Culinaire trend

Veel beter dan een Sunday roast wordt het leven niet

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Lazuur.

Als Sherif Khalil de Sunday roast geen trend kan maken, kan niemand het. Beeld -

Het komt zelden voor dat ik binnen 24 uur twee keer in hetzelfde restaurant eet. Toch maakte ik afgelopen zaterdag bij Lazuur in Noord nog vóór het dessert een reservering voor de volgende dag. Dat had verschillende redenen. Het gebeurt niet vaak meer dat ik in een nieuw restaurant zit dat begint bij het begin: geen ­peperduur interieur, ingewikkeld concept of andere ­poeha, maar gewoon lekker eten zonder gezeik.

Van de mosselen met verse chorizo wilde ik gelijk een tweede portie bestellen. De bloemkool met groene ­curry, kappertjes en kervel was met stip de beste die ik tot nu toe proefde (en dat wil wat zeggen, want Amsterdam is de afgelopen jaren zo doodgegooid met bloemkool dat het een wonder is dat de groente nog niet is ­uitgestorven). Maar het lekkerste was de kalfswang met Hollandse garnalen en parelgort: vol van smaak, een dijk van een saus en boterzacht vlees.

Dat laatste was eigenlijk geen verrassing. De keuken van Lazuur wordt geleid door Sherif Khalil, die tot voor kort souschef was bij Kaagman & Kortekaas en daar ooit zo’n goede côte de boeuf voor me maakte dat ik er nog nét geen foto van boven mijn bed heb hangen. Toen ik hoorde dat Khalil de volgende dag zijn eerste Sunday roast zou bereiden, kon ik niet anders dan teruggaan.

De Sunday roast werd in Engeland oorspronkelijk na het zondagse kerkbezoek gegeten. Omdat er vaak werd gevast tot na de kerkdienst werd er flink uitgepakt: geroosterd vlees, geroosterde aardappelen, yorkshirepudding, the whole shebang. Ontkerkelijking of niet, de roast is tot op de dag van vandaag de belangrijkste en gezelligste Engelse traditie die ik ken. Want een hele middag tafelen en daarna rozig en extra vroeg je bed in, veel beter wordt het leven natuurlijk niet.

Daarom is het ook zo jammer dat de Sunday roast in Nederland nooit echt heeft willen doorbreken. Er is weliswaar een handjevol restaurants dat het elke week serveert (The Cottage in Oost bijvoorbeeld, sowieso een aanrader), maar bij de meeste restaurants die de roast de afgelopen jaren introduceerden sneuvelde hij al na een paar maanden wegens gebrek aan animo.

Sinds ik zondag wederom bij Lazuur aanschoof heb ik goede hoop dat daar eindelijk verandering in komt. Ik at een sappige en perfect gegaarde ribeye met york­shirepudding, geroosterde aardappelen, een koperen pan vol groenten en een jus zo krachtig dat mijn oma ­jaloers zou zijn geweest. En dan heb ik het nog niet eens over de goed gekozen wijnen, de lieve bediening en de goddelijke bread & butter puddingMet andere woorden: als Sherif Khalil de Sunday roast geen trend kan maken, kan niemand het.

Mara Grimm Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden