PlusUitgelicht

Video-installatie: What A Piece of Work is Man

Erik Voermans
Patricia Kaersenhout. Beeld Het Hem
Patricia Kaersenhout.Beeld Het Hem

De Surinaamse achtergrond van beeldend kunstenaar, cultureel activist en feminist Patricia Kaersenhout (1966) is een wezenlijke factor in haar kunst. Hierin onderzoekt ze de Afrikaanse diaspora en plaatst ze die in de context van feminisme, gender, seksualiteit, racisme en de geschiedenis van de slavernij.

Haar werk is wereldwijd te zien geweest; in Nederland onder meer in het Tropenmuseum, het Centrum Beeldende Kunst in Zuidoost en het Stedelijk. Dit jaar werd haar werk Guess Who’s Coming to Dinner Too aangekocht door het Frans Hals Museum, waar het binnenkort te zien is.

Voor Het HEM in Zaandam maakte Kaersenhout de video-installatie What A Piece of Work is Man, waarmee ze kritisch kijkt naar de persoonsverheerlijking van legeraanvoerders van koloniale onderdrukkingsoorlogen in Suriname en voormalig Nederlands-Indië door hun borstbeelden uit elkaar te laten spatten. Kaersenhout raakt met haar werk een essentieel punt, namelijk de vraag hoe de geschiedenis te beschrijven als die zo evident een afspiegeling is van wie we waren als samen­leving en vooral wie we zijn. Hoe kunnen we de geschiedenis herschrijven zodat conflicterende perspectieven toch met elkaar in harmonie worden gebracht?

De locatie waar het werk staat, mag symbolisch heten: de schietbaan. Kaersenhout wil daarmee de explosiviteit van het Nederlandse koloniale verleden tastbaar maken.

T/m 31 oktober, Het HEM, Zaandam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden