Stadsgids Bewaar

Virtueel glijden langs Schotse heuvels en houten vaten

Team Macallan: Bram Kaplan en Annefleur Douglas, hoogzwanger, maar wel een glas whisky bij elke gang. 'Ik ruik alleen even mee'
Team Macallan: Bram Kaplan en Annefleur Douglas, hoogzwanger, maar wel een glas whisky bij elke gang. 'Ik ruik alleen even mee' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Celebration Macallan distillery.

Ah, daar staat de Range Rover car-service voor de poort. Die brengt me naar Diemen voor een driegangendiner om de opening van een nieuwe distilleerderij van Macallan te vieren.

Het blijft een mal vak.

Zo'n Range Rover zit trouwens wel flink ruimer dan mijn Fordje Ka, maar je praat dan ook over een heel andere wegenbelasting, nietwaar, en helemaal voor mijn zwarte dropje dat toch meestentijds langs de kant staat.

Goed, zulke gesprekken voer je dan.

Ondertussen voel ik me een rockster, hier alleen op de achterbank, met een chauffeur in pak achter het stuur.

On the road to Diemen.

Ik word gedropt bij de bunkers van de oude waterlinie. "Het moderne en oldschool combineren, precies wat Macallan is," zegt Lucie Hoopman van de pr, en ik schrijf dat met liefde op.

Het is bijzonder hier. Bunkers, grasheuvels, een zwarte loper en jongedames met een gastenlijst.

Eerst krijgen we een filmpje in zo'n bunker. Er branden kaarsen.

Ik moet bukken.

De nieuwe distilleerderij van het whiskymerk heeft bolle daken die opgaan in het Schotse landschap, zie ik, en ik snap meteen de link naar de bunkers naast Paviljoen Puur.

Ik hoor: "A statement from us to the world."

De stalen deuren openen weer met een roffel die thuishoort in een fijne horrorfilm.

Een drankje dan maar, me dunkt. Het wordt een appelsap met drie soorten Macallan.

Omdat die nieuwe distilleerderij dus een eind verderop ligt, is er een virtualrealitybril. Mijn hoofd is de cursor en ik kan dingen selecteren door daar iets langer naar te kijken. Maar goed dat ik alleen een welkomstdrankje op heb.

Wat Celebration Macallan distillery
Waar Paviljoen Puur, Overdiemerweg
Wie Bram Kaplan, Annefleur Douglas, Jetteke van Lexmond, Jacob Jan Boerma, Niels Koster, Marcus Polman, Paul van der Linden
Wanneer maandag 9 juli, 18.15 tot 22.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans1 zat prima

Ik glij langs Schotse heuvels en houten vaten en koperen ketels. Onder in beeld zit een pauze- en homeknop, maar het gaat goed. Ik pak alleen even een tafel vast.

Het diner gaat beginnen en ik ga keurig zitten bij het bordje 'Hans'. Op tafel liggen heel veel takken.

Ik ben net bezig allemaal handen te schudden, als ik op mijn schouder word getikt. Ik zit bij de verkeerde Hans. Ik hoor verderop, tussen een duo van Macallan en tegenover een driesterrenchef.

Dan ben je dus wel Hans1.

Bram Kaplan, brand ambassador en mijn nieuwe buurman, heet ons welkom. We beginnen met een twaalf jaar oude Macallan die uitstekend past bij het voorgerecht van gegrilde tonijn.

Hij: "Cheers!"

Wij: "Cheers!"

We dineren. Het wordt in de loop van de avond best frisjes, maar dat is dus bij uitstek een first world problem.

Op de terugweg moet ik mijn Range Rover delen, maar ook daar maak ik geen enkel probleem van.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.