PlusWeekmenu

Van plaattaart tot gehaktbrood: vijf recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer salade caprese van perziken en visspiesjes.

Kipspiezen in abrikozenmarinade Beeld
Kipspiezen in abrikozenmarinade

Maandag

Kipspiezen in abrikozenmarinade

Ingredië̈nten
Voor 2 personen

- 1 grote ui
- 12 gr gember, geschild
- 1 teen knoflook
- 1 el olie
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el kerriepoeder
- ½ tl komijnpoeder
- 2 el abrikozenjam
- 200 gr kippendijen
- 12 gedroogde abrikozen
- 4 satéprikkers

Bereidingswijze
1.Snijd een halve ui, de gember en knoflook fijn. Verhit olie in een pan en bak de knoflook en ui aan. Voeg al roerend de rodewijnazijn en gember toe. Roer vervolgens het kerrie- en komijnpoeder door het geheel en bak 2 min. aan. Voeg de abrikozenjam toe en bak nog 2 min.

2.Snijd de andere helft van de ui in grove stukken. Snijd de kip in blokjes van 3 bij 3 cm. Haal de marinade van het vuur en roer de kip, ui en gedroogde abrikozen door de marinade. Dek af en plaats een half uur in de koelkast.

3.Rijg de ui, kip en abrikozen aan een satéprikker en bak de spiezen op laag vuur bruin in een koekenpan of grillpan (of op de barbecue).

Tip: Laat de marinade één nacht intrekken voor een intensere smaak.


Plaattaart. Beeld
Plaattaart.

Dinsdag

Plaattaart met witte asperges en aardappels

Ingredië̈nten
Voor 4 personen

- 6 witte asperges
- 1 rol vers bladerdeeg
- 10 takjes peterselie, plus extra
- 10 gr bieslook, plus extra
- 4 el mayonaise
- 4 el yoghurt Griekse stijl
- 4 el citroensap
- 20 gr gesmolten boter
- snufje zout
- 3 roseval aardappels

Bereidingswijze
1.Schil de asperges, verwijder de houtachtige onderkant en halveer ze in de lengte. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en vouw de randjes naar binnen.

2.Verwijder de peterselie van het steeltje en hak de blaadjes samen met de bieslook fijn. Meng de mayonaise met yoghurt, citroensap, gesmolten boter, de gehakte kruiden en een snufje zout.

3.Snijd de aardappels met schil in fijne plakjes met een mandoline of scherp mes. Zorg dat je in totaal ongeveer 30 plakjes aardappel hebt.

4.Besmeer het bladerdeeg met de saus van mayonaise en yoghurt en beleg deze afwisselend met de halve asperges en aardappelschijfjes. Bak de plaattaart in 25 min. gaar in de oven.

5.Garneer de plaattaart met extra peterselie en bieslook en indien gewenst met extra saus.

Salade caprese van perziken. Beeld
Salade caprese van perziken.

Woensdag

Salade caprese van gegrilde perziken

Ingredië̈nten
Voor 2 personen

- 1 stokbrood
- olijfolie
- 25 gr pijnboompitten
- 250 gr perziken
- 25 ml balsamicoazijn
- 1 el honing
- peper en zout
- 1 bol buffelmozzarella
- 100 gr snoeptomaatjes
- 30 gr rucola
- 2 takjes basilicum

Bereidingswijze
1.Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het stokbrood in plakjes, besprenkel met olijfolie en bak in 6 min. krokant in de oven. Rooster ondertussen in een koekenpan de pijnboompitten in 5 min. goudbruin en zet apart.

2.Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd iedere helft in plakken. Besmeer de plakken met een beetje olijfolie en gril ze 4 min. in een grillpan tot ze zacht zijn en een mooie grillstreep hebben. Keer tussentijds regelmatig om.

3.Breng de balsamicoazijn en honing in een pannetje aan de kook. Zet het vuur laag en laat inkoken tot een stroperig geheel. Breng op smaak met peper en zout.

4.Snijd de mozzarella in plakjes en halveer de snoeptomaatjes. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum. Leg de mozzarella en perzikplakken om en om dakpans­gewijs over elkaar. Garneer rondom met snoeptomaatjes en basilicumblaadjes. Besprenkel het geheel met de balsamicostroop.

5.Leg de rucola in het midden van het bord, top af met pijnboompitten en serveer met het geroosterde stokbrood.

Visspiesjes. Beeld
Visspiesjes.

Donderdag

Citroengrasvisspiesjes met noedelsalade

Ingredië̈nten
Voor 2 personen

- 2 tenen knoflook
- 1 cm gember, geschild
- 1 el vissaus
- 3 el sojasaus
- 5 takjes koriander
- ½ rode peper
- 3 el limoensap
- 500 gr kabeljauwfilet
- 4 stengels citroengras
- 150 gr glasnoedels
- 2 el pindakaas
- 1 el water
- 1 el chilisaus
- 1 komkommer
- 3 lente-uitjes
- 20 gr gezouten pinda’s

Bereidingswijze
1.Hak in een keukenmachine de knoflook, gember, vissaus, 1 el sojasaus, koriander, rode peper en 1 el limoensap fijn tot een pasta. Voeg de kabeljauwfilet toe zodat er een gehaktachtig mengsel ontstaat.

2.Verdeel het kabeljauwmengsel in vieren en kneed om de citroengrasstengels. Bak de spiesjes in een hete pan rondom gaar in circa 10 min.

3.Bereid de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af met koud water. Meng de pindakaas, 2 el sojasaus, 2 el limoensap, water en chilisaus tot een dressing.

4.Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap het waterige middenstuk eruit met een lepel en snijd in partjes. Snijd de lente-uien fijn.

5.Meng de noedels met de dressing, komkommer en lente-ui. Hak de pinda’s grof en strooi over de noedelsalade. Serveer de citroengrasvisspiesjes bij de noedelsalade.

Gehaktbrood. Beeld
Gehaktbrood.

Vrijdag

Gehaktbrood met vijgensalade

Ingredië̈nten
Voor 2 personen

- ½ witte ui
- 1 teentje knoflook
- 12 plakken pancetta of spek
- 400 gr half-om-half gehakt
- 25 gr paneermeel
- 1 takje rozemarijn, fijngehakt
- 1 takje tijm, fijngehakt
- ½ el grove mosterd
- 2 tl ketjap manis
- 1 ei
- 1½ tl zout
- 1 tl peper
- 4 verse vijgen
- 20 gr walnoten
- 20 gr pecannoten
- sap van ½ citroen
- 60 gr veldsla
- 100 gr blauwe kaas

Bereidingswijze
1.Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en bak beide 5 min. goudbruin in een koekenpan met 1 el olijfolie. Laat afkoelen.

2.Bekleed een cakevorm ruim met de pancetta. Houd voldoende pancetta over om het gehaktbrood ook aan de bovenkant mee te bedekken.

3.Meng het gehakt met paneermeel, rozemarijn, tijm, mosterd, ketjap manis, ei, ui-knoflookmengsel, 1½ tl zout en 1 tl peper. Kneed tot een geheel.

4.Doe het gehakt in de cakevorm en vouw de resterende pancetta over het gehakt. Bak in 45 min. gaar en haal het gehaktbrood na 5 min. uit de cakevorm. Zet met de brede zijde op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het gehaktbrood nog 10 min. in de oven.

5.Snijd de vijgen in parten en hak de walnoten en pecannoten grof. Maak een dressing van 1 el olijfolie en het citroensap. Meng de dressing en de vijgen en noten door de sla. Kruimel de blauwe kaas er overheen.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden