PlusWeekmenu

Van rodebietenstamppot tot orzo met pompoen en spinazie: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: rodebietenstamppot en orzo met pompoen en spinazie.

Het Parool

Maandag: rodebietenstamppot met appel en brie

Rodebietenstamppot met appel en brie. Beeld
Rodebietenstamppot met appel en brie.

Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gr kruimige aardappels
- 2 appels
- 100 ml melk
- peper en zout
- 3 voorgekookte rode bieten
- 200 gr brie
- handje walnoten

Bereidingswijze

1. Schil de aardappels, kook in ca. 20 min. gaar en giet af.

2. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Voeg de appelblokjes en melk toe aan de aardappels en pureer tot een romige puree. Breng op smaak met peper en zout.

3. Snijd de rode bieten in kleine blokjes en voeg toe aan de aardappelpuree. Stamp de rode bieten erdoorheen en verdeel de stamppot over twee borden.

4. Snijd de brie in plakjes en verkruimel de walnoten. Maak de stamppot af met de plakjes brie en walnoten.

Dinsdag: noedels met gemarineerde speklapreepjes

Noedels met gemarineerde speklapreepjes. Beeld
Noedels met gemarineerde speklapreepjes.

Ingrediënten voor 2 personen
- 2 speklapjes
- 4 el ketjap
- 2 el gemberpoeder
- 1 el citroensap
- 3 el sesamolie
- 3 el sesamzaadjes
- 2 el olijfolie
- 150 gr mihoen
- 200 gr sugarsnaps
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Snijd de speklapjes in de breedte in reepjes van ca. 2 cm. Meng ze in een schaal met de ketjap, gemberpoeder, citroensap, 1/3 van de sesamolie, 1/3 van de sesamzaadjes en de olijfolie. Laat de speklapjes minimaal 1 uur afgedekt marineren in de koelkast. Bak vervolgens het vlees met de marinade in een koekenpan gaar.

2. Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de sugarsnaps gaar. Verwarm een koekenpan zonder olie en rooster hierin kort de overige sesamzaadjes.

3. Giet de mihoen en sugarsnaps af. Voeg de mihoen, sugarsnaps en overige sesamolie bij de sesamzaadjes en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de mihoen over twee borden en leg hier de speklapreepjes op.

Woensdag: kabeljauwburger met dillesaus en groentefriet

Kabeljauwburger met dillesaus en groentefriet. Beeld
Kabeljauwburger met dillesaus en groentefriet.

Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gr regenboogwortelmix
- 5 el olijfolie plus 1 tl extra
- peper en zout
- 1 el kruidenmix voor patat & frites
- 2 grote of 4 kleine afbakbroodjes
- 2 takjes dille
- 150 gr kabeljauwfilet
- 1 ei
- 25 gr bloem
- handje gemengde sla
- ½ rode ui
- 3 el mayonaise
- 1 tl limoensap

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de wortels in frietjes en meng in een schaal met 4 el olijfolie, zout, peper en de kruidenmix voor patat & frites. Bak de groentefriet 30 min. in de oven, schud regelmatig om. Bak de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Snijd 1 takje dille fijn. Snijd de kabeljauw zeer fijn en meng in een schaal met het ei, de bloem, dille en flink wat peper en zout. Vorm het kabeljauwmengsel tot burgers ter grootte van de afbakbroodjes.

3. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de burgers gaar op middelhoog vuur. Snijd de rode ui in ringen.

4. Snijd het andere takje dille fijn en meng in een schaaltje met de mayonaise, 1 tl olijfolie, limoensap en peper en zout.

5. Snijd de afbakbroodjes open en beleg met sla, de visburger, dillesaus en uienringen. Serveer de burgers met groentefriet en overige dillesaus.

Donderdag: tajine met kikkererwten, abrikozen en eendenborst

Tajine met kikkererwten, abrikozen en eendenborst. Beeld
Tajine met kikkererwten, abrikozen en eendenborst.

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 buisje saffraan
- 200 ml zwarte thee met appel- en vanillesmaak
- 20 gedroogde abrikozen
- 150 gr aardappelen
- 1 rode ui
- 1 (graffiti) aubergine
- 1 courgette
- 150 gr wortels
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 3 el zonnebloemolie
- 70 gr tomatenpuree
- 150 gr kikkererwten
- schil van 1 citroen
- 1½ el ras el hanout
- 1 eendenborstfilet
- 2 takjes peterselie

Bereidingswijze

1. Zet de tajine (inclusief deksel) één uur in water, om broosheid te voorkomen. Voeg de saffraan toe aan de thee en laat de thee maximaal 5 min. trekken om bitterheid te voorkomen. Halveer de abrikozen. Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken. Snijd de ui, aubergine, courgette, wortel en paprika in grove stukken. Pel en snipper de knoflook.

3. Zet de tajine op laag vuur en verwarm er 2/3 van de olie in. Bak de ui met de aardappels en wortel. Voeg de knoflook toe als de ui zacht is en de aardappels beginnen te kleuren. Voeg de paprika, courgette en aubergine toe en roerbak 3 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.

4. Laat de kikkererwten uitlekken. Schenk de thee over de groenten en schep door elkaar. Voeg de citroenschil, kikkererwten, abrikozen en 2/3 van de ras el hanout toe. Plaats de deksel op de tajine en laat 40 min. stoven tot de groenten gaar zijn.

5. Bestrooi de huid van de eendenborst met de overige ras el hanout en wat zout. Verwarm de overige zonnebloemolie in een pan en bak de eendenborst met velzijde naar beneden krokant. Zet het vuur uit, leg het vlees de laatste 7 min. van de kooktijd van de tajine bovenop de groenten en stoof rosé.

6. Snijd de eendenborst in plakjes en garneer met wat blaadjes peterselie.

Vrijdag: orzo met pompoen en spinazie

Orzo met pompoen en spinazie. Beeld
Orzo met pompoen en spinazie.

Ingrediënten voor 4 personen
- 50 gr cashewnoten
- 50 gr roomboter
- 350 gr orzo
- 700 ml groentebouillon
- 400 gr pompoenblokjes
- 10 takjes platte peterselie
- 400 gr spinazie
- 125 gr vegetarische spekblokjes
- 75 gr geraspte kaas
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Verhit een droge hapjespan en rooster de cashewnoten 2 minuten. Haal uit de pan en zet apart. Verhit de helft van de roomboter in de hapjespan en roerbak de orzo 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de bouillon toe en kook de orzo met deksel op de pan in 10-12 minuten droog. Roer regelmatig zodat de orzo niet aan de bodem vastkoekt.

2. Verhit de rest van de roomboter in een koekenpan en voeg 4 el water toe. Bak de pompoenblokjes met een deksel op de pan in 6-8 minuten zacht.

3. Hak de peterselie fijn. Voeg samen met de spinazie toe aan de pompoen en roer tot de spinazie geslonken is. Bak intussen de vegetarische spekblokjes uit in een koekenpan.

4. Roer 50 gram geraspte kaas door de orzo en breng op smaak met peper en zout.

5. Serveer de orzo met de vegetarische spekjes, pompoen en spinazie. Top af met de resterende kaas en de geroosterde cashewnoten.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden