meegekregen: om zelfs water te laten aanbranden. Daarentegen kan ik juist weer flessen wijn openmaken als geen ander. En bovendien passend bij de zalmvissticks die mevrouw Hamersma uit Hay had gehaald.

Aldus nam niet veel later het thuiswerken ook bij ons een aanvang. Zo opende ik een fles met knisperverse 2019 grüner velt­liner, afkomstig van een producent die Wachau heet en in Wachau is te vinden, hét Oostenrijkse wijnbouwgebied waar de beste veltliners vandaan komen

Fris, met drive en pit. Wit fruit, een zweempje anijs, venkel, een plintje groen en met een snufje witte peper. Daarbij ook volop trakterend op citrus die zo goed het vettige van de zalm pareert en een fijn zuurtjesverbond smeedde met citroen en yoghurt.

Nog twee kandidaten

“Heb je nou gezien hoe makkelijk dit gerecht te maken was?” zei mevrouw Hamersma terwijl ze me wat zalmvissticks opschepte. Maar nee, ik was net doende geweest om uit de koelkast met proefflessen nog twee kandidaten te selecteren.

Een ook al zo verse riesling uit Australië bijvoorbeeld die het gerecht op een iets andere manier aanvloog. Met wat meer vulling en een perzikglooiing plus een sprinkeltje zoet, om vervolgens met een krokantje te eindigen, zo lekker bij het knapperige korstje.

Met een fijne, beendroge chablis van de hypergetalenteerde broertjes Lavantureux werd onze thuiswerksessie beëindigd.

“Ben je ook zo blij dat we het niet via een conference call hebben hoeven te doen?” zei mevrouw Hamersma, en ze schonk nog eens in.

Zalmvissticks (4 personen)

3 zalmfilets van 250 g zonder huid
140 g verse zuurdesem- of volkorenbroodkruim
1 el fijngeraspte citroenschil
zeezout en grofgemalen zwarte peper
2 el olijfolie extra vergine
Yoghurt-tartaarsaus
140 g Griekse yoghurt
2 tl citroensap
1 el fijngehakte bladpeterselie

Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.

Snijd met een scherp mes de zalm in repen van ongeveer 12 cm lang en 2,5 cm breed.

Doe het broodkruim, de citroenrasp en zout en peper in een grote, ondiepe schaal en meng met een spatel. Rol de zalmreepjes met schone handen door het kruimel­mengsel en druk goed aan, zodat de vis rondom bedekt is. Leg de zalm op de bakplaat en druppel de olie er gelijkmatig over. Zet 6-8 minuten onder de grill of tot de vis goudbruin en krokant is.

Voor de yoghurt-tartaarsaus: doe de yoghurt, het citroensap en de peterselie in een kommetje en strooi er zout en peper over. Meng goed.

Serveer met (zelfgemaakte) friet.

Harolds weetje

Spiess 2018, Weisser Burgunder uit Rheinhessen (€9,95) vormt dit jaar een gouden combinatie met ons Limburgse goud. In elk geval volgens het Confrérie de l’Asperge Limbourgondië, het Limburgs Aspergebroederschap. Dat koos deze witte unaniem tot exclusieve aspergewijn 2020. www.laurentsmedts­import.nl. 

Donna Hay Kids rubriek HamersmaBeeld RV

Basics to Brilliance KidsDonna HayUnieboek | Het Spectrum, €25,99

Wijnen

Online
Domaine Lavantureux 2017
Petit Chablis, Frankrijk
€14,75 (wit)
De Smaakimporteur
www.desmaakimporteur.nl

Speciaalzaak
Yalumba 2019
Riesling ’The Y-Series’, South Australia, Australië
€8,49 (wit)
Wijnhandel van Krimpen, Frans Halsstraat 67
www.vkwijn.nl

Warenhuis
Domäne Wachau 2019
Grüner Veltliner, Wachau, Oostenrijk
€7,25 (wit)
Hema
www.hema.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden