Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Van Ravel tot Boulez – vijf muziekgoden uit Frankrijk

PlusEerste hulp bij klassieke muziek

Erik Voermans

Frankrijk heeft in de twintigste eeuw minstens vijf componisten geleverd die je tot de Grote Onsterfelijken mag rekenen. Als eerste Claude Debussy en Maurice Ravel natuurlijk. Hun werk wordt elke dag op de wereld wel ergens gespeeld. De stukken die ze schreven zijn innig geliefd. Het is bijna niet voor te stellen dat er mensen bestaan die niet van hun muziek houden. En als ze bestaan, hoef ik ze niet te kennen. Geen tijd voor wansmaak.

Olivier Messiaen is de volgende naam die genoemd moet worden. Messiaen was een monumentale man met een monumentaal oeuvre, waarin alles draaide om de rooms-katholieke Dieu, vogels (gods zangertjes), het orgel en een eigenzinnig systeem van harmonie en ritme. Over de eeuwigheidswaarde van zijn muziek, die prachtige titels draagt als Couleurs de la Cité Céleste en Quatuor pour la fin du temps, hoeven we ons geen zorgen te maken.

Bij Pierre Boulez ligt het wat ingewikkelder. Zijn muziek zal nooit door een groot publiek omarmd worden, omdat ze daar simpelweg te complex voor is, maar dat maakt de raadselachtige schoonheid van werken als Pli selon pli of Sur incises niet minder oogverblindend.

De laatste in het rijtje is Henri Dutilleux, voor wie het succes pas laat kwam in zijn lange leven, dat 97 jaar duurde. Hij werd een beetje verdrukt tussen Messiaen en Boulez, vooral ook omdat hij geen radicale vernieuwer was en hij vlak na de Tweede Wereldoorlog – toen in de moderne muziek krachtige revoluties plaatsvonden – zich niet in het strijdgewoel begaf en in de luwte, naast zijn leidinggevende functie bij Radio France, schreef aan composities die pas later echt op waarde werden geschat.

Van Dutilleux valt te leren dat je je als componist nooit iets van anderen moet aantrekken. Je bent in je eigen universum een god, rooms-katholiek of iets anders.

Het werk van Henri Dutilleux is te vinden op Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden