PlusWeekmenu

Van saltimbocca van varkenshaas tot een vijgensalade: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer pindasoep met pompoen en gember en kip teriyaki met rijst.

Het Parool

Maandag

Pindasoep met pompoen en gember

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 2 takjes krulpeterselie
- 1 el olijfolie
- 350 gr pompoenblokjes
- 400 ml groentebouillon
- 125 gr 100 procent pindakaas
- 150 ml volvette kokosmelk
- 50 gr ongezouten pinda’s
- 50 gr taugé

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Rasp de gember fijn en hak de peterselie grof.

2. Verhit olijfolie in een diepe pan en fruit de sjalot en knoflook. Voeg de gember en pompoenblokjes toe en bak 5 min. mee op laag vuur. Voeg de bouillon toe, breng tegen de kook aan en laat 15 min. pruttelen.

3. Voeg de pindakaas en kokosmelk toe aan de bouillon en laat 2 min. meekoken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.

4. Verhit een droge koekenpan en rooster de pinda’s goudbruin. Verdeel de soep over de kommen en garneer met taugé, geroosterde pinda’s en peterselie.

Dinsdag

Saltimbocca van varkenshaas

null Beeld

Ingrediënten
 voor 2 personen

- 300 gr varkenshaas
- peper en zout
- 4 plakjes serranoham
- 6 blaadjes salie
- 6 tl gorgonzola
- 1 el olijfolie

Benodigdheden

- bakplaat

Bereidingswijze

1. Haal de varkenshaasjes uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zet de bakplaat aan, deze heeft tijd nodig om warm te worden.

2. Leg de varkenshaas op een snijplank, snijd horizontaal in over de lengte zodat ze opengeklapt kunnen worden. Bedek met huishoudfolie en sla de varkenshaas plat tot de dikte van een schnitzel (ongeveer een halve centimeter). Gebruik hiervoor een vleeshamer, deegroller of een koekenpan. Breng de varkenshaas lichtjes op smaak met peper en zout.

3. Begin nu met een plakje serranoham, leg daarop een varkenshaas, daarop weer een plak serranoham en vervolgens 3 blaadjes salie en 3 theelepels gorgonzola. Rol de varkenshaas nu op tot een strak rolletje. Omwikkel met huishoudfolie en leg in de koelkast.

4. Besmeer de bakplaat met de olie en bak de rolletjes 20 min. rondom tot deze de gewenste garing heeft bereikt.

Tip. Lekker met gegrilde groente zoals groene asperge en romaine sla. Grill deze samen met het vlees op de bakplaat.

Woensdag

Kip teriyaki met rijst

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 5 gr sesamzaadjes
- 2 el teriyakisaus
- 200 gr kippendij
- 100 gr witte rijst
- 1 winterpeen
- 1 rode peper
- 1 el zonnebloemolie
- 200 gr sojabonen
- 3 stengels bosui

Bereidingswijze

1. Verwarm een droge pan op middelhoog vuur en rooster de sesamzaadjes in 3 min. goudbruin.

2. Meng de teriyakisaus met het sesamzaad. Snijd de kippendij in repen van 2 cm dik en marineer deze 15 min. in de teriyakisaus.

3. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Snijd ondertussen de winterpeen in blokjes van 1 cm. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten, hak dit fijn.

4. Verwarm een pan op middelhoog vuur met de olie. Bak de gemarineerde kippendij met de teriyakisaus in 3 min. rondom goudbruin. Voeg vervolgens de rode peper, wortel en sojabonen toe, bak deze 5 min. mee op middelhoog vuur.

5. Snijd de bosui in dunne ringen. Schep de rijst op een bord en verdeel hier de kip en groente overheen, garneer het gerecht met de bosui.

Donderdag

Traybake met zalm, spruitjes en bimi

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 350 gr krieltjes
- 400 gr schoongemaakte spruitjes
- 3 takjes dille
- 5 takjes rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 3 el zonnebloemolie
- 200 gr bimi
- 260 gr zalmfilet
- 50 gr kruidenboter
- 2 tl dijonmosterd
- 4 el Griekse yoghurt
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de krieltjes in tweeën of vieren, afhankelijk van de grootte. Snijd de spruitjes doormidden. Kook de krieltjes ca. 10 min. Kook de spruitjes de laatste 4 min. mee en giet vervolgens af.

2. Hak de dille, 2/5 van de rozemarijn en de teentjes knoflook fijn. Meng dit met de olie, spruitjes en krieltjes. Meng goed door elkaar, schep in een ovenschaal en bak 20 min. in de oven. Giet ondertussen kokend water over de bimi, laat 5 min. staan en giet af.

3. Leg na 20 min. de bimi, zalmfilets, kruidenboter en overige takjes rozemarijn boven op de ovenschaal en bak het geheel nog 10 min. Meng ondertussen de mosterd met Griekse yoghurt en breng op smaak met peper en zout.

4. Haal de ovenschaal uit de oven en serveer met de yoghurt-mosterdsaus.

Vrijdag

Vijgensalade met feta en frambozen

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 50 gr ongezouten hazelnoten
- 60 gr wortel
- 70 gr rucola
- 3 verse vijgen
- 12 frambozen
- 70 gr feta
- 2 el olijfolie
- 2 el wittewijnazijn
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Hak de helft van de hazelnoten grof. Laat de overige hazelnoten heel. Rooster de hazelnoten in een pan zonder olie. Bak tot ze een kleurtje krijgen en beginnen te geuren. Laat afkoelen op een bord.

2. Schil de wortel en snijd over de lengte in slierten met een dunschiller. Halveer vervolgens de repen met een mes in de lengte.

3. Rangschik de rucola op een diep bord. Snijd de vijgen in partjes en verdeel over de rucola. Schik de wortelslierten in roosjes en garneer met frambozen. Verkruimel de feta boven de salade. Strooi de hazelnoten erover.

4. Meng voor de dressing de olijfolie met de wittewijnazijn in een kommetje en voeg eventueel peper en zout toe. Breng de salade op smaak met de dressing.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden