PlusWeekmenu
Vissouvlaki en klassieke jachtschotel met gehakt: vijf fijne gerechten
Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer roergebakken spruitjes en knolselderij, en noedels met kipfilet en pindasaus.
Maandag
Witlofsalade met granaatappel, pecannoten en sinaasappeldressing
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 sneetjes (oud) brood
- 40 gr pecannoten
- 1 el zonnebloemolie
- peper en zout
- 4 stronken witlof
- 80 gr feta
- 40 gr granaatappelpitjes
- 1 handsinaasappel
- 3 el mayonaise
- 2 takjes munt
Bereidingswijze
1. Snijd het brood in blokjes van ongeveer 1 cm. Hak de pecannoten grof.
2. Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak het brood samen met de pecannoten in 6 min. knapperig. Schud regelmatig om. Breng het geheel op smaak met zout en laat afkoelen.
3. Snijd het uiteinde van de witlof eraf zodat de blaadjes los komen. Verwijder de witte kern. Houd 1/3 van de witlofblaadjes apart en snijd 2/3 in dunne halve ringen.
4. Brokkel de feta in kleine stukjes en meng dit samen met de granaatappelpitjes door de gesneden witlof.
5. Maak in een kleine kom de sinaasappeldressing. Rasp de schil van de sinaasappel, snijd door de helft en pers het sap uit één helft. Meng de rasp en het sap door de mayonaise.
6. Meng de sinaasappeldressing door de witlofsalade. Breng de salade op smaak met peper en zout.
7. Verdeel de ongesneden witlofblaadjes over de borden. Verdeel hier vervolgens de witlofsalade, croutons en pecannoten overheen. Scheur een aantal blaadjes munt in grove stukken en strooi over de witlofsalade.
Dinsdag
Vissouvlaki
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 gr rode aardappels
- 1 rode ui
- 4 el rode wijnazijn
- 3 takjes platte peterselie
- 4 takjes dille
- 1 citroen
- peper en zout
- 1 el peperkorrelmix
- 4 el olijfolie
- 100 gr tonijnfilet zonder huid
- 100 gr zalmfilet zonder huid
- 100 gr kabeljauwfilet zonder huid
Bereidingswijze
1. Boen de aardappels schoon, snijd ze in parten. Kook de aardappels in 12-15 min. beetgaar.
2. Pel de ui en hak fijn. Schenk de rode wijnazijn in en kommetje en voeg de ui toe. Hak de peterselie en de dille fijn. Voeg de peterselie en de helft van de dille toe aan het mengsel. Rasp de helft van de citroen boven het kommetje en breng op smaak met peper en zout.
3. Giet de aardappels af, doe ze terug in de pan, schenk de dressing over de aardappels en schep om. Doe de deksel op de pan en laat droogstomen.
4. Kneus de peperkorrels. Meng in een kommetje de olijfolie, overige dille en peperkorrels. Rasp de rest van de citroen boven het kommetje en pers het sap erboven uit. Meng door elkaar en breng op smaak met zout.
5. Snijd de verschillende soorten vis in stukken van 2 cm. Schenk het citroen-olijfoliemengsel in een diep bord en leg de stukken vis erin. Laat 5 min. marineren. Bewaar het mengsel.
6. Rijg de stukken vis op de spiesen. Grill ze 5-7 min. in een grillpan, draai ze regelmatig zodat er aan alle kanten een streepje ontstaat. Vet de grillpan eventueel in met wat olijfolie, dat helpt tegen het aanbakken van de vis.
7. Schenk de olijfoliemarinade over de spiesen en serveer met de aardappelsalade.
Woensdag
Roergebakken spruitjes en knolselderij
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 450 gr spruitjes
- 600 gr knolselderij
- 100 gr notenbrood
- 35 gr walnoten
- 3 el olijfolie
- 300 ml groentebouillon
- 3 el honing
- peper en zout
Bereidingswijze
1. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in partjes en snipper de knoflook. Maak de spruitjes schoon en halveer. Snijd de buitenkant van de knolselderij af en hak het vruchtvlees in blokjes van 1 cm. Snijd het notenbrood in stukjes van ongeveer 1 cm.
2. Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en leg op een bord. Verhit in dezelfde pan 1/3 van de olijfolie en bak de broodcroutons bruin. Haal uit de pan en zet apart.
3. Verhit de overige olijfolie in de koekenpan, voeg de spuitjes en knolselderij toe en bak in 3 min. rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 à 3 min. mee. Schenk de bouillon in de pan en stoof het geheel in 4 min. met de deksel op de pan.
4. Voeg vervolgens de honing toe aan de spruitjes en bak nog 3 à 4 min. op hoog vuur. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Schep het geheel op een schaal en serveer met walnoten, broodcroutons en eventueel extra honing.
Donderdag
Noedels met kipfilet en pindasaus
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 el ongezouten pinda’s
- ½ el geraspte kokos
- 4 el pindakaas met stukjes
- 100 ml water
- ½ tl sambal
- 1 el ketjap
- 100 ml kokosmelk
- 150 gr woknoedels
- 1 el wokolie
- 240 gr kipfiletblokjes
- 400 gr wokgroenten Chinese stijl
- 2 lente-uitjes
Bereidingswijze
1. Verhit een droge koekenpan op laag vuur en rooster hierin de pinda’s samen met de geraspte kokos ongeveer 2 min. en zet apart.
2. Breng in een steelpannetje de pindakaas samen met het water, sambal, ketjap en kokosmelk al roerend aan de kook.
3. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Verhit de wokolie in een wok op middelhoog vuur. Bak de kipfiletblokjes ongeveer 6 min. Voeg de wokgroenten toe en bak het geheel nog 4 min.
5. Voeg de pindasaus toe aan de kip en groenten. Meng de gekookte noedels door het geheel.
6. Snijd het groen van de lente-ui in ringetjes. Schep de noedels in een kom of diep bord. Maak het gerecht af met de gebrande pinda’s, geraspte kokos en lente-ui.
Tip: dit gerecht is heel eenvoudig vegetarisch te maken door de kipfiletblokjes te vervangen door vegetarische kipstukjes! Ze hoeven dan minder lang te bakken, 3 min. is voldoende om ze een kleurtje te geven.
Vrijdag
Klassieke jachtschotel met gehakt
Ingrediënten voor 2 personen
- 130 gr winterpeen
- 500 gr kruimige aardappelen
- 50 ml volle melk
- 30 gr ongezouten roomboter
- ½ tl nootmuskaat
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 300 gr half-om-half gehakt
- 1 ui
- 1 el tomatenpuree
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de winterpeen en aardappelen. Snijd de winterpeen in plakjes en snijd de aardappelen in vieren. Breng een pan met water aan de kook en kook de winterpeen en aardappelen zacht in 15-20 min. Giet daarna af.
2. Stamp de aardappelen in de pan met de melk, roomboter en nootmuskaat tot een gladde puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.
3. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak het gehakt rul. Pel en snipper de ui en voeg toe aan het gehakt samen met de tomatenpuree. Bak nog 1 min. mee en breng het geheel op smaak met peper en zout.
4. Verdeel het gehakt over een ovenschaal, gevolgd door de winterpeen en bedek met de aardappelpuree. Maak met een vork een ruitpatroon in de aardappelpuree, dit geeft een krokantere korst. Bak ca. 30 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.