PlusWeekmenu

Van witte asperges uit de oven tot shakshuka: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer spanakopita en Spaanse tortilla met kabeljauw.

Het Parool

Maandag:

Witte asperges uit de oven met uitgebakken pancetta, doperwtjes en krieltjes

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 400 gr asperges
- 150 gr krieltjes
- 100 gr bimi
- 1 citroen
- 100 gr doperwten
- ¼ tl zout
- ½ tl zwarte peper
- 100 gr pancetta
- 1 el olijfolie
- 50 gr verse spinazie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de asperges met een dunschiller of kaasschaaf en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Kook de asperges vervolgens 5 min. in ruim water, giet af en plaats in de koelkast.

2. Kook de krieltjes 6 min. tot ze beetgaar zijn. Verwijder eventuele blaadjes die aan de bimi zitten. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.

3. Meng de bimi met de doperwten, het sap en rasp van de citroen en voeg de helft van het zout en peper toe.

4. Bak de pancetta uit in een pan met olijfolie, meng dit vervolgens samen met het vet door de doperwten en bimi. Snijd de asperges schuin in stukken van ongeveer 5 cm.

5. Leg de groenten met de krieltjes in een ovenschaal en verdeel de asperges hier overheen. Strooi de rest van het zout en peper eroverheen en zet dit 15 tot 20 min. in de oven tot alles gaar is. Haal uit de oven en serveer met de verse spinazie.

Tip. Wanneer er geen bimi verkrijgbaar is, kan deze vervangen worden door broccoli of tomaat.

Dinsdag:

Spanakopita

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen

- 225 gr filodeeg
- 200 gr spinazie
- 150 gr walnoten
- 8 takjes munt
- 15 gr gedroogde dille
- 4 bosuitjes
- 250 gr ricotta
- 150 gr feta
- 2 eieren
- 150 ml olijfolie
- 1 komkommer
- 4 trostomaten
- 8 takjes peterselie
- ½ rode ui
- 6 el extra vergine olijfolie
- 1 el azijn
- ½ el honing
- 1 tl peper
- 1,5 tl zout

Bereidingswijze

1. Ontdooi het filodeeg minimaal 2 uur van tevoren. Verwarm de oven voor op 180˚C. Hak de spinazie en walnoten grof. Snijd de munt en dille fijn.

2. Snijd de bosui in ringen. Kneed de spinazie, dille, munt, ricotta, feta en ½ van de bosui tot een smeuïge massa. Kluts de eieren. Voeg de eieren en 1/3 van de olijfolie toe en meng het geheel.

3. Vet een langwerpige ovenschaal in met olie. Bedek de lange zijkanten met 2 vellen filodeeg en laat ongeveer de helft van de vellen aan de bovenkant uitsteken. Bestrijk de vellen met olijfolie. Bedek vervolgens de korte zijkanten van de ovenschaal elk met 1 vel filodeeg, laat weer voor de helft aan de bovenkant uitsteken en bestrijk met olijfolie. Verdeel de spinazie-fetavulling over de ovenschaal. Klap het filodeeg naar binnen en bestrijk met olijfolie. Verkruimel het overige filodeeg over de bovenkant van de vulling. Besprenkel met de overige olijfolie.

4. Snijd de spanakopita in 4 stukken en bak in 50 à 60 min. gaar in de oven. Dek, wanneer de spanakopita te snel bruin kleurt, af met aluminiumfolie. Haal uit de oven en laat de spanakopita ca. 15 min. afkoelen.

5. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes en de tomaten in partjes. Hak de peterselie fijn en snijd de ui in halve ringen. Voeg de komkommer, tomaten, peterselie, ui en overige bosui toe aan een kom en meng door elkaar.

6. Meng voor de dressing de extra vergine olijfolie, azijn en honing door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

7. Serveer de spanakopita met de frisse salade en dressing.

Woensdag:

Spaanse tortilla met kabeljauw

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 3 el olijfolie
- 300 gr aardappelschijfjes
- 250 gr kabeljauwfilet
- peper en zout
- 5 eieren
- scheutje volle melk
- 1 bosuitje
- 1 takje peterselie

Bereidingswijze

1. Verhit een pan met 1/3 van de olijfolie en bak de aardappelschijfjes ca. 10 min. Snijd de kabeljauw in blokjes en breng op smaak met peper en zout. Verhit nog een pan met 1/3 van de olijfolie en bak de kabeljauw in ca. 5 min. gaar. Breng de aardappelschijfjes op smaak met peper en zout.

2. Klop de eieren los in een kom met een scheutje melk. Breng het eimengsel op smaak met peper en zout.

3. Veeg 1 pan schoon met keukenpapier en verhit de resterende olijfolie en meng samen met de aardappelschijfjes, het eimengsel en giet in de pan.

4. Bak de tortilla ca. 20 min. op laag vuur met een deksel. Controleer af en toe of de bodem niet aanbrandt. Draai de tortilla na ca. 15 min om en bak nog 5 min.

5. Snijd de bosui in ringen en pluk de blaadjes van het takje peterselie. Snijd de tortilla in punten en garneer met de bosui en peterselie.

Donderdag:

Shakshuka met bonen

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 400 gr zwarte bonen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- ½ tl komijnzaad
- 1/2 tl chilipoeder
- 400 gr tomatenblokjes
- 100 gr verse spinazie
- 2 eieren
- 1 takje peterselie
- peper
- brood naar keuze
- 150 ml magere yoghurt

Bereidingswijze

1. Giet de bonen af in een zeef, spoel met water en zet apart. Pel de ui en knoflook, snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

2. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook 3 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig door. Bak vervolgens het komijnzaad en de chilipoeder 1 min. mee. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat 10 min. zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan.

3. Voeg de bonen toe, gevolgd door een handje spinazie. Voeg het volgende handje toe zodra de spinazie is geslonken en herhaal dit met de overige spinazie.

4. Maak twee kuiltjes in het bonenmengsel en breek hier de eieren in. Plaats een deksel op de pan en laat het eiwit 10 à 15 min. stollen op laag vuur.

5. Pluk de blaadjes van het takje peterselie. Garneer de shakshuka met peterselie, strooi peper over de eieren en serveer met brood en yoghurt.

Vrijdag:

Pasta carbonara

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr spaghetti
- 75 gr Parmezaanse kaas
- 2 takjes krulpeterselie
- 125 gr spekreepjes
- ½ tl zout
- 2 eieren
- ¼ tl zwarte peper

Bereidingswijze

1. Breng een pan water aan de kook en bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af en bewaar een soeplepel van het kookvocht.

2. Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Verwijder de blaadjes peterselie van de takjes en snijd grof. Verhit een pan zonder olie en bak de spekreepjes in 5 min. krokant.

3. Meng de spekjes, Parmezaanse kaas, 2 el kookvocht en het zout door de spaghetti.

4. Splits de eieren en klop de eidooiers los. Voeg het eigeel toe aan de spaghetti en blijf goed roeren zodat de eieren niet stollen. Voeg, indien de pasta te droog is, extra kookvocht toe.

5. Verdeel de pasta over de borden en garneer met peterselie en peper.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden