Aldus

Van rondslingerend plastic kun je alles haken

Het jubileum van buurtinitiatief Haak-In is bitterzoet: de subsidie stopt. Corrie van ­Huisstede (59) vraagt mensen te blijven.

Noor Lagendijk
null Beeld

Wat doet uw buurtinitiatief?

“Het begon bij rondslingerend ­plastic. Ik dacht: hoe kan ik nou ­voorkomen dat zo’n zak in de boom terechtkomt? Waarom moet een komkommer in plastic worden verpakt? En waarom moet een ijslepeltje in de prullenbak? Ik besloot plastic in te zamelen en ermee te haken. Dat doe ik nu al tien jaar, in twee monumentale pandjes.”

En het plastic brengen buurt­bewoners langs?

“Onder andere. Ik krijg zelfs pakjes uit het buitenland of misdrukken van bedrijven. Een mevrouw die bij het OLVG werkt, had alle dopjes van slangen in operatiekamers verzameld.”

Van hoeden tot lampenkappen: er staan aardig wat plastic werken bij u in de Molukkenstraat.

“Zeker. Alles is ook te koop. Al meerdere keren is Amerikaan Captain Charles Moore, de ontdekker van de plasticsoep, in de Haak-In geweest. Hij kocht een hoed, die hij altijd draagt als hij de boodschap over de plasticsoep uitdraagt. Dat is natuurlijk groots voor mij.”

Maar uw missie komt misschien tot een einde.

“De gemeente vindt het buurtinitiatief niet passen in het sociaal beleid. Terwijl mensen bij de Haak-In persoonlijk worden aangesproken om iets aan het plasticprobleem te doen. Laatst zei een meneer: ‘Door u kan ik nooit meer normaal naar een plastic tas kijken.’ Dat is het mooiste wat ik kan horen.”

Wat kunnen Amsterdammers doen om Haak-In te redden?

“Een paar mensen zetten een crowdfunding op. En koop hier een cadeautje, niet bij een grote winkelketen. Haak in bij deze missie. Het heet tenslotte de Haak-In.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden