PlusPortretten

Van landelijk Noord tot de comic store – creatieve geesten over de plek waar ze tot rust komen

Curly and Straight

Brian Elstak: Henk Comics & Manga Store

null Beeld Curly and Straight
Beeld Curly and Straight

Beeldend kunstenaar Brian Elstak (41) werkt aan diverse projecten met creatief collectief LFMC en Visionary Agency, waarvan hij deel uitmaakt.

“Als groot fan van comic books, kom ik al sinds mijn tienertijd bij Henk Comics & Manga Store op de Zeedijk. Elke vierkante meter van dit winkeltje is gevuld met prachtige kunst en ver­halen, gemaakt door de beste illu­stratoren en schrijvers die er rondlopen. De zaak is voor mij net zo waarde- en inspiratievol als een museum.”

Bas Kosters: zijn studio op de NDSM-werf

null Beeld Curly and Straight
Beeld Curly and Straight

Beeldend kunstenaar Bas Kosters (44) werkt aan het boek 100MJ, waarvoor hij honderd versies van hetzelfde portret van Michael­ ­Jackson maakte.

“Mijn studio op de NDSM-werf in Noord is sinds december 2019 mijn safe space. Hier kom ik tot rust. Het is mijn archief, mijn kleurrijke werkplek, mijn alles. De studio is voor mij een inspirerende plek omdat het de locatie is waar ik de objecten en boeken die ik verzameld heb gebruik, voor research en als referentie voor mijn werk.”

Adele Renault: langs het water in Noord

null Beeld Curly and Straight
Beeld Curly and Straight

Kunstschilder Adele Renault (33) werkt aan een nieuwe serie olieverfschilderijen van planten en is bezig met de voorbereiding van een aantal murals in België, Frankrijk en de VS.

“Ik kwam hier in 2014 voor het eerst, tijdens mijn favoriete hardlooprondje vanuit mijn studio in Noord. Langs het water op de Buik­sloterweg en de Noordhollandschkanaaldijk, door de sloten en velden tussen Landsmeer en het Schouw en terug via de Kadoelenweg. De open velden en de vogels die ik er soms zag, gaven me een gevoel van vrijheid. Bij terugkomst had ik altijd een clear head. Die leegte maakte ruimte voor inspiratie.”

Beelden kunstenaar Niels Shoe Meulman: de vlinderkas van de Hortus Botanicus

null Beeld Curly and Straight
Beeld Curly and Straight

Niels Shoe Meulman (54) heeft net een internationale tentoonstelling georganiseerd in Het Hem in Zaandam, ter ere van het tienjarig bestaan van zijn online galerie Unruly.

“Van 1989 tot 1993 werkte ik als assistent van Anthon Beeke tegenover de Hortus. Ik kon door de glazen daken zo bij de vlinderkas naar binnen kijken, maar gek genoeg ging ik er nooit naartoe. Dat kwam later pas, eind jaren negentig denk ik. Nu kom ik er graag vanwege de palmen, maar vooral de vlinders. Voor mijn Instagramaccount schreef ik er een gedichtje over: All my life // Now I realise // I’ve been guided // By butterflies.”

Erik Kessels: de boekenmarkt op het Spui

null Beeld Curly and Straight
Beeld Curly and Straight

Ontwerper/kunstenaar Erik Kessels (55) werkt op dit moment aan een Europees project genaamd Europe Archive: een poging om door middel van objecten te zoeken naar collectieve herinneringen in Europese landen.

“Sinds ik in de binnenstad werk, al zo’n twintig jaar, ga ik bijna elke vrijdag naar de boekenmarkt op het Spui. Het is erg ontspannend om er even een uurtje tussenuit te zijn en te zoeken naar iets waarvan je nog niet weet wat het wordt. De tweedehands-boekenmarkt heeft elke week een vers aanbod van exemplaren die iemand ooit bijzonder heeft gevonden. Ik vind het een spannende bezigheid om te zoeken naar iets dat je verrast.”

Otto Kruijsen: basketbalplein Douwes Dekkerstraat

null Beeld Curly and Straight
Beeld Curly and Straight

Kunstenaar Otto Kruijsen maakt als Ottograph elke dag, de hele dag, doodles.

“Ik kwam in 2001 voor het eerst op dit basketbalpleintje naast buurtcentrum De Havelaar in Oud-West. Ik had kleine kids en er zit een speeltuin naast, vandaar. Sindsdien ben ik hier regelmatig; lekker een balletje gooien. Dat is goed om zen te worden én goed voor mijn rug.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden