Plus Proefwerk

Vegan Junk Food Bar (7,5)

Voor de betere 'plant based' vette bek ga je gerust naar Vegan Junk Food Bar. De burger en kapsalon zijn er beter dan bij menige keten.

Het is een echte snackbar, wit­betegeld, met wat hoge tafels en een aanschuifbarretje langs de muur Beeld Mats van Soolingen

Je moet als vleesliefhebber wel héél erg overtuigd zijn van je carnivore superioriteit, wil je niet zo nu en dan door het vermoeden worden beknaagd dat je je aan de verkeerde kant van de geschiedenis bevindt.

Na weer zo'n slachthuisvideo of goor schandaal bijvoorbeeld. En waar het allemaal al niet slecht voor is, dat vlees. Lijf en leden. Klimaatje en planeetje. Zielige beesten met vochtige ogen.

Vlekkeloos geweten
"En we kunnen zónder!" zeggen ze dan, de types die de ­dieren aan de wilgen hebben gehangen. Met zo'n air van: ik, mijn vegetarische schijf en ons vlekkeloze geweten staan stevig aan de goede kant van de geschiedenis. "We kunnen makkelijk zónder," zeggen ze, "en dat is gewoon veel béter!"

Maar zo makkelijk vind ik het niet. Want het is zo'n onvergelijkbaar, onvervangbaar pleziér, dat vlees - alle mogelijkheden, die duizelingwekkende hartigheid, al die verschillende structuren en smaken.

De rijke culinaire geschiedenis ervan, een hele jeugd aan warme, comfortabele associaties, het feit dat ik 'côte de boeuf' niet eens kan typen zonder een klein beetje vol te schieten (God bless you, CdB!), dat voelt voor mij allemaal niet als iets dat makkelijk of beter opzijgeschoven wordt.

Pure weelde
Minder minder vlees: ja. Beter beter vlees: zeker. Maar stoppen doe ik vooralsnog niet, want er kan simpelweg niks tegenop - wat de vegan warriors en de alarmerende documentaires ook beweren. Echt goed vlees, dat is pure weelde. Niet iets voor elke dag of om lichtvaardig mee om te gaan, maar wel te bijzonder om te schrappen - ondanks alles.

Maar er zijn genoeg mensen met minder gloeiende vleesdrift dan ik, die wél besluiten dat ze er genoeg van hebben iets te eten dat een hartslag en een moeder heeft gehad.

Er is voor hen - en voor vleesminnende vleesminderaars - steeds meer te kiezen, want de restaurants met een veganistische keuken (plant based, noemen ze dat vaak zelf; ze gebruiken dus ook geen zuivel, eieren of honing) schieten als paddenstoelen uit de grond.

Hippige zaakjes
Dat zijn geenszins stoffige reformholen, maar frisse en hippige zaakjes met vrolijke namen als Meatless District, DopHert, Dutch Weed Burger of Beter & Leuk. En spartaans of übergezond hoeft zo'n plantaardig dieet ook niet te zijn: frites en falafel zijn ook vegan, net als suiker en gluten.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Vegan Junk Food Bar aan het Staringplein lijkt zelfs ontstaan vanuit de overtuiging dat ook herbivoren bij nacht en ontij - en bij dag en tij - weleens goesting hebben in een vette bek.

Het is een echte snackbar, wit­betegeld, met wat hoge tafels en een aanschuifbarretje langs de muur. De rij staat tot op de stoep en tot op het Staringplein zitten mensen met grote bakken frites. We zien veel twintigers, Amerikaanse toeristen, en heel veel mannen hebben een baard en een sleeve tattoo. Er staat ­jaren-negentighiphop op.

Verwachtingsmanagement
Vleesvervangers vragen altijd een zekere mate van verwachtingsmanagement. Denk je bij een hamburger bijvoorbeeld aan versgemalen, vet vlees van een goed rund, zo van de houtskoolgrill, nog een beetje roze van ­binnen? Dan zal een veganistische burger altijd teleurstellen. Maar houd je veeleer de producten van de gemiddelde cafetaria of een van de grote fastfood-ketens in gedachte? Dan kun je bij de Vegan Junk Food Bar prima terecht, want de gerechten zitten goed in elkaar.

Best
De ‘loaded fries’ – eigenlijk gewoon een kapsalon met nepkip, goeie friet en ongelooflijk veel gebakken uitjes – is precies zoals je ’m wil.

Minder
De faux kibbeling van wier en soja bevalt ­helemaal niet: die is flauw en smaakloos, taai van buiten en stug binnenin.

Opvallend
Hoewel een plantaardig dieet vaak wordt ­geassocieerd met gezondheidsclaims, is VJFB echt een snackbar.

Zo is de 'original VJFB burger' (€8,50) een erg goeie, even aangegrilde sesambol, met veel lekkere huissaus - een veganistische mayonaiseachtige met iets van sriracha erdoor - gebakken uitjes en rauwe rode ui, sla, tomaat en pickles.

De patty, zoals liefhebbers de vleesschijf van een hamburger noemen, is op basis van soja, hartig, aardig sappig en smakelijk. Het geheel heeft ontegenzeggelijk dat vettig-zoutige, zacht-zoetige, knapperig-frisse dat de betere snacks zo onweerstaanbaar maakt.

Lekker vies
Dat geldt in nog hogere mate voor de 'loaded fries' (€9,50); eigenlijk gewoon een kapsalon. De frites zijn uitstekend (van Frites uit Zuyd) en daarmee plaatst het gerecht zich al duidelijk boven de meeste andere versies. Er zit kruidige nepkip op - lekkerder dan veel döner kebab - jalapeños, sla en weer grote hoeveelheden saus.

Lekker vies. Er ligt ook nog iets op waarvan we eerst denken dat het rauwe aardappel is, maar dat blijken rubberige miniblokjes nepkaas. Nou ja.

De bitterballen (€5,50, van de Vegetarische Slager) zijn ook prima: beslist niet zo lekker als de lekkerste rundvleesbitterballen die ik ooit at, maar een stuk beter dan de vieste. De zeewiernuggets (€7,50), een soort faux-kibbeling met zurige augurk-zeewiersaus, bevallen niet: die missen zout en smaak en hebben een vervelende structuur.

Maar al bij al kan Vegan Junk Food prima, ook voor hen die hun vlees niet kwijt willen, maar hun geweten willen sussen.

Vorige Proefwerken:
Baut Paradijs (8-)
De Bajes (5)
Khan (8,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Vegan Junk Food Bar

Staringplein 22, 1054 VL Amsterdam
ma-zo 12.00-22.00 uur
Reserveren niet mogelijk
www.veganjunkfoodbar.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden