PlusWeekmenu

Van salade met feta en gerookte zalm tot Griekse wraps met krokante kip: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: Geroosterde wortels met tahin-yoghurtsaus.

Maandag: Shakshuka

Shakshuka. Beeld -
Shakshuka.Beeld -

Ingredië̈nten voor 3 personen
- 65 gr geraspte kaas
- 1 grote ui
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 70 gr tomatenpuree
- 400 gr kerstomaten in blik
- ½ tl komijn
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl chilivlokken
- 3 eieren
- 1 avocado
- 3 takjes koriander
- peper en zout
- ½ vers stokbrood

Bereidingswijze

1.Snipper de ui en fruit deze met de olijfolie aan in de pan. Snijd de paprika in blokjes en snijd de knoflook fijn. Bak die gedurende 5 min. mee totdat ie glazig is.

2.Voeg dan de tomatenpuree, kerstomaten in blik, komijn, paprikapoeder en de chilivlokken toe en laat het geheel 10 tot 15 min. inkoken.

3.Maak vervolgens kuiltjes in het mengsel en vul elk kuiltje met een ei. Plaats de deksel op de pan en pocheer de eieren 3 tot 8 min. in het tomatenmengsel. Zodra het eiwit gestold is, is de shakshuka goed. Laat de eieren iets langer pocheren voor een harde dooier.

4.Schil en ontpit de avocado. Snijd de avocado in dunne plakken en hak de koriander grof. Garneer de bovenkant van de shakshuka met plakjes avocado, geraspte kaas en koriander. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.

5.Serveer met stokbrood om te dippen.

Dinsdag: Salade met feta en gerookte zalm

Salade met feta, grapefruit en warmgerookte zalm. Beeld -
Salade met feta, grapefruit en warmgerookte zalm.Beeld -

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 200 gr feta
- 2 el honing
- 4 el olijfolie
- peper en zout
- 2 grapefruits
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 2 stronken witlof
- 1 venkel
- 90 gr quinoa
- 50 gr waterkers
- handje hazelnoten, grof gehakt
- 125 gr warmgerookte zalm

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg de feta hierop. Meng de helft van de honing met de helft van de olijfolie, voeg wat peper naar smaak toe en verdeel over de feta. Rooster de feta 25 min. in de oven.

2.Maak intussen een dressing door het sap van 1 grapefruit te mengen met de rest van de honing, olijfolie en het korianderzaad. Breng op smaak met peper en zout.

3.Snijd de onderkant van de witlof af en pel de bladeren één voor één los. Schil de andere grapefruit en snijd in plakken. Snijd, eventueel met een mandoline (rasp), de venkel in dunne plakken. Verdeel de witlof, venkel, quinoa, waterkers, hazelnoten en grapefruit over de borden. Leg de geroosterde feta samen met de zalm op de salade. Serveer met de dressing.

Woensdag: Ovenschotel met kip en zoete aardappel

Ovenschotel met kip en zoete aardappel. Beeld -
Ovenschotel met kip en zoete aardappel.Beeld -

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 2 kipdijfilets
- 2 el honing
- 3 el ketjap
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 2 kleine zoete aardappels
- 1 groene paprika
- 100 gr cherrytomaten
- 2 takjes oregano
- 2 takjes tijm
- 1 citroen

Bereidingswijze

1.Snijd de kip in grote stukken en leg in een kom. Voeg hier de honing, ketjap, knoflookpoeder en paprikapoeder aan toe. Meng alles goed door elkaar zodat de kip helemaal bedekt is met de marinade. Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast.

2.Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Snijd de paprika in reepjes en halveer de cherrytomaten. Leg de zoete aardappelen, paprika en cherrytomaten in een ovenschaal, gevolgd door de gemarineerde kip. Giet de helft van de overige marinade over de ovenschaal en verdeel hier de tijm en de helft van de oregano over.

3.Zet de ovenschotel 40 min. in het midden van de oven. De ovenschotel is klaar zodra de kip gaar is en de zoete aardappel zacht is. Snijd de citroen in schijfjes. Garneer de ovenschotel met de schijfjes citroen en de overgebleven oregano.

Donderdag: Geroosterde wortels met tahin-yoghurtsaus

Geroosterde wortels met harissa en tahin-yoghurtsaus. Beeld -
Geroosterde wortels met harissa en tahin-yoghurtsaus.Beeld -

Ingredië̈nten voor 4 personen
- 500 gr bospenen
- 2 el harissa met rozenblaadjes
- 2 el yoghurt Griekse stijl
- 3 el tahin
- 1 el honing
- 4 el water
- zout
- 40 gr gepelde pistachenoten
- 4 takjes verse munt
- 4 el granaatappelpitjes

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de bospenen en laat een klein deel van de groene loof aan de wortel zitten ter decoratie. Besmeer met de rozenharissa en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.

2.Rooster de wortels 20 à 30 min. in de oven totdat ze beetgaar zijn.

3.Bereid intussen de tahinsaus door de yoghurt te mengen met de tahin, honing, het water en een snufje zout.

4.Rooster de pistachenootjes in een droge pan totdat ze licht beginnen te kleuren. Laat afkoelen en hak fijn samen met de munt.

5.Serveer de geroosterde wortels met de tahin-yoghurtsaus en top af met pistachenootjes, munt en granaatappelpitjes.

Vrijdag: Griekse wraps met krokante kip

Griekse wraps met krokante kip. Beeld -
Griekse wraps met krokante kip.Beeld -

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 2 kipfilets
- 150 gr cornflakes, ongezoet
- 100 gr tarwebloem
- 2 eieren
- peper en zout
- 1 komkommer
- 2 el zwarte olijvenplakjes
- ½ rode ui
- 1 takje verse peterselie
- 200 gr Griekse yoghurt
- 2 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoede
- 2 volkoren tortilla’s
- 100 gr feta

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de kipfilets in reepjes. Zet 3 schaaltjes klaar, vul 1 schaaltje met de cornflakes, 1 met bloem en 1 met geklutste eieren. Meng flink wat peper en zout door de bloem. Haal de kipreepjes door het ei, vervolgens door de bloem, nogmaals door het ei en dan door de cornflakes. Leg de kipreepjes in een ovenschaal en bak in 15 à 20 min. gaar en goudbruin in de oven.

2.Snijd intussen de helft van de komkommer in plakjes en de ui in ringen. Snijd de peterselie fijn.

3.Rasp de andere helft van de komkommer en knijp al het vocht eruit. Maak tzatziki door de Griekse yoghurt te mengen met de geraspte komkommer, olijfolie, knoflookpoeder en de peterselie.

4.Smeer de tortilla’s in met de tzatziki en vul met plakjes komkommer, olijven, ui, krokante kip en verkruimelde feta. Serveer eventueel met extra tzatziki.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden