PlusWeekmenu

Vegetarische tjap tjoy en zalm pesto uit de airfryer: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer witlofsoep met ham en zelfgemaakte croutons en krokante tortilla’s met rundergehakt.

Het Parool
null Beeld

Maandag

Zalm pesto uit de airfryer

Ingrediënten voor 2 personen

  • 120 ml olijfolie
  • 1 el gedroogde oregano
  • peper en zout
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 100 gr cherrytomaatjes
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 4-5 takjes basilicum
  • 60 gr gepelde ongezouten pistachenoten
  • 300 gr zalmfilet zonder huid
  • 1 citroen

Bereidingswijze

1. Verwarm de airfryer voor op 180ºC. Meng 20 ml van de olijfolie in een mengkom met de oregano en breng op smaak met peper en zout.

2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd over de lengte in stukken. Halveer de courgette over de lengte en snijd daarna in plakjes. Doe de groenten in de mengkom en meng ze goed door het oliemengsel zodat alle kanten zijn bedekt.

3. Leg de groenten in de bak van de airfryer. Halveer de tomaatjes en leg tussen de groenten en bak 15 min.

4. Maak ondertussen de pesto. Hak de Parmezaanse kaas in grove stukken. Hak de blaadjes basilicum samen met de pistachenootjes en stukken Parmezaanse kaas in het hakmolentje van de staafmixer fijn. Voeg de overige olijfolie toe tot er een smeuïge pesto ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.

5. Smeer de pesto op de bovenkant van de zalm en leg op de groenten. Bak de vis en groenten in 5 min. gaar. Schep de groenten uit de airfryer en verdeel over de borden, leg de zalm er bovenop en rasp de citroen over de zalm. Serveer eventueel met halve schijfjes citroen.

null Beeld

Dinsdag

Witlofsoep met ham en zelfgemaakte croutons

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gr witlof
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 1 sneetje brood
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 500 ml groentebouillon
  • 20 gr bloem
  • 200 ml kookroom
  • 200 gr hamblokjes

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de stronk en de harde kern van de witlof en snijd de witlof in reepjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Haal de blaadjes peterselie van de takjes en hak fijn.

2. Snijd de boterham in blokjes en leg in een schaal. Giet ¾ van de olijfolie en de helft van de gehakte knoflook in een ander schaaltje. Voeg hier de peterselie (houd een deel apart voor de garnering) aan toe en meng door elkaar. Haal de blokjes brood door de knoflookolie zodat ze helemaal bedekt zijn. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 10 min. tot knapperige croutons.

3. Pel en snipper ondertussen de ui. Verwarm de overige olijfolie in een pan en bak de ui en overige gehakte knoflook 1 min. Voeg vervolgens de witlof toe en bak nog 1 min. mee. Voeg de groentebouillon en bloem toe aan de witlof en kook 10 min. Pureer vervolgens tot een soep.

4. Meng de kookroom en hamblokjes door de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout en garneer met croutons en peterselie.

null Beeld

Woensdag

Vegetarische tjap tjoy

Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 paksoi
  • 100 gr witte kool
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 3 el zonnebloemolie
  • 75 gr taugé
  • 1 el maïzena (of aardappelzetmeel)
  • 150 ml warm water
  • ½ groente bouillonblokje
  • 1 tl sesamolie
  • 3 el sojasaus

Bereidingswijze

1. Pel en snipper knoflook. Pel de ui en snijd in grove stukken. Snijd de paksoi, witte kool en champignons fijn.

2. Verwarm olie in een wok op middelhoog vuur. Roerbak de ui voor 1 min. Voeg vervolgens de champignons en knoflook toe en wok 2 min. mee. Voeg tot slot de paksoi, taugé en witte kool toe en roerbak nog eens 2 min. Wok de groenten niet te lang, ze zijn knapperig het lekkerste.

3. Maak een bouillon van het water en groente bouillonblokje. Voeg hier de maïzena aan toe en roer goed door. Voeg dit mengsel toe aan de wok en schep het geheel door.

4. Voeg als laatste de sesamolie en sojasaus toe aan het geheel en wok 1 min. mee.

Tip. Voeg eventueel een rode peper toe voor een spicy touch.

null Beeld

Donderdag

Pastinaakpuree met snelle paddenstoelenstoof

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gr pastinaak
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout
  • 1 ui
  • 200 gr gemengde paddenstoelen
  • 20 gr ongezouten roomboter
  • 3 takjes rozemarijn
  • 100 gr wortel
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml water
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 200 gr aardappelpuree
  • 4 takjes selderij

Bereidingswijze

1. Schil de pastinaak en snijd over de lengte in kwarten. Snijd vervolgens in blokjes van 0,5 cm. Pel de knoflook en halveer over de lengte. Schil en snijd ondertussen de wortel in halve plakjes van 1 cm breed.

2. Voeg de pastinaak en knoflook samen in een pan en zet net onder water. Voeg een klein beetje zout toe en breng het geheel aan de kook. Laat in ongeveer 15 min. gaar koken.

3. Pel en snipper ondertussen de ui en halveer de grote paddenstoelen. Verwarm de roomboter in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui en paddenstoelen 5 min. aan.

4. Ris de rozemarijn en hak de naaldjes fijn. Voeg toe aan het paddenstoelenmengsel en bak 2 min. mee. Voeg de wortel toe en laat ook 2 min. mee bakken.

5. Blus het geheel af met rode wijn, en voeg het water en bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat dit ongeveer 10 min. doorkoken, totdat bijna al het vocht is verdampt.

6. Giet de pastinaak af en schep terug in een droge pan. Voeg de aardappelpuree toe. Warm het geheel op laag vuur op en roer dit regelmatig door.

7. Pluk de blaadjes van de selderij en snijd de helft fijn. Roer de fijngesneden selderij vlak voor serveren door de paddenstoelenstoof.

8. Serveer de paddenstoelenstoof samen met de pastinaakpuree. Gebruik de resterende selderij om het gerecht te garneren.

null Beeld

Vrijdag

Krokante tortilla’s met rundergehakt

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 kleine tortillawraps
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 200 gr rundergehakt
  • ½ zakje tacokruiden
  • 200 gr kidneybonen
  • 150 gr crispy mais
  • 50 ml water
  • ½ krop ijsbergsla
  • 100 gr cherrytomaten
  • 60 gr crème fraîche
  • 100 gr smeerkaas

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Smeer beide kanten van de tortillawraps in met de helft van de zonnebloemolie. Hang de wraps elk over 2 richels van een ovenrooster, zodat een schelpvorm ontstaat.

2. Bak de wraps 8 tot 10 min. in de voorverwarmde oven. Laat ze na het bakken iets afkoelen en haal ze dan pas van het rooster, anders verliezen de tortilla’s de tacovorm.

3. Maak ondertussen de vulling van de taco’s. Pel en snipper de ui fijn. Verhit de resterende zonnebloemolie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui en rundergehakt aan tot het gehakt rul is. Voeg de tacokruiden, kidneybonen, mais en het water toe.

4. Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes en snijd de cherrytomaten in kwarten. Meng de crème fraîche in een schaaltje met de smeerkaas. Serveer de taco’s met het gehakt, sla, tomaatjes en de kaassaus.

Tip. Maak de taco’s a la minute en eet ze direct op om ze knapperig te houden!

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden