Aldus

Vincent rijdt met 20 klusbakfietsen door Amsterdam: ‘Ik ben er meteen voor gegaan’

Ook reder Vincent Horbach (59) zag de coronatijd als ideale klusperiode. Hij pakt het groot aan: hij rijdt met twintig klusbakfietsen door de stad.

Dylan van Eijkeren
De Klusbakfiets. Beeld klusbakfiets
De Klusbakfiets.Beeld klusbakfiets

Eerst maar even de voorrijkosten.

“Die houden we heel beperkt, want wij hebben geen parkeerprobleem en ook geen parkeerkosten. Dus: 15 euro, en bij grotere klussen strepen we dat bedrag weg.”

Afgelopen week sleep u schaatsen aan de Prinsengracht op een bakfiets?

“We zagen lange wachtrijen bij schaatswinkels, dus dachten we: dan slijpen we toch vanaf de Klusbakfiets? Zo gezegd, zo gedaan, want de enige benodigdheden waren een slijptafel, een paar handschoenen en een goed humeur.”

Hoe kom je op het idee om te gaan klussen vanaf een bakfiets?

“Een vriend van me deed het al, in de Achterhoek. Hij stelde het idee aan me voor. Mijn rederij lag stil, coronatijd is klustijd, ik dacht: iedereen heeft wel een paar klusjes liggen die hij of zij niet zelf kan of wil doen. Dus ik ben er meteen voor gegaan. Inmiddels hebben we al 25 klussers en 20 klusbakfietsen.”

Waarom is de Klusbakfiets een goed idee?

“Het is sympathiek, we nemen geen parkeerplaatsen van bewoners in beslag, we zijn in de stad veel sneller ter plekke, we rijden op elektra, plus een bakfiets straalt iets ambachtelijks uit, en dat past goed bij klussen. En onze klussers spreken met twee woorden en vegen hun voeten.”

Het bakfietsmoederimago van de bakfiets vormde geen beletsel?

“De bakfiets is een nieuw vervoers­fenomeen. DHL, Albert Heijn, Coolblue, voedselbezorgdiensten: alle bedrijven die wat hebben te transporteren, beseffen dat de bakfiets de ideale oplossing is voor de stad – logistiek gezien. Daar vallen een paar bakfietsmoeders bij in het niet.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden