PlusWeekmenu

Van zoete aardappelcurry met paprika tot courgetteravioli: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: Venkel-grapefruitsalade met zeebaars

Maandag: Zoete aardappelcurry met paprika

Zoete aardappelcurry met paprika. Beeld
Zoete aardappelcurry met paprika.

Ingredië̈nten voor 4 personen

- 3 el zonnebloemolie
- 2 kaneelstokjes
- 1 gedroogde chilipeper
- 3 cm verse gember, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 grote ui, in halve ringen
- 2 rode paprika’s, in stukken
- 1 kg zoete aardappels, geschild en in grove stukken
- 1 stengel citroengras
- 800 ml kokosmelk light
- 2 el vissaus
- 250 gr cherrytomaten, gehalveerd
- het sap van 1 limoen
- 10 gr verse munt, fijngehakt

Bereidingswijze

1.Verhit de zonnebloemolie in een grote wok en bak hierin de kaneelstokjes en gedroogde chilipeper tot ze donker kleuren. Voeg de gember en knoflook toe en fruit mee tot de knoflook goudbruin is.

2.Voeg de ui, paprika en zoete aardappel toe en bak 7-8 minuten mee, tot de ui begint te kleuren.

3.Kneus het citroengras met de achterkant van een mes en voeg samen met de kokosmelk en vissaus toe aan het groentemengsel. Breng het geheel aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus is in­gedikt en de zoete aardappel zacht is. Laat de cherrytomaten de laatste 5 minuten meekoken.

4.Haal de kaneel, chilipeper en citroengras uit de curry en voeg naar smaak limoensap toe. Garneer met de verse munt en serveer met bijvoorbeeld witte rijst.

Tip: geen kokosmelk light in huis? Doe dan 600 ml kokosmelk en 200 ml water in de curry.

Dinsdag: Tilapia uit de oven met spruitjes en pompoen

Tilapia uit de oven met spruitjes en pompoen. Beeld
Tilapia uit de oven met spruitjes en pompoen.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 1 rode ui
- 350 gr spruitjes
- 400 gr pompoenblokjes
- ½ citroen
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook
- 2 el olie
- 1 tl uienpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl zout
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- 2 tilapiafilets

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de rode ui in ringen. Kerf de spruitjes aan de onderkant in en verwijder de buitenste blaadjes.

2.Doe de spruitjes en de pompoenblokjes in een pan met kokend water en laat deze 9 minuten garen. Laat de groenten goed uitlekken en schep in een ovenschaal.

3.Snijd de citroen in partjes. Snijd de rode peper fijn en pers de knoflook uit. Houd je van een iets minder pittig gerecht? Verwijder dan eerst de zaadlijst van de peper.

4.Meng de fijngesneden rode peper en knoflook met de olie, het uienpoeder, paprikapoeder, zout, gemberpoeder en korianderpoeder. Bedek de tilapiafilets met het kruidenmengsel en leg deze samen met de citroenpartjes op de pompoen en spruitjes.

5.Laat de tilapia, spruitjes en pompoen 17 minuten garen in het midden van de oven. Serveer direct.

Woensdag: Courgetteravioli met ricotta en geitenkaas

Courgette ravioli met ricotta en geitenkaas. Beeld
Courgette ravioli met ricotta en geitenkaas.

Ingredië̈nten voor 2 personen

Voor de tomatensaus:
- 500 gr cherrytomaten, in partjes
- 1 sjalot, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 el olijfolie
- 50 ml rode wijn
- 1 el balsamicoazijn
- ½ blokje groentebouillon
- ½ tl zwarte peper
- 100 ml water
- 200 gr trostomaten

Voor de courgetteravioli:
- 100 gr geitenkaas
- 250 gr ricotta
- 1 el gedroogde oregano
- ½ tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 1½ courgette, in dunne lange plakken
- 2 el olijfolie
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 takje basilicum

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven tot 200°C. Doe 1 el olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook. Bak de cherry­tomaten 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn en ­balsamicoazijn. Voeg het bouillonblokje, de peper en het water toe. Roer door elkaar en doe dan, met de trostomaten, in een ovenschaal. Rooster 20 minuten.

2.Prak de geitenkaas met de ricotta, oregano, peper en het zout in een kom. Leg telkens 4 plakken courgette op elkaar, zodat ze in het midden overlappen. Schep 1 el van het kaasmengsel in het midden en vouw de courgettelinten over elkaar. Draai de ravioli om.

3.Haal de schaal uit de oven, leg de courgetteravioli op de tomatensaus en besprenkel met olijfolie. Bak nog 20 minuten in de oven.

4.Serveer met de Parmezaanse kaas en basilicum.

Donderdag: Venkel-grapefruitsalade met zeebaars

Venkel-grapefruitsalade met gebakken zeebaars. Beeld
Venkel-grapefruitsalade met gebakken zeebaars.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 1 venkelknol
- 2 zeebaarsfilets
- peper en zout
- 100 gr groene-aspergetips
- ½ courgette
- 1 grapefruit
- 75 gr quinoa
- 1 visbouillonblokje
- 2 el pompoenpitjes
- 100 gr babyspinazie
- 3 el olijfolie
- 10 gr roomboter

Bereidingswijze

1.Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de ver­pakking. Voeg het visbouillonblokje toe aan het kookwater.

2.Verwijder de schil van de grapefruit met een scherp mes. Snijd de partjes grapefruit los.

3.Maak plakjes courgette met een kaasschaaf en gril deze ongeveer 2 minuten per kant in een ingevette grillpan. Bestrooi de courgette met peper en zout. Snijd de venkel in flinterdunne plakjes en bewaar voor door de salade. Gril de aspergetips 4 minuten in een beetje olijfolie beetgaar.

4.Maak de zeebaarsfilets droog met een stuk keuken­papier. Kruid de huid van de vis royaal met zout en peper. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en leg de zeebaars op de huid in de pan. Zet de pan op middelhoog vuur, voeg een klontje boter toe en laat rustig gaar worden, totdat de vis volledig wit gekleurd is.

5.Meng in een ruime kom de babyspinazie, groene-aspergetips, ­grapefruit, venkel, courgette, pompoenpitjes en ­quinoa door elkaar. Verdeel vervolgens over twee diepe ­borden en leg de gebakken vis op de salade met de huid naar boven.

Vrijdag: Traybake met kip en herfstgroenten

Traybake kipdrumsticks en herfstgroenten. Beeld
Traybake kipdrumsticks en herfstgroenten.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 4 kipdrumsticks
- 4 el honing
- ½ citroen
- 1 tl knoflookpoeder
- peper en zout
- 3 el olijfolie
- 1 rode ui
- 2 voorgekookte rode bietjes
- 400 gr winterpeen
- 300 gr pastinaak

Bereidingswijze

1.Leg de kipdrumsticks in een schaal en voeg hier de honing, het sap van de citroen, knoflookpoeder, olijfolie en peper en zout naar smaak aan toe. Schep om en zet minimaal één uur in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.

2.Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de rode ui en rode bieten in grove stukken, halveer de winterpenen over de lengte en snijd de pastinaak in schijfjes.

3.Leg de groenten in de ovenschaal, samen met de kipdrumsticks. Giet de marinade van de kip over de groenten. Breng het geheel nog een keer op smaak met peper en zout.

4.Zet de schaal circa 45 minuten in de oven totdat de kip gaar is en de groenten zacht zijn.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden