Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Visklassieker: maatjes met waterkers, zure room en sumak

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: maatjesharing. En daar hoort een karakteristieke muscadet bij.

Nadat de inspanningen in de ­keuken van de kookboekwinkel noodgedwongen op een laag pitje hadden gestaan, ging nu het gas er weer op. Een advisory board wenste casual te tafelen ‘in een private setting’, aldus de vooruit gestuurde personal assistant. Het overkoepelende sherry-orgaan (‘voor al uw sherry en azijn’) wilde zijn producten bekookt en verwerkt zien worden en een fabrikant van vleesvervangers zag de keuken als dé plek om zijn producten te presenteren aan een supermarktketen.

Wat dat laatste betreft toonde mevrouw Hamersma zich onder de indruk van de kwaliteit van de van jackfruit vervaardigde gehaktballen, Brabantse worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. En ook banketbakker Cees Holtkamp, die wekelijks zijn boek De banketbakker komt ­signeren, complimenteerde de nog aan­wezige fabrikant. “Mag ik er wat van meenemen? Ze zullen op de zaak niet geloven dat er geen vlees in zit.”

Twitterfittie

Kortom, het had voor de hand gelegen om iets te doen zonder vlees of vis. Maar in onze vorige bijdrage was groente al aan bod geweest. En mevrouw Hamers­ma en ik hangen nu eenmaal het motto ‘verandering van spijs doet eten’ aan. Overtuigd flexi­tariërs als we zijn, begroeten we af en toe graag nog een faunavertegenwoordiger aan tafel. Dat deed mij overigens onlangs nog in een Twitterfittie belanden omdat ik een kip­gerecht had gepubliceerd tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. ‘Vanwege uw rubriek hebben uw vrouw en u een voorbeeldfunctie en ik zou het waarderen als u direct stopte met het plaatsen van recepten met dieren.’

Daarop heb ik geantwoord dat wij dat geloof helaas niet aanhangen. En à décharge dat bijna twee derde van alle recepten van de laatste twaalf maanden Zonder Vlees en Zelfs Zonder Vis waren. Waarna het natuurlijk venijnig werd omdat de wappies zich er ook nog tegenaan gingen bemoeien.

Een kookboek: 450 klassiekers van Seppe Nobels, Lannoo, €45. Beeld Jakob van Vliet
Een kookboek: 450 klassiekers van Seppe Nobels, Lannoo, €45.Beeld Jakob van Vliet

Enfin, daar laten we onze oren helemaal niet naar hangen. Vandaar dit fijne visreceptje. Maar dan natuurlijk wel met vis die in het seizoen gevangen is. Dat is immers ook een bewijs van goed gedrag.

Daarom: maatjesharing. Toegegeven, voor de meest gangbare manier van consumeren heb je helemaal geen kookboek nodig, maar mevrouw Hamersma zoekt ieder jaar weer een recept waar het diertje nog wat anders naast zich krijgt dan ui en zuur. Dat vond ze in het nieuwe kookboek van chef-kok Seppe Nobels van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen.

Dat is ooit uitgeroepen tot een van de beste groenterestaurants ter wereld, maar Nobels is geen vegafundamentalist. Varkenswangen, ossentongen, paardenlappen en kalfsknieën rekent hij eveneens tot zijn klassiekers.

Ziltig

Ook ik zette een klassieker in bij zijn salade met maatjes: een karakteristieke muscadet. Goudrenet, witte peper, citrus en witlofbitters. Strak, ziltig, oostenwind in aanloop naar de eerste winterdag en schelpen­geknisper vielen ons ten deel.

Omdat mevrouw Hamersma en ik even rustig wilden genieten van de combinatie, besloot ik er niet eerder over te twitteren dan dat ie in de krant was verschenen.

Maatjes met waterkers, zure room en sumak. Beeld Jakob van Vliet
Maatjes met waterkers, zure room en sumak.Beeld Jakob van Vliet

Maatjes met waterkers, zure room en sumak (4 personen)

Ingrediënten
4 maatjes
4 el zure room
1 bosje bieslook, gesnipperd
½ bosje waterkers (alternatief: handje rucola)
2 uitjes, in ringen
de schil van 2 bio-citroenen, geraspt
4 tl sumak
peper

Bereiding
Leg de maatjes op borden. Leg op elk maatje een eetlepel zure room. Strooi er het bieslook, de waterkers en de uiringen over. Werk af met de geraspte citroenschil, een snuif sumak en versgemalen peper.

De wijn

Domaine Le Fay d’Homme 2019
Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie, Frankrijk. €12,95 (wit; biologisch).
De Gouden Ton, Willemsparkweg 158, Utrechtsestraat 94.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden