PlusWeekmenu

Van Mexicaanse soep tot noedels met spareribs: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer frisse couscous met mosselen en zalm op een rookplank.

Maandag: Mexicaanse soep met tortillareepjes

Mexicaanse soep met tortillareepjes. Beeld
Mexicaanse soep met tortillareepjes.

Ingrediënten (2 personen)

- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 4 el zonnebloemolie
- 2 el tomatenpuree
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl gemalen komijn
- 400 gr tomatenblokjes
- 500 ml tuinkruidenbouillon
- 1 tortillawrap
- 200 gr zwarte bonen
- 8 cherrytomaten
- 1 avocado
- 3 takjes koriander

Bereidingswijze

1.Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook fijn en de paprika in blokjes. Houd een paar blokjes apart voor de garnering. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en 3/4e van de ui. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg vervolgens de paprikablokjes, chilipoeder, paprikapoeder en komijn toe en bak 2 min. aan.

2.Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe. Laat op laag vuur 30 min. koken. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep.

3.Snijd de tortillawrap in dunne reepjes. Verhit de resterende zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de tortillareepjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

4.Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel schoon. Snijd de cherrytomaten in kwarten. Schil en ontpit de avocado en snijd in kleine blokjes. Pluk de blaadjes van de takjes koriander.

5.Garneer de soep met de zwarte bonen, resterende ui en paprika, tortillareepjes, cherrytomaten, avocado en blaadjes koriander.

Dinsdag: Frisse couscous met mosselen

Frisse couscous met mosselen. Beeld
Frisse couscous met mosselen.

Ingrediënten (2 personen)

- 500 gr mosselen
- 250 gr couscous
- 250 ml groentebouillon
- peper en zout
- 200 gr cherrytomaten
- 100 gr doperwten
- handje rucola
- 1 citroen

Bereidingswijze

1.Spoel de mosselen af met koud water en verwijder de mosselen met een kapotte schelp. Breng de mosselen in een laagje water aan de kook in een grote pan met deksel. Kook de mosselen in ongeveer 8 min. gaar met de deksel op de pan totdat de mosselen open gaan. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.

2.Gooi de mosselen die nog dichtzitten weg en haal de overige mosselen uit de schelp.

3.Giet de bouillon in een schaal over de couscous. Dek af totdat al het vocht is opgenomen in de couscous. Roer de couscous los met een vork en breng eventueel op smaak met peper en zout.

4.Halveer de cherrytomaten en kook de doperwten gaar in een pan met water. Meng de cherrytomaten, doperwten, mosselen en rucola door de couscous. Snijd de citroen in schijfjes.

5.Verdeel de couscous over twee borden en garneer met een schijfje citroen.

Woensdag: Noedels met spareribs

Noedels met spareribs. Beeld
Noedels met spareribs.

Ingrediënten (2 personen)

- 400 gr spareribs, zoet of pikant
- 300 gr eiermie
- 1,5 l paddenstoelenbouillon
- 30 cl donker bier
- 2 limoenen
- 1 rode chilipeper
- 8 gr gember (+/- 4 cm)
- 1 teentje knoflook
- 1 el sesamolie
- 3 el sojasaus
- 200 gr bimi
- 1 el olijfolie
- 2 takjes platte peterselie
- 1 el witte sesamzaadjes
- verse koriander, optioneel

Bereidingswijze

1.Bereid de spareribs volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de noedels in de paddenstoelenbouillon en het bier in de tijd die aangegeven staat op de verpakking van de noedels.

2.Pers 1 limoen uit en snijd de andere limoen in partjes.

3.Snijd de chilipeper in ringen. Schil en rasp de gember. Pel en snijd de knoflook fijn. Maak een dressing van de rode peper, gember, knoflook, sesamolie, sojasaus en sap van 1 limoen.

4.Snijd 1 cm van de onderkant van de bimi af en rooster in een pan met olijfolie.

5.Giet de noedels af en meng met de dressing. Verdeel de noedels over de kommen en maak af de bimi, spareribs en peterselie. Serveer met limoenpartjes, sesamzaadjes en eventueel wat verse koriander.

Donderdag: Zalm op een rookplank

Zalm op een rookplank. Beeld
Zalm op een rookplank.

Ingrediënten (4 personen)

- 600 gr zalmmoot met huid, aan 1 stuk
- 1½ tl zout
- 1 tl vers gemalen zwarte peper
- 1 el bruine suiker
- 1 bosje dille, fijngehakt
- 2 tl grove mosterd
- 2 tl fijngeraspte mierikswortel
- 3 el olijfolie
- 1 komkommer
- 2 el Griekse yoghurt 10% vet

Bereidingswijze

1.Week de rookplank 1 uur in water. Dit zorgt ervoor dat de plank geen vlammen vat op de barbecue.

2.Breng de barbecue naar een temperatuur van 180°C. Plaats de rookplank in het directe vuur totdat deze begint te roken. Verplaats de plank daarna naar indirect vuur.

3.Dep de zalm droog. Meng voor het maken van een rub 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, de bruine suiker, ½ bosje dille, grove mosterd, mierikswortel en olijfolie met elkaar in een kom. Smeer de bovenkant van de zalm in met de rub en leg deze met de huidzijde op de rookplank.

4.Gril de zalm in ongeveer 20 min. gaar op de barbecue. Gril de zalm niet te gaar: de zalm moet net niet meer ‘doorzichtig’ zijn en de zijkanten iets bruin.

5.Snijd ondertussen de komkommer in de lengte in lange, dunne slierten met een dunschiller. Meng in een kom de yoghurt, ½ tl zout, ½ tl zwarte peper en de helft van de dille. Besmeer de komkommerslierten met de kruidenyoghurt. Leg de komkommerslierten op elkaar en rol deze op. Garneer eventueel met wat extra dilletakjes.

6.Serveer de zalm op de rookplank met de komkommer.

Vrijdag: Ricottagnocchi met broccolipesto

Ricottagnocchi met broccolipesto. Beeld
Ricottagnocchi met broccolipesto.

Ingrediënten (4 personen)

- 300 gr broccoli
- 50 gr pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 1 tl fijn zeezout
- 1/2 citroen
- 360 gr ricotta
- 80 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- 200 gr bloem + extra voor bestuiven
- 200 gr erwten
- 1 bosje tuinkers
- 1 handje basilicum

Bereidingswijze

1.Kook de broccoli gaar en laat uitlekken en afkoelen. Rooster de pijnboompitten. Pers de knoflook.

2.Meng de broccoli, pijnboompitten, knoflook en Parmezaanse kaas met 2 el olijfolie in een keukenmachine. Voeg de rest van de olie toe en meng tot een mooie pesto. Breng op smaak met zout en citroen.

3.Breng een pan met water aan de kook.

4.Meng de Parmezaanse kaas met de ricotta. Klop de eieren met peper, zout en bloem. Meng alles.

5.Stort het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht. Kneed het deeg tot het handelbaar is.

6.Deel het deeg door vier. Maak van ¼ deel deeg een rolletje van ong. 2 cm doorsnee. Snijd van dit rolletje plakjes van 1 cm. Herhaal dit tot al het deeg is gebruikt.

7.Voeg de gnocchi in 2 delen aan het kokend water toe. Als de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar. Haal ze uit het water en laat uitlekken.

8.Blancheer de erwten voor 2 min in het water.

9.Meng ¾ van de pesto door de warme gnocchi en serveer de rest van de pesto er apart bij. Garneer de gnocchi met de erwten, tuinkers en basilicum. Top eventueel af met extra Parmezaanse kaas.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden