PlusWeekmenu

Van open lasagne tot pittige kippenvleugeltjes: vijf recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food en lifestyle inspiratie. Met deze keer gegratineerde kabeljauw en een verrassende lasagne.

Kabeljauw met asperges. Beeld
Kabeljauw met asperges.

Maandag

Gegratineerde kabeljauw met witte asperges

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 1 citroen - 150 gr gezouten roomboter - 10 takjes bieslook, fijngehakt - 4 takjes peterselie, fijngehakt - 1 teentje knoflook - zout en peper - 60 gr paneermeel - 60 gr Parmezaanse kaas, geraspt - 800 gr asperges - 2 kabeljauwfilets - olijfolie - 1 stokbrood

Bereidingswijze

1. Verwarm de grill voor op 200°C. Pers de helft van de citroen uit, snijd de andere helft in partjes en zet apart.

2. Maak kruidenboter door 100 gr roomboter, bieslook, 2 takjes peterselie, knoflook, zout, peper en het citroensap met een mixer te mengen tot een luchtig geheel.

3. Meng het paneermeel in een keukenmachine met de overige peterselie, Parmezaanse kaas en 50 gr ongezouten roomboter.

4. Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant. Doe de asperges in een grote pan, voeg water toe tot de ­asperges net onder water staan en breng aan de kook. Voeg een snuf zout toe. Zodra het water kookt, kook je de asperges nog 8 min.

5. Dep de kabeljauw droog met keukenpapier. Besmeer één kant van de filets met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi vervolgens met het paneermeelmengsel.

6. Leg de kabeljauw op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10 min. in de oven. De vis mag nog een beetje glazig van binnen zijn.

7. Snijd het stokbrood in stukken. Serveer de kabeljauw met de asperges, stokbrood en kruidenboter. Bestrooi het geheel met wat peterselie en garneer met partjes citroen.

Kruidensalade. Beeld
Kruidensalade.

Dinsdag

Kruidensalade met vegetarische burger

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 3 tl olijfolie - 400 gr krieltjes - 200 gr minikomkommer - 8 radijsjes - 2 el limoensap - 1 tl honing - zout - 6 takjes peterselie - 6 takjes koriander - 20 takjes dille - 6 takjes munt - 2 vegetarische burgers

Bereidingswijze

1. Verhit 1 tl olie in een pan en bak de krieltjes in 12 min. goudbruin.

2. Snijd ondertussen de komkommer en radijs in plakjes en meng met limoensap, 2 tl olijfolie, honing en een snufje zout.

3. Pluk de peterselie, koriander, dille en munt van de takjes en hak de munt fijn. Voeg de kruiden toe aan de salade.

4. Bak als laatste de vegetarische burgers volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer met de krieltjes en kruidensalade.

Open lasagne. Beeld
Open lasagne.

Woensdag

Open lasagne met pompoen, spinazie en paddenstoelen

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 1 flespompoen - olie - 1 tl paprikapoeder - peper en zout - 6 cherrytomaten - 200 gr spinazie - 150 gr kruidenkaas - 4 verse lasagnevellen - 200 gr gemengde paddenstoelen - 1 el geroosterde pijnboompitten - 4 blaadjes verse basilicum

Bereidingswijze

1. Verwarm een grillpan op het vuur. Was de flespompoen en snijd in 6 plakken van ca. 0,5 cm dik. Smeer de plakken in met olie, wat paprikapoeder en zout. Grill de plakken ongeveer 10 min. per kant zodat deze mooie grillstrepen hebben, gaar en stevig zijn. Besprenkel de tomaatjes met wat olie. Leg deze in de grillpan bij de pompoen wanneer de plakken bijna gaar zijn.

2. Bak de spinazie in een koekenpan met een klein scheutje olie. Doe, zodra de spinazie geslonken is, deze in een bolzeef en druk het vocht eruit. Doe de ­spinazie terug in de pan en voeg hier een flinke eet­lepel kruidenkaas aan toe en roer door.

3. Kook de lasagnevellen al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Steek rondjes uit ter grootte van de flespompoen.

4. Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak bruin in een hete koekenpan met wat zout en een scheutje olie.

5. Leg een plak pompoen op een bord. Smeer hier een laagje kruidenkaas op, gevolgd door wat paddenstoelen. Leg hier het ronde lasagnevel op gevolgd door een schep van het spinaziemengsel. Herhaal dit 2 keer en maak af met een derde plak pompoen. Smeer ook hier kruidenkaas op en top af met de tomaatjes, geroosterde pijnboompitten, een beetje peper en basilicum.

Rijst met gerookte makreel. Beeld
Rijst met gerookte makreel.

Donderdag

Kruidige rijst met gerookte makreel

Ingredië̈nten

Voor 4 personen

- 500 ml visbouillon - 150 gr basmatirijst - 4 eieren - 1 teentje knoflook - 8 gr gember, geschild - 2 sjalotten - 1 prei - 1 el olie - 1 tl kurkuma - 1 tl kerrie - 2 laurierblaadjes - ½ tl komijnzaad - ½ el mosterdzaad - 1 el garam masala - 125 gr doperwten, diepvries - 1 citroen - zout - 200 gr gerookte makreel - 3 takjes peterselie

Bereidingswijze

1. Breng de visbouillon aan de kook, voeg de basmatirijst toe en kook de rijst 9 min. op laag vuur. Giet de rijst af en laat rusten met de deksel op de pan. Breng een steelpan met water en de eieren aan de kook en kook de eieren in 7 min. hard.

2. Snijd ondertussen de knoflook, gember en sjalot fijn en de prei in fijne, dunne ringen. Verhit olie in een koekenpan. Bak de knoflook, kurkuma, kerrie, gember, sjalot, laurier, komijnzaad, mosterdzaad en garam masala kort aan. Voeg de prei en doperwten toe en bak 5 min. mee.

3. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit. Voeg de citroenrasp, 3 el citroensap en de rijst toe aan de groenten en kruiden. Breng op smaak met zout.

4. Pluk met twee vorken de makreel uit elkaar en roer de makreel door de rijst. Snijd de peterselie fijn en roer deze ook door de rijst. Halveer de eieren en serveer bij de rijst.

Kippenvleugeltjes. Beeld
Kippenvleugeltjes.

Vrijdag

Pittig gekruide kippenvleugeltjes

Ingredië̈nten

Voor 4 personen

- 500 gr kippenvleugels - 1 limoen - ½ tl zout - ½ tl peper - ½ tl gemberpasta - ½ tl knoflookpasta - 1 tl chilipoeder - 1 tl korianderpoeder - 1 tl komijnpoeder - ½ tl kurkumapoeder - ½ tl garam masala - 1 tl tandoori masala - 1 el olie - 2 el kwark

Bereidingswijze

1. Snijd de kippenvleugels in met een scherp mes zodat er inkepingen ontstaan en de marinade goed kan intrekken. Leg ze vervolgens in een kom.

2. Pers de limoen uit boven de kip. Voeg vervolgens het zout, de peper, gemberpasta, knoflookpasta, chili, koriander, komijn, kurkuma, garam masala, tandoori masala, olie en kwark toe. Meng alles goed door elkaar en dek de kom af met plastic folie. Laat de kip 2 uur marineren in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Leg de kip op een rooster en plaats deze boven de bakplaat in de oven. De bakplaat zorgt ervoor dat de marinade wordt opgevangen en de oven schoon blijft.

4. Bak de kippenvleugels 10 min., draai ze om en bak nog eens 10 min. aan de andere kant. Serveer optioneel met verse koriander.

Tip: deze kippenvleugeltjes zijn lekker bij witte rijst, nasi, noedels of zelfgemaakte frietjes.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden