PlusWeekmenu

Van vegetarische moussaka tot romige bloemkoopsoep: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer romige bloemkoolsoep en courgetti met garnalen.

Het Parool
Vegetarische moussaka. Beeld
Vegetarische moussaka.

Maandag

Vegetarische moussaka

Ingrediënten voor 4 personen
- 2 grote aardappelen
- peper en zout
- 1 ui
- 250 gr paddenstoelenmix
- 4 el olijfolie
- 400 gr tomaten uit blik (pomodorini)
- 3 tl oregano
- 2 tl kaneelpoeder
- 2 aubergines
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 500 ml melk

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd in plakken van een ½ cm. Kook in gezouten water in 5 min. beetgaar en giet af. Pel en snipper de ui. Snijd de paddenstoelen in stukjes van 2 cm.

2. Verhit de helft van de olijfolie in een pan. Fruit de ui 2-3 min. Voeg de paddenstoelen toe en bak rondom bruin. Voeg de tomaten uit blik, de helft van de oregano en kaneel toe. Schep om en laat het geheel inkoken tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.

3. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in 4 min. Keer halverwege om en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met de overige oregano en peper en zout.

4. Smelt in een steelpannetje boter op laag vuur, roer de bloem erdoor en blijf 3 min. goed doorroeren. Haal de pan van het vuur en roer scheutje voor scheutje de melk erdoor. Zet de pan terug op het vuur, voeg wat zout toe en breng zachtjes aan de kook. Kook de bechamelsaus in 5-6 min. tot een lobbige saus. Breng eventueel op smaak met peper en extra zout.

5. Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal, gevolgd door een laagje aubergine en tomatensaus. Herhaal opnieuw met een laagje aubergine, tomatensaus en tot slot de bechamelsaus. Bak in 40 min. goudbruin in de oven.

Romige bloemkoolsoep met tofu en salsa verde. Beeld
Romige bloemkoolsoep met tofu en salsa verde.

Dinsdag

Romige bloemkoolsoep met tofu en salsa verde

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine prei
- 3 el olijfolie
- 400 gr bloemkoolroosjes
- 1 ltr paddenstoelenbouillon
- 1 takje oregano
- 1 takje basilicum
- 10 gr bieslook
- 1 limoen
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 tl grof zeezout
- 1 tl dijonmosterd
- 1 tl honing
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 1 sneetje bourgondisch brood
- peper en zout
- 300 gr tofu
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- ½ tl gedroogde chilivlokken

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de sjalot en knoflook en snijd de prei in ringen. Verwarm 2/3 van de olijfolie in een soeppan op laag vuur en fruit de sjalot, knoflook en prei ca. 5 min.

2. Voeg de bloemkool en paddenstoelenbouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag als de soep kookt en laat 10 min. zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.

3. Maak ondertussen de salsa verde. Pers de limoen. Snijd de oregano, basilicum en bieslook fijn. Meng het geheel samen met het limoensap, extra vergine olijfolie, grof zeezout,
dijonmosterd, honing en zwarte peper in een schaaltje en zet apart.

4. Snijd blokjes van het brood en rooster krokant in een koekenpan met 1 el olijfolie. Voeg zout naar smaak toe.

5. Voeg, wanneer de bloemkool gaar is, de tofu toe en mix dit met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg als laatste peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.

6. Verdeel de soep over de soepkommen en maak met de salsa verde een swirl(patroon) in de soep. Garneer met chilivlokken en serveer met de verse broodcroutons.

Pompoen-aardappelschotel met kip uit de airfryer. Beeld
Pompoen-aardappelschotel met kip uit de airfryer.

Woensdag

Pompoen-aardappelschotel met kip uit de airfryer

Ingrediënten voor 2 personen
- 4 kipdrumsticks
- 4 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 el ketjap
- peper en zout
- 400 gr aardappelpartjes
- 200 gr pompoenblokjes
- 1 takje rozemarijn

Bereidingswijze

1. Verwarm de airfryer voor op 180°C. Leg de kipdrumsticks in een hittebestendige schaal (die in het mandje van de airfryer past) en besprenkel met de helft van de olijfolie, honing en ketjap. Breng op smaak met peper en zout. Leg de drumsticks 15 min. in de airfryer.

2. Ris ondertussen de rozemarijn van het takje. Verdeel de aardappelpartjes en pompoenblokjes in een schaal, besprenkel met de rest van de olijfolie en maak op smaak met peper, zout en rozemarijn.

3. Voeg de aardappelpartjes en pompoenblokjes na 15 min. bij de kipdrumsticks in de airfryer en bak het geheel nogmaals 15 min. Let op dat de pompoen niet aanbrandt.

Courgetti met garnalen in sambaljam. Beeld
Courgetti met garnalen in sambaljam.

Donderdag

Courgetti met garnalen in sambaljam

Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gr garnalen
- 1 tl sambal oelek
- 2 el sinaasappelmarmelade
- 1 gele courgette
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 norivel
- 1 el sesamzaad
- ½ tl chilivlokken
- 200 gr broccoliroosjes
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el vissaus
- 40 gr kiemgroente

Bereidingswijze

1. Leg de garnalen in een kom en meng deze met de sambal en sinaasappelmarmelade.

2. Snijd de courgette met behulp van een spiraalsnijder in lange slierten. Pel en snipper de sjalot en knoflook.

3. Maak de zeewiercrumble van norivel. Verkruimel deze in kleine stukjes en maak eventueel nog wat fijner met een mes. Meng de crumble met het sesamzaad en de chilivlokken, en zet apart in een schaaltje.

4. Breng water aan de kook en blancheer de broccoliroosjes 4 min. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot en knoflook. Voeg de gemarineerde garnalen toe en bak 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de broccoli, courgetti en vissaus toe en bak nogmaals 2 min mee.

5. Serveer in een diep bord en garneer met de kiemgroente en zeewiercrumble.

Tip

Geen spiraalsnijder? Koop dan kant-en-klare courgette-spaghetti.

Flammkuchen met beenham en vijgen. Beeld
Flammkuchen met beenham en vijgen.

Vrijdag

Flammkuchen met beenham en vijgen

Ingrediënten voor 2 personen
- 150 gr kastanjechampignons
- 1 el olijfolie
- 1 rode ui
- 4 vijgen
- 1 rol vers flammkuchendeeg
- 125 gr crème fraîche
- peper en zout
- 2 el honing
- 100 gr beenham, in plakken
- handje rucola

Bereidingswijze

1. Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de champignons.

2. Snijd de rode ui in ringen en de vijgen in plakjes. Verwarm de oven voor op 200°C.

3. Rol het flammkuchendeeg uit en besmeer met crème fraîche. Bestrooi met peper en zout en besmeer met honing. Verdeel de beenham, rode ui en gebakken champignons over het deeg. Bak de flammkuchen in 15 min. gaar in de oven.

4. Haal de flammkuchen uit de oven en garneer tot slot met de vijgen en rucola.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden