PlusProefwerk

Visbar Beet (7+)

Er valt nog wel wat aan te merken op het sympathieke Visbar Beet, maar de uitstekende fish & chips maakt een heleboel goed.

Hiske Versprille
Aan de keuken zit ook een afhaalbalie, en de alom­tegenwoordige details uit het nieuwezakenbingo ontbreken ook niet Beeld Mats van Soolingen
Aan de keuken zit ook een afhaalbalie, en de alom­tegenwoordige details uit het nieuwezakenbingo ontbreken ook nietBeeld Mats van Soolingen

Na een lange tijd van grote droogte is er een niet te stoppen opkomst van aantrekkelijke, nieuwe visrestaurants in ­Amsterdam, ik schreef er al vaker met grote instemming over. Visbar Beet, aan het westeinde van de Dappermarkt, is een typisch voorbeeld van zo'n moderne zaak.

Er is een vaak wisselend, goedgeprijsd aanbod, een frisse uitstraling met een enorme bar en een (zelfs in februari) vrolijk ogend terras met lampjes en plantjes.

Aan de keuken zit ook een afhaalbalie, en de alom­tegenwoordige details uit het nieuwezakenbingo ontbreken ook niet: hangplanten, houten tafels, kale peertjes en bouwlampen, betonnen bar en gewapend glas. Bingo!

De vis komt overigens niet van de markt - de viskramen staan op het Dapperplein waar ook altijd minstens zes scharrige reigers staan te wachten tot er iemand een stukje kibbeling laat vallen - maar uit Rotterdam, van het grote Schmidt Zeevis.

De kaart vermeldt trots dat ze grotendeels lokale, grotendeels MSC-gecertificeerde vis bij Beet leveren. Bij zo'n claim zou ik ­eigenlijk wel graag even weten wélke dat dan precies zijn.

'Fish charcuterie'
Het is gezellig druk, net iets te druk zelfs voor de twee vriendelijke mensen die in de bediening staan - we voelen ons meermaals een beetje aan ons lot overgelaten en moeten op een gegeven moment zelfs flink zwaaien om aandacht te krijgen.

Er is een compact vast menu met een paar eenvoudige hoofdgerechten, een rijtje schelpdieren, gefrituurde snacks en bijgerechten. Daarnaast krijgen we een los menu met dagspecialiteiten: oesters, voor- en hoofdgerechten en koude visbereidingen die ze 'fish charcuterie' noemen. Charcuterie is natuurlijk per definitie van vlees, maar nouja.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg
Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

We kiezen de gravad lax (€6), Zweedse gemarineerde zalm, die geserveerd wordt met een fijne saus met mosterdzaad en groenekruidenmayo. De zalm is ook lekker, maar geen echte gravad lax - die wordt onder druk stevig gepekeld met zout en kruiden om de houdbaarheid te vergroten, terwijl deze eigenlijk nog bijna 'rauw' is.

Uit het lijstje schelpdiertjes kiezen we de scheermessen (€6,50) die zijn gestoofd met beurre noisette en knoflook - een grappige bereiding die de malse diertjes opvallend vlezig doet smaken en zelfs gek genoeg de associatie geeft van bruin­gebakken biefstuk - iets van ­citroen erbij was lekker geweest, maar op zich werkt het goed.

Jammer dat we geen stukje brood krijgen om de sappen op te vegen - dat moet je voor €3,75 bijbestellen, en dat vinden we wat te gortig.

Best
De fish & chips zijn helemaal zoals je ze hebben wilt: superkrakend, onweerstaanbaar en met goede saus.

Minder
Het gerecht met softshellkrab, bonen en kimchi is mislukt: de krab is muf en lebberig en de combinatie versterkt dit.

Opvallend
Hoewel Beet aan de Dappermarkt zit, halen ze hun vis uit Rotterdam, bij Schmidt Zeevis.

De zelfgemaakte garnalenkroketjes (€6,50), drie enorme jetsers met goede saffraan­mayonaise, blijken alle drie opengebarsten in de frituur.

Meestal komt dit doordat de vulling te strak in zijn paneerjas is gerold - als de vulling heet wordt zet die uit: krak. De kroketten zijn met de barst naar ­beneden op het bordje gelegd. Dat gebeurt vrij vaak, en ik vind dat onbegrijpelijk: alsof de gast dan niet ziet dat ze zijn leeggelopen. De salpicon is wat plakkerig, maar smakelijk en er zitten veel garnalen in.

Krakend beslag
De gefrituurde softshellkrab (€14) wordt geserveerd met een snijbonensalade en de heerlijke, verse kimchi van het sympathieke Amsterdamse merk O Na Mi Kimchi (ook te koop bij de markt met een Q). Het gerecht valt jammer genoeg tegen. De krab is lebberig en niet fris - wij schatten in dat hij bevroren is binnengekomen (zoals bijna ­altijd, trouwens) en niet zorgvuldig is ontdooid.

De krabben liggen dan in hun eigen vocht, en dat is niet lekker. De combinatie met de wat grove, piepende ­bonensalade en de kimchi is ­onfortuinlijk: het funky zuur van de gefermenteerde kool en het heel licht zwavelige van de bonen versterken elkaar en de muffe krab. Niet lekker.

Maar gelukkig: de fish & chips zijn zodanig uit de kunst dat we de krab meteen vergeten. Je kunt kiezen of je ze met kabeljauw (€12) of met bijvangst wilt (€10), en wij kiezen het tweede: vandaag is dat schelvis. De vis valt in mooie, zachte schellen uit elkaar en ligt knus in krakend beslag, dat nog even door zo'n onweerstaanbaar kerrie-achtig strooimengsel is gehaald.

De remoulade is ook goed, en frietjes komen van Vita op de Dappermarkt. Alles bij elkaar is het precies zoals je het hebben wilt, ­alleen de bijbestelde mushy peas (€3,75) lijken meer op een soort knalgroene, steenkoude muntpasta dan op het Britse origineel, dat van spliterwten wordt gemaakt.

De desserts zijn een heel vaardig citroen-meringuetaartje (€6,50) en een soort crema catalana (€9). Allebei goed, al is de ­meloengranita bij het gekaramelliseerde puddinkje wat misplaatst.

Voor de fish & chips komen we terug.

Vorige Proefwerken:
Dum Dum Palace (9-)
Chiapas Taco Cartel (5)
Auberge Jean & Marie (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Visbar Beet

Dapperstraat 26, 1093 BW Amsterdam
wo-zo 11.00-22.00, ma & di 18.00-22.00 uur
020 3348998
www.visbarbeet.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden