Tips

Van theater tot muziek: wat is er deze week in Amsterdam te doen?

Elke week de bijzonderste Amsterdamse uittips geselecteerd door Het Parool.

Het Parool
3 miljoen voetstappen naar Sicilië Beeld Imke Panhuijzen
3 miljoen voetstappen naar SiciliëBeeld Imke Panhuijzen

Theater: Het George & Eran zomerfestival, 3 miljoen voetstappen naar Sicilië

Actrice, theatermaker en schrijver Nhung Dam liep de afgelopen maanden elke dag. Met het aantal afgelegde kilometers zou ze op Sicilië aangekomen kunnen zijn, maar ze verliet Amsterdam niet in werkelijkheid. 3 miljoen voetstappen naar Sicilië gaat over geluk, leven, onmacht en schoonheid en werd geschreven door Nhung en Koos Terpstra, die de regie doet. Deze voorstelling is onderdeel van het George & Eran Zomerfestival.
12 t/m 16 augustus, DeLaMar Theater

Theater: Comedy Walk

Elke zaterdag en zondag gebruikt Comedy Walks Amsterdam als ­podium met een stand-upcomedyroute langs allerlei pittoreske plekken in de stad. Het publiek loopt onder andere langs het Oude Amsterdamse Weeshuis, het Paleis en het Nationaal monument op de Dam, de South Church en de Prayer-without-an-end street, terwijl het van optredens geniet van verschillende komieken en historische feitjes opdoet.
Elke zaterdag en zondag, verschillende locaties

Theater: De Warme Winkel, Alleen Samen

Op 5 juli opende het Peepshow ­Palace Festival, een nieuw corona-proof theater in de Brakke Grond, met onder andere de voorstelling Alleen Samen van De Warme Winkel. Hierin legt Ward Weemhoff het aan met Marieke de Zwaan en Marien Jongewaard, om te kijken wat intimiteit nog is in dit coronatijdperk. Daarnaast zijn er tijdens dit festival de hele zomer lang Vlaamse en Nederlandse artiesten te zien met verschillende voorstellingen.
8 en 9 augustus, Brakke Grond

Robin Hood in Het Amsterdamse Bostheater. Beeld Greetje Mulder
Robin Hood in Het Amsterdamse Bostheater.Beeld Greetje Mulder

Theater: Het Kleine Theater, Robin Hood

In Het Amsterdamse Bostheater speelt deze zomer het verhaal over de cultheld die met pijl en boog hebzucht en ongelijkheid te lijf gaat: Robin Hood. Het Kleine Theater tovert deze klassieker om tot een moderne versie met acrobatiek, heroïsche muziek en humor.
T/m 30 augustus, Het Amsterdam Bostheater

Muziek: Klassiek in de buitenlucht

Zondag gonst het van de klassieke muziek in de stad. Het Concert­gebouw, Entrée en bierbrouwerij De Hoge Noot organiseren speciaal voor Entrée-leden en andere jonge klassieke muziekliefhebbers drie parkconcerten. Eén in het Oosterpark, één in het Rembrandtpark en de grande finale vindt plaats bij Het Concertgebouw, op het Museumplein. Voor 5 euro reserveer je een kleedje dicht bij de musici, ­inclusief een flesje muzikaal pils van De Hoge Noot. Voor 2 euro extra krijg je er een tweede biertje bij. Verder is er geen verkoop van drank en eten, zelf iets meenemen mag. Er is ook geen sanitair geregeld, dus ga nog even naar de wc voordat je op de fiets stapt.
9 augustus, 14.30 uur (Oosterpark en Rembrandtpark) en 16.30 uur (Museumplein)

Muziek: Daniel Montero & Friends

Daniel Montero Real, danser bij Het Nationale Ballet, kan naast dansen ook zingen. Samen met Klaas Blankenstijn (akoestische gitaar), Bobbie Kars (contrabas) en elke week een andere mystery guest, treedt hij elke donderdag op in de tuin van camping Zeeburg. Hun akoestische muziek bestaat uit rustige en opzwepende eigen nummers en covers, van Aretha Franklin tot Lady Gaga en van Johnny Cash tot Arctic Monkeys. Bij slecht weer vinden de concerten plaats in het restaurant.
13, 20 en 27 augustus, 19.00 uur, gratis, camping Zeeburg

Film: Engel

Fijne verfilming van het boek Engel dat actrice Isa Hoes (ze speelt ook de verstrooide moeder van hoofdpersoon Engel) in 2016 samen met haar eigen, nu 15-jarige, dochter Vlinder schreef. Ze lieten zich daarbij flink inspireren door de oosterse sprookjes waarin wonderlampen de meest uiteenlopende wensen vervullen.
Te zien in: Arena, Eye, Het Ketelhuis, De Munt

Film: Lamentations of Judas

In zijn laatste documentairefilm reist filmmaker Boris Gerrets naar Pomfret, Zuid-Afrika. Als hij het dorp vol ex-soldaten vraagt het verhaal van Judas Iskariot na te spelen, moeten ze hun gewelddadige verleden onder ogen komen.
Te zien in: De Balie, Eye, Het Ketelhuis, Rialto

Film: Berlin Alexanderplatz

De keuze om de alom geliefde, ­invloedrijke, ruim vierhonderd ­pagina’s tellende roman Berlin Alexanderplatz te verfilmen – die bovendien in de jaren tachtig door Rainer Werner Fassbinder tot een mini-serie werd gemaakt – zegt alles over de ambitie van de jonge regisseur Burhan Qurbani. De in ­Afghanistan geboren en in Duitsland gevestigde Qurbani probeert zichzelf van de schaduw van zijn voorgangers te bevrijden door de vertelling naar het heden te verplaatsen en van de Duitse crimineel Franz een zwarte vluchteling uit Guinee-Bissau te maken. Het resultaat is een odyssee van een immigrant zonder papieren in hedendaags Berlijn; kolossaal, oogverblindend, soms grenzend aan ­gelikt.
Te zien in: Cinecenter, City, Kriterion, Rialto, Tuschinski

Expo: Humoristisch ongemak

Galeriehouders Fleur Feringa en Wouter van Herwaarden merkten vaak ongemakkelijkheid bij jonge bezoekers. Dit proberen ze weg te halen bij hun nieuwste tentoonstelling Ongemak, waarbij het publiek vooral mag lachen. Er is werk te zien van vijf verschillende kunstenaars. Jens Muskee laat verborgen verlangens en seksuele fantasieën zien in zijn tekeningen, Thijs Jansen schildert persoonlijke herinneringen aan alledaagse situaties, Johan Kleinjan en Gees Voorhees maken het ruimtelijke werk in de tentoonstelling en Koos Buster toont nieuwe keramische werken uit zijn serie sierborden van alles wat hij niet leuk vindt.
T/m 23 augustus, Galerie Fleur & Wouter

Expo: Onder de grond

Van video-installaties tot werk op papier, schilderijen en sculpturen: in Capital C laten drie kunstenaars van galerie Lumen Travo hun werk zien in Stories and Poems. Otobong Nkanga laat met glitters en stenen in haar werk de complexe relatie tussen de mens en het land zien, Thierry Oussou zet de relatie tussen hedendaagse en etnografische objecten op scherp en Daniel de Paula toont een aantal sculpturen dat gaat over kapitalistische machtsstructuren.
T/m 13 september, Capital C

Turner - Stilte in de Stad Beeld Benjamin Brecknell Turner
Turner - Stilte in de StadBeeld Benjamin Brecknell Turner

Expo: Calotypisch beeld

Op de foto van de Westermarkt uit 1857 lijkt het alsof er een lockdown plaatsvindt, want er is geen mens te zien. Benjamin Brecknell Turner zet het publiek hiermee echter op het verkeerde been. Het beeld is gemaakt met de allereerste fotografische techniek en de lange ­opnametijd heeft elke beweging uitgewist. Deze foto en andere zeldzame historische stadsgezichten zijn nu te zien in de tentoonstelling Turner - Stilte in de Stad.\
T/m 25 oktober, Stadsarchief

The Unofficial Bastard Countryside Tour  Beeld Lawrence James Bailey
The Unofficial Bastard Countryside TourBeeld Lawrence James Bailey

Expo: Natuur in Stad

Lawrence James Bailey gaat op zoek naar de stedelijke wildernis van Amsterdam in The Unofficial Bastard Countryside Tour die deze zomer te zien is in Galerie Bart. “Ik ga op zoek naar de vaak ongeziene plekken waar cultuur en natuur met elkaar in botsing komen of in elkaar overgaan en een messy limbo ontstaat.” Dit onderzoek resulteert in een onderzoekscentrum waar hij materialen verzamelt, werkt aan ­tekeningen en textiele werken en resultaten tentoonstelt.
T/m 29 augustus, Galerie Bart

The Shooting At Watou Beeld Ernst van Deursen
The Shooting At WatouBeeld Ernst van Deursen

Expo: Isolatieschuim en panterprint

Folkert de Jong maakte levensgrote figuren van felroze en lichtblauw isolatieschuim die een historische scène verbeelden uit etsen van Goya. Dit werk, The Shooting At Watou, is onderdeel van het ­zomerprogramma van Galerie Fons Welters en te zien in de achterruimte. In de voorruimte is tot en met vandaag het werk van Evelyn Taocheng te zien waarin ze rijst­papieren tekeningen in ‘trashy’ stoffen zoals nepleer, latex en panterprint heeft gekaderd. Mode en taal zijn voor haar een belangrijk onderdeel van hoe identiteit zich vormt.
T/m 29 augustus, Galerie Fons Welters

Kind: Leren van Ajaxtrainers

Heb jij er altijd al van gedroomd te leren passen als Daley Blind, of scoren als Donny van de Beek? Grijp dan nu je kans om les te krijgen van trainers die verbonden zijn aan Ajax en de Ajax Foundation. De clinic voor jongeren tussen 12 en 17 jaar bestaat uit verschillende oefeningen, waarbij samenspel heel belangrijk is. Er is beperkt plek, dus geef je snel op via zomerprogrammazuid@gmail.com.
10 augustus, 13.30 uur, gratis, Cruyff Court Olympisch Stadion

Kind: Bouw een megaknikkerbaan

De komende week zijn kinderen van 9 tot en met 12 jaar welkom om in OBA Javaplein een megaknikkerbaan te maken. Buizen, karton, lijm, plakband, stokken, zo ongeveer alles wat je kunt verzinnen wordt gebruikt om de baan te bouwen. Help mee met het bedenken van constructies om de knikker ­zolang mogelijk in beweging te houden. Is de knikker eenmaal ­beneden? Dan kun je ’m misschien wel weer omhoog krijgen door een constructie met hefboomeffect. Aanmelden kan via maakplaats@oba.nl.
11, 12 en 13 augustus, 10.00 uur, gratis, OBA Javaplein

Divers: Hotelnacht Summer Staycation

Nog de hele maand augustus kun je met Hotelnacht Amsterdam voor 55, 75 of 125 euro, hoe duurder, hoe luxer, verblijven in een van de vele hotels in de stad die zijn aangesloten bij Hotelnacht. Bij je boeking krijg je toegang tot het Vakantieprogramma, dat varieert van een vaartocht in een sloep over de grachten en een champagne masterclass tot een liquid lunch in een geheime hoteltuin en een bezoekje aan de Amsterdam Icebar.
T/m augustus, verschillende ­locaties

Divers: Waar begint het kunstwerk?

In het project Resonance gaan componist Nicholas Robert Thayer, beeldend kunstenaar Frouke ten Velden en regisseur en choreograaf Peter Leung op zoek naar manieren om de talen van beeld en geluid te vertalen naar sculptuur en muzikale composities. Volgens het trio lijkt alles in ons huidige klimaat online te verschuiven, daarom stellen ze vragen als: Waar begint het kunstwerk? Begon het al met het plaatsen van deze tekst? De eerste keer dat we erover spraken? Of ontstaat het de eerste keer dat je het ziet? Je wordt uitgenodigd om met hen in een van hun drie shows op reis te gaan in Radion, en de antwoorden te achterhalen.
13 augustus, drie shows tussen 18.30 en 22.30 uur, Radion Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden