PlusSamuel Levie

Verveine: pleuriskruid met frisse smaak

Iedere week verwondert Samuel Levie zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week: verveine.

Samuel Levie
PS portret Samuel Levi Beeld Sjoukje Bierma
PS portret Samuel LeviBeeld Sjoukje Bierma

Sinds ik mijn wekelijkse ingrediëntencolumn schrijf, heb ik allerlei discussies over wanneer producten nu precies in het seizoen zijn en welke planten en dieren allemaal wel of geen familie van elkaar zijn. Een van deze discussies groeit in mijn tuin. Iemand vroeg me of ik wist dat ik pleuriskruid in mijn tuin had staan. ­Verbaasd liep ik mee en kreeg mijn verveineplant ­aangewezen.

Ik had nog nooit van pleuriskruid (verbena officinalis) gehoord, maar na wat geblader in een kruidenboek leerde ik dat het inderdaad bestaat en dat het net als mijn citroenverbena (aloysia citriodora) behoort tot de ijzerkruidfamilie.

IJzerhard, a.k.a. pleuriskruid, bloeit paars en werd vroeger met rogge tot een ‘pleuriskoek’ verwerkt en op de ribben gelegd bij pleurispatiënten. Beide planten zijn lid van de ijzerkruidfamilie en worden in veel culinaire teksten door elkaar gehaald. Begrijpelijk, want het pleurisverhaal is natuurlijk een mooi verhaal om te vertellen. Het heeft echter weinig te maken met het kruid waar ik zo graag een infusie van maak.

Verveine kun je in gedroogde versie bij de meeste Turkse en Marokkaanse kruideniers vinden, maar vers bijna nergens. De gedroogde blaadjes behouden goed de frisse smaak, maar zijn alleen maar geschikt voor het maken van thee of verwerking in gerechten.

Zelf vind ik de verse jonge blaadjes citroenverbena geweldige smaakmakers en sinds een paar jaar koester ik dan ook een plant in mijn moestuin. Het duurde een aantal jaren voordat de plant aansloeg. Verveine houdt van een beschutte plek en kan niet goed tegen vorst. Inmiddels lijkt de plant gelukkig op zijn plek en is hij bijna een meter hoog gegroeid. De wat oudere grotere bladeren gebruik ik om te drinken, de jonge kleine blaadjes voor door salades.

De smaak heeft iets van munt en citroen en doet het fantastisch in desserts, maar ook met bijvoorbeeld vis. Een van mijn favoriete combinaties is perzik met verveine. En laat de perziken nu net op hun lekkerst zijn...

null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Perzik met burrata en verbena

Ingrediënten

3 perziken
1 citroen
grof zeezout
goede olijfolie
10-15 jonge blaadjes citroenverbena
2 kleine bollen of 1 grote bol burrata

Bereiding

Koop rijpe perziken. Was ze en snijd ze door de helft. ­Verwijder de pit en snijd dunne plakjes van de perzik. Knijp een beetje citroensap en strooi een heel klein beetje zout over de perzikpartjes. Verdeel over een bord en druppel hier ruim olijfolie overheen. Verdeel nu de kleine blaadjes verbena over de salade en leg in het midden de burrata. Giet hier nog een beetje olijfolie overheen en draai wat zwarte peper over de kaas. Dit is een fantastisch zomerse salade. Niets meer aan doen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden