PlusWeekmenu

Van pindabowl tot pittige taco’s met biefstukreepjes: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: Tajine met kabeljauw en Pindabowl.

Maandag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn

Kip uit de oven met wortel en mandarijn. Beeld
Kip uit de oven met wortel en mandarijn.

Ingredië̈nten voor 4 personen

- 250 gr gele biet
- 600 gr regenboogwortelen
- 4 el olie
- 2 tl 5 spice, specerijenmelange
- peper en zout
- 400 gr scharrelkipfilet
- 6 mandarijnen
- 1 citroen
- 2 el honing
- 4 steranijs
- 3 takjes munt

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de gele biet en snijd in partjes. Snijd de wortelen in gelijke plakjes. Breng ruim water aan de kook en blancheer de wortelplakjes en bietjes 10 min. Giet af en zet apart.

2.Meng 1 el olijfolie met de 5 spice, peper en zout en marineer hierin de kipfilet.

3.Boen 2 mandarijnen schoon en halveer ze. Boen

4 mandarijnen en de citroen schoon en rasp de schil. Pers de geraspte mandarijnen uit. Meng het mandarijnensap met de honing, steranijs, 3 el olijfolie, peper, zout en de helft van alle rasp en schep door de biet en wortelen.

4.Schep alles in een ovenschaal en leg de kipfilet er bovenop, samen met de 4 halve mandarijnen. Bak 25-30 min. in het midden van de oven. Verwijder nadien de steranijs; die is niet eetbaar.

5.Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd in reepjes. Meng de munt met de rest van de citrusrasp. Snijd de kip in stukjes.

6.Serveer de kip met de groenten en verdeel over elke kipfilet een kleine hoeveelheid citrusmunt.

Dinsdag: Tajine met bakeljauw

Tajine met kabeljauw. Beeld
Tajine met kabeljauw.

Ingredië̈nten voor 4 personen

- 2 rode uien
- 8 tomaten
- 4 wortels
- 2 citroenen
- 4 teentjes knoflook
- 4 takjes peterselie
- 100 gr zwarte olijven
- 4 kabeljauwfilets
- 5 el zonnebloemolie
- 1½ el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
- 2 takjes tijm
- 1 komkommer
- 1 witte ui
- 2 takjes munt
- 4 kleine flatbreads

Bereidingswijze

1.Snijd de rode uien en de helft van de tomaten in partjes. Snijd de wortels en de helft van de citroenen in plakjes. Snijd 3 teentjes knoflook en de helft van de peterselie fijn. Leg de ui, tomaat, wortels en de olijven op de bodem van de tajine. Leg hier de kabeljauwfilets op. Verdeel de fijngesneden knoflook over de visfilets.

2.Meng 2/5 van de zonnebloemolie met de ras el hanout. Schenk over de vis in de tajine. Verdeel de peterselie, plakjes citroen en de takjes tijm over de tajine. Zet de tajine op het vuur en gaar de vis in ongeveer 30 min.

3.Snijd de komkommer en de overige tomaten in gelijke blokjes van ongeveer ½ bij ½ cm. Snipper de witte ui en snijd de munt en resterende peterselie fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met citroensap, 2/5 el zonnebloemolie en peper en zout.

4.Verwarm de oven voor op 180ºC. Bestrijk de flatbreads met 1/5 el zonnebloemolie. Pel 1 teentje knoflook en plet. Wrijf het teentje knoflook over de flatbreads. Bak de flatbreads 8 min. in de oven.

5.Serveer de tajine met de flatbreads en de salade.

Woensdag: Pasta culurgiones met salie-tomatensaus

Pasta culurgiones met salie-tomatensaus Beeld
Pasta culurgiones met salie-tomatensaus

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 150 gr kruimige aardappelen
- 4 blaadjes munt
- ½ teentje knoflook
- 55 gr pecorinokaas (waarvan 20 gr garnering)
- 35 gr geraspte kaas
- 30 gr roomkaas naturel
- 240 gr pastadeeg
- 5 blaadjes salie (waarvan 2 blaadjes garnering)
- 10 gr boter
- 200 gr kerstomaatjes, uit blik
- peper en zout

Bereidingswijze

1.Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in ongeveer 15 min. gaar. Giet af en prak tot een puree. Hak de munt en knoflook fijn.

2.Meng de aardappelpuree met de 3 kazen, knoflook en munt. Houd 20 gr pecorino apart ter garnering. Zet de vulling vervolgens voor een uur in de koelkast.

3.Bereid intussen het pastadeeg. Rol het deeg gelijkmatig uit met een pastamachine (of deegroller) tot een plak van ongeveer 1 mm dik. Steek rondjes uit het deeg met een steekvorm van 8 cm.

4.Vul elk deegplakje met 1 tl vulling en vouw de zijkanten omhoog als een taco. Start aan de onderzijde en knijp het deeg tussen duim en wijsvinger dicht en duw naar voren. Maak een plooi en druk vervolgens de zijkanten op dezelfde manier aan. Ga door totdat het hele schelpje dicht is.

5.Houd 2 blaadjes salie apart ter garnering. Hak de overige salie fijn. Smelt boter in een pannetje en voeg hier de salie aan toe. Verwarm kort en voeg dan de kerstomaatjes toe. Kook het geheel in ongeveer 5 min. zacht en breng op smaak met peper en zout.

6.Kook de culurgiones in 4 à 5 min. gaar. Giet af.

7.Serveer de culurgiones met de salie-tomatensaus, vers geraspte pecorino en een blaadje salie.

Donderdag: Pindabowl

Pinda bowl. Beeld
Pinda bowl.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 300 gr tofu
- 1 el sojasaus
- 1 el srirachasaus
- 1 el honing
- 1 tl sesamolie
- 2 el maïzena
- 150 gr 3 kleuren quinoa
- zout
- 1/3 komkommer
- 2 wortels
- 200 gr broccoli
- 2 eieren
- 70 gr taugé
- 100 gr pindasaus
- 2 handjes kroepoek

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 210°C. Snijd de tofu in blokjes. Meng de tofublokjes met de sojasaus, srirachasaus, honing en sesamolie. Bestrooi vervolgens met maïzena en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven. Bak de tofublokjes krokant in 15 min., draai de blokjes om en bak de andere kant krokant in 6 min.

2.Kook de quinoa in water met wat zout in 10 min. gaar. Snijd de komkommer in blokjes en maak met een dunschiller van de wortel slierten. Kook de broccoliroosjes in 5 min. beetgaar en de eieren 6 min. Verwarm de pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3.Verdeel de quinoa, komkommer, broccoli, wortelslierten, taugé en gebakken tofu over twee borden en top het af met warme pindasaus en een warm ei, door midden gesneden. Serveer met kroepoek.

Vrijdag: Pittige taco’s met biefstukreepjes

Pittige taco’s met biefstukreepjes Beeld
Pittige taco’s met biefstukreepjes

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 2 el olijfolie
- 1 blik zwarte bonen
- 1 biefstuk
- peper en zout
- 1 jalapeñopeper
- 100 gr wortel julienne
- 6 tacoschelpen
- 3 el knoflooksaus
- 2 takjes verse koriander

Bereidingswijze

1.Verwarm 2 koekenpannen met olijfolie. Laat de bonen uitlekken. Bak in één pan de biefstuk 2 min. aan beide kanten en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de zwarte bonen in de andere pan.

2.Snijd de jalapeñopeper in dunne ringetjes. Voeg de wortel en naar smaak wat ringetjes jalapeñopeper bij de bonen. Warm het geheel even op. Verwarm ondertussen de tacoschelpen volgende de aanwijzingen op de verpakking en snijd de biefstuk in dunne reepjes.

3.Vul de tacoschelpen met het bonenmengsel en leg hier de biefstukreepjes op. Maak af met knoflooksaus en verse koriander.

Tip: Verwijder de zaadlijst uit de jalapeñopeper om het gerecht minder pittig te maken.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden