PlusReportage

Van werkloos naar IT’er in drie maanden

Een onorthodoxe, gratis IT-opleiding in achterstandswijken stoomt werklozen in drie maanden klaar voor een baan. Techbedrijven worden meteen diverser. ‘We hebben een team van jongens die al sinds ze kunnen lopen achter een computer zitten.’

Bart Van Zoelen
TechGrounds-afgestudeerde Giordano Miskin. Beeld Jakob Van Vliet
TechGrounds-afgestudeerde Giordano Miskin.Beeld Jakob Van Vliet

Per videoboodschap meldt zich de op-een-na-hoogste baas van Amazon in de openbare bibliotheek van Osdorp. De eerste afgestudeerden van TechGrounds, een nieuwe IT-opleiding in achterstandswijken, krijgen tijdens de ­diploma-uitreiking de gelukwensen van Werner Vogels, de Nederlandse Chief Technology Officier en vicepresident van de internetgrootmacht. “Mooi om te zien dat we een nieuwe Osdorp Posse hebben.”

Het markeert de weg die de zeventien deelnemers in drie maanden hebben afgelegd. Bijna allemaal zijn ze de ­komende zes maanden onder de pannen bij bedrijven die blij toe zijn. Die hebben een schreeuwend tekort aan IT’ers.

Giordano Miskin (30) uit West weet niet wat hij meemaakt. Het is voor het eerst dat hij op de arbeidsmarkt met open armen wordt ontvangen. Zijn ouders zijn meegekomen naar de uitreiking van het certificaat waarmee hij zich ‘junior cloud operator’ op het dataplatform AWS (Amazon Web Services) mag noemen. Zichtbaar trots.

Eerder deze maand is hij begonnen als IT’er bij PostNL. En dan te bedenken dat hij tot drie maanden geleden niet bijzonder handig was met de computer. Met zijn mbo-­diploma boekhouding kwam hij niet ver, ook al omdat de werkloosheid na de crisis net op zijn hoogtepunt was toen hij op de arbeidsmarkt kwam. “Ik heb een heleboel administratieve baantjes gehad. Het was steeds hetzelfde: hersendodend werk, geen opleidingen en geen mogelijk­heden om door te groeien.”

Jay (26) uit Zuidoost, die uit privacyoverwegingen niet met zijn achternaam in de krant wil, deed een mbo-opleiding voor systeembeheerder maar kwam niet aan de bak.

“Toen ben ik in de bouw gaan werken. Het verdiende goed, maar het was niet mijn ding. De gemeente stelde voor dat ik hier aan ging meedoen.” Dat is hem goed bevallen. “Het is een heel andere manier van leren. Hier zitten mensen die willen, op het ROC jongeren die moeten.”

Casper van Velzen Beeld Jakob Van Vliet
Casper van VelzenBeeld Jakob Van Vliet

De TechGrounds zijn opgezet naar het voorbeeld van programmeertrainingen die in de Brusselse probleemwijk Molenbeek al een succes zijn gebleken onder de naam ­MolenGeek. Binnenkort krijgen ze een vervolg in Zuidoost (vanuit de Johan Cruijff Arena) en de Zaanse achterstandswijk Poelenburg. Voor de trainingen wordt geen vooropleiding of lesgeld gevraagd, waardoor ze ook toegankelijk zijn voor drop-outs of ouderen die omgeschoold willen worden. In de eerste lichting in Osdorp zaten dan ook twee vijftigers.

9-tot-9-mentaliteit

Deze eerste lichting heeft geleerd om dataopslag te beheren, zeg maar: de cloud. Daar is veel behoefte aan. “Je moet het leuk vinden,” zegt Jay. “Je kunt niet denken: even doorbijten want over drie maanden heb ik een baan. Als je er een beetje bijhangt van negen tot vijf, kom je er niet. Maar er zijn veel kansen. En wat je ziet in de vacatures: met vijf jaar ervaring krijg je meestal al een senior positie.” Jay werd deze week aangenomen bij IT-bedrijf Mobiquity.

“Elk bedrijf wil ook dat je beter wordt,” zegt Miskin. “Met kennis en ervaring ben je nog meer waard. Je krijgt dan een mooi salaris, maar bedrijven halen het er dubbel en dwars weer uit.”

Het was een pittige stoomcursus. In het techlab dat ingetrokken is bij de bibliotheek maken ze lange dagen, voor de programmeeropleiding zelfs zes maanden achtereen. Kan iedereen het? “Als je helemaal niets hebt met IT en je krijgt er hoofdpijn van, is het misschien niks voor jou,” denkt Miskin. “Maar het ligt aan je motivatie. Als je het echt graag wilt, maak je er tijd voor en wordt het leuk, zelfs zonder IT-ervaring. Dat is het enige wat ze van je vragen, motivatie. Van negen tot vijf en nog een paar uurtjes in de avond.”

“Je moet een 9-tot-9-mentaliteit hebben,” zegt Abdessamad Dari, directeur van TechGrounds. “Over AWS is alles wat je moet weten online te vinden. We leren ze leren, dat is het belangrijkste.” Op de werkvloer begint het pas echt. IT-kennis veroudert snel, dus ze moeten zich steeds blijven ontwikkelen. “Dat moet een gewoonte worden.”

Wat opvalt bij de eerste lichting is dat ze niet per se laagopgeleid zijn. Integendeel. In het al jaren met een bovengemiddelde jeugdwerkloosheid worstelende stadsdeel zijn dit zeker niet de personen die de meeste zorgen baren.

Casper van Velzen (22) uit Zaandam heeft zelfs taalwetenschappen gestudeerd aan de UvA. “Maar toen ik ging solliciteren werd ik steeds weggeconcurreerd door mensen met meer ervaring.”

Nu gaat hij als docent aan de slag bij TechGrounds, als begeleider van de volgende lichting. Voor een mix is ook bewust gekozen. “Leerlingen met een hogere opleiding brengen kennis mee waar anderen weer van kunnen leren,” zegt Dari. “De groep als geheel moet een afspiegeling zijn van de wijk.”

Diploma of niet, dan nog konden alle deelnemers wel een zetje in de rug gebruiken, volgens Dari. De reiskosten of gebrekkige apparatuur kunnen al grote drempels ­opwerpen. Weer anderen zijn lange tijd werkloos geweest, moeten thuis helpen of zijn pijnlijk verlegen. In kleine stapjes spijkert TechGrounds aan hun zelfvertrouwen en discipline. “De opleiding is in hun eigen wijk, ze zitten niet drie jaar ergens aan vast. En ze voelen zich serieus genomen: het grote Amazon komt naar Nieuw-West!”

Jong talent

Ook bedrijven als Booking.com, Rabobank en Hema doen mee door de deelnemers ten minste een halfjaar de kans te geven op hun IT-afdelingen.

“Het was voor ons ook een gok,” zegt Frank Koppenol, manager IT van Hema. Maar het werkt. “Iemand die eerst de computer alleen gebruikte om een spelletje te spelen, komt terecht in een heel technisch team van jongens die al sinds ze kunnen ­lopen achter de computer zitten.”

Hema is laaiend enthousiast over de eerste kandidaat die vorige maand begon. Koppenol: “Als nummer twee net zo goed bij ons past, gaat mijn team wel heel snel groeien.”

Bijkomend voordeel is dat bedrijven jong talent aan zich kunnen binden. “Anders ben je aangewezen op heel dure freelancers. Dit soort kennis wil je borgen binnen het bedrijf. Als wij ze de kans bieden om door te groeien, hopen we ook dat ze langer bij ons blijven.”

Misschien wel belangrijker dan technische kennis zijn de sociale vaardigheden die binnen bedrijven als vanzelfsprekend worden beschouwd, zegt Ruben Nieuwenhuis, een van de initiatiefnemers. “Softskills, netwerken, hoe maak je jezelf onderdeel van een gesprek?” Ander voorbeeld: hij wordt nog steeds met u aangesproken door de deelnemers. Met de beste bedoelingen, maar het kan een sta-in-de-weg zijn om voor vol aangezien te worden binnen egalitaire IT-bedrijven waar dit not done is. “Zeg ­gewoon je en jij,” zo geeft hij de deelnemers als laatste les mee bij de diploma-uitreiking. Met elkaar omgaan als ­gelijken is echt een uitgangspunt om succesvol te zijn,” zegt hij. “Acht jezelf hoog.”

Aan de andere kant roept hij ook bedrijven op om toenadering te zoeken. “Pas jullie recruitment aan, speel niet op safe. Geef een echte baan, geen stage of traineeship. En als je echt zoekt naar diversiteit op de werkvloer moet je andere vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Kom in hun vertrouwde omgeving: Wat voor games speel jij?”

En als het bekendste voetbalspel Fifa het antwoord is: “Hoe heb je je team samengesteld bij Fifa? Welke strategie heb je?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden