PlusRecept van de dag

Visköfte uit Egypte

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. Vandaag: Ayman Mohameds visköfte.

Beeld Oof Verschuren

Over van alles kun je twisten in deze wereld. Ook over eten. En zeker in het Midden-Oosten. Wie bezit de hummus of de falafel? Het mooie is: iedereen die het claimt heeft gelijk. Eten laat zich lekker nooit bezitten. En waar mensen samen leven en samen eten ontstaat iets nieuws.

Maar één ding wil ik zeggen, of liever: roepen! Laten we het gebied, de tradities en mensen waar ons eten vandaan komt, in godesnaam blijven eren. En dus niet alle kimchi, hummus en taco’s op één grote snackende hoop gooien omdat het lekker bekt op Instagram en het ons eeuwige roem geeft.

Laat het zijn wat het is: eetcultuur die over mensen gaat en die tot stand kwam op een specifieke plek met dito omstandigheden. Met nog een groot voordeel: het wordt er duizend keer lekkerder en specialer van. Zo herstelde kookboekenauteur Vanja van der Leeden saté in zijn oorspronkelijke fantastische luister en laat ze zo de echte satécultuur zien. Man, wat lekker.

En met die aandacht voor oorspronkelijke receptuur vertel je de verhalen van mensen. Tegelijk is het een ­lekkerbekmanier van geschiedenis schrijven. Als eten gelijk staat aan cultuur, dan moeten we die ook bewaren. Ik pleit voor nationale receptarchieven, bij voorkeur wereldwijd.

Nu gaan recepten, als ze niet meer worden overgedragen in families, zo met kokende oma’s en opa’s het graf in. Verloren cultuur. In mijn mediterrane droom, waar ik in de vorige lockdown over schreef, creëer ik een plek tussen de olijfbomen waar alle tradities uit de grote Mediterranée van oost naar west samenkomen. Waar ze worden gedocumenteerd en uitgewisseld. Waar ze verder kunnen groeien en begrepen kunnen worden in de juiste context. En waar de mensen waaruit ze ontstonden kunnen worden geëerd. En waar ook nieuwe gerechten ontstaan, als ode aan de traditie.

Daarom een Egyptisch recept van Slowmed, een project dat online persoonlijke recepten documenteert uit de hele Mediterranée. Een klein archief dus.

Ayman Mohameds visköfte

Ingrediënten

(voor 4 personen)

275 gr witvis
250 gr aardappel
1 teen knoflook, fijngestampt
1 sjalot, heel fijngesneden
2 el fijngesneden koriander
2 el fijngesneden peterselie
1 el komijn
½ el kaneel
zout en peper
2 eieren, losgeklopt
oud gedroogd broodkruim of paneermeel
olie om in te frituren

Bereiding

Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en pocheer de vis 10 minuten. Haal eruit en laat afkoelen. Schil de aardappels en snijd in stukken. Doe ze in het kookwater van de vis en kook ze gaar in 15 tot 20 minuten. Giet af, laat uitstomen en stamp ze grof. Meng met de knoflook, sjalot, koriander, peterselie, komijn, kaneel, zout en peper. Trek de vis in stukjes en meng door het aardappelmengsel. Meng goed, maar de vis hoeft niet helemaal fijn te worden.

Maak balletjes van het aardappel-visköftedeeg. Dip de balletjes in het losgeklopte ei en daarna in het broodkruim. Verhit de olie tot 180 graden of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Frituur de visköfte goudbruin en serveer met partjes citroen, takjes peterselie en munt, plakjes komkommer, verse pita, tahinasaus en een hete saus naar smaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden