PlusWeekmenu

Van kikkererwtencurry tot surimikoekjes: vijf fijne recepten voor komende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food en lifestyle inspiratie.

null Beeld -
Beeld -

Op maandag staat een snelle bami-bowl op het menu, dinsdag is er romige kip uit de oven, woensdag een kikkererwtencurry, donderdag een caesarsalade en vrijdag surimikoekjes met remouladesaus.

Maandag

Bami-bowl met mango en sojabonen

Ingrediënten

Voor 2 personen

- 6 mienestjes, fijn - 1 prei - 3 eieren - 1 tl olie - 1 zakje bami-kruidenpasta - 75 g wortel, julienne - 200 g sojabonen (edamame) - 100 g mango (vers of uit de ­vriezer), in blokjes - optionele garnering: rode peper, koriander en zwarte ­sesamzaadjes

Bereidingswijze

1. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de mienestjes toe en kook 5 min.

2.Snijd ondertussen de prei in dunne ringen en kluts de eieren. Verhit 1 tl olie in een koekenpan en bak de prei. Giet de mie af en spoel af met koud water.

3. Giet de eieren bij de prei en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en bak totdat het ei gestold is. Snijd vervolgens de omelet in reepjes.

4. Voeg de kruidenpasta aan de mie toe en roer goed door. Verdeel de mie over twee kommen. Leg de wortel, sojabonen en de mango op de mie. Maak af met de omeletreepjes en voeg eventueel ter garnering koriander, rode peper en/of zwarte sesamzaadjes toe.

null Beeld -
Beeld -

Dinsdag

Romige kip uit de oven

Ingrediënten

Voor 2 personen

- 60 g zongedroogde tomaten - 2 uien - 3 teentjes knoflook - 200 g kipfiletblokjes - 1 el paprikapoeder - ½ tl chilipoeder - 2/3 kippenbouillonblokje - 100 ml kokend water - 200 ml kookroom - 150 g basmatirijst - 5 g verse bieslook + extra ter garnering - 100 g babyspinazie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en hak de ui en knoflook fijn. Verdeel de kip, knoflook, ui en zongedroogde tomaatjes in een ovenschaal en bestrooi met paprikapoeder en chilipoeder. Roer alles goed door elkaar.

2. Los het kippenbouillonblokje op in het kokende water en giet de kookroom en bouillon over de kip. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en laat de kip 15 à 20 min garen.

3. Kook ondertussen de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de bieslook fijn. Haal de ovenschaal uit de oven en roer de babyspinazie en de bieslook door de romige kip.

4. Serveer de kip in roomsaus met wat verse bieslook en de rijst.

null Beeld -
Beeld -

Woensdag

Kikkererwtencurry met kruidige rijst

Ingrediënten

Voor 2 personen

- 150 g basmatirijst - sap van 1 limoen - 2 teentjes knoflook - 2 Spaanse pepers - 1 tomaat - 15 g verse gember - 2 tl zout - 1 grote ui, fijngesneden - 2 el olie - 2 tl mosterdzaad - 3 ½ tl komijnzaad - 2 tl gemalen koriander - ½ gemalen peper - 1 tl kurkuma - 1 ½ tl garam masala - 1 blik tomatenblokjes - 1 blik kikkererwten - 150 ml water - 5 takjes verse koriander, fijngesneden

Bereidingswijze

1. Doe 2 el limoensap in een blender. Voeg hier de knoflook, Spaanse pepers, tomaat, gember en een snufje zout aan toe. Maal het geheel tot een egale pasta.

2. Bak het mosterdzaad, de ui en 1½ tl komijnzaad zo’n 2 min aan in een pan met 1 el olie. Voeg vervolgens de pasta uit de blender toe met de gemalen koriander, peper, kurkuma en garam masala. Roer alles goed door. Snijd de tomaat in blokjes en voeg toe.

3. Was de kikkererwten met water. Voeg de kikker­erwten, 2 takjes koriander en 150 ml water toe aan de saus. Laat de curry 30 min op laag vuur inkoken.

4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af, spoel met koud water en laat 5 min rusten. Verhit 1 el olie in een pan en bak 2 el komijnzaad 2 min aan. Voeg de rijst, ½ tl zout en de koriander bij het komijnzaad en roer goed door.

5. Serveer de kikkererwtencurry met de kruidige rijst.

null Beeld -
Beeld -

Donderdag

Caesarsalade met ansjovisdressing

Ingrediënten

Voor 2 personen

- 3 gepelde teentjes knoflook - 2 ansjovisfilets - 1 eidooier - ½ el mosterd - ½ citroen, sap - 150 ml zonnebloemolie - 2 eieren - 1 verse ciabatta - 4 el olijfolie - 2 takjes rozemarijn - 2 kroppen babyromainesla - 40 g Parmezaanse kaas - handje tuinkers

Bereidingswijze

1. Pers 1 teen knoflook uit, snijd de ansjovisfilets fijn en meng met de eidooier, mosterd en het citroensap. Voeg druppel voor druppel de zonnebloemolie toe en blijf kloppen zodat je een mayonaiseachtige substantie krijgt.

2. Kook de eieren 6 à 8 min. Laat schrikken met ijskoud water en zet apart. Scheur grove stukken van de ciabatta om croutons van te maken.

3. Verhit olijfolie in een grote pan en voeg hier de takjes rozemarijn en overige teentjes knoflook aan toe. Bak de croutons krokant en goudbruin in 8 min.

4. Verwarm ondertussen een grillpan op hoog vuur. ­Halveer de babyromainesla in de lengte, besmeer met een klein beetje olie en gril de sla circa 4 min aan de platte kant.

5. Pel en halveer de eieren. Schaaf de Parmezaanse kaas, zodat er kaassnippers ontstaan.

6. Verdeel de gegrilde sla, croutons, eieren en Parmezaanse kaas over 2 borden. Top de salade af met tuinkers en de ansjovisdressing.

Tip: is de dressing te dik om over de salade te sprenkelen? Verdun ’m dan met een beetje water.

PS 30 april 2021
Weekmenu Beeld -
PS 30 april 2021WeekmenuBeeld -

Vrijdag

Surimikoekjes met remouladesaus

Ingrediënten

Voor 2 personen

- 1 ei - 160 ml mayonaise - 1 el grove mosterd - 1 tl chilisaus - 1/2 tl paprikapoeder - 2 bosuitjes - 2 takjes peterselie - 4 takjes bieslook - 500 g surimi - 70 g paneermeel - zout en peper - 3 takjes peterselie - ½ sjalot - 2 augurken - 1 winterpeen - 1 komkommer - 40 g rucola - 60 g granaatappelpitjes - 1 limoen - 3 el zonnebloemolie

Bereidingswijze

1. Meng het ei met 60 ml mayonaise, mosterd, chilisaus en paprikapoeder en roer door elkaar. Snijd de bosui in fijne ringen. Hak de peterselie en bieslook fijn en snijd de surimi grof. Voeg dit samen met het paneermeel toe aan het mayonaisemengsel en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.

2. Kneed 8 balletjes van het surimimengsel, druk die voorzichtig plat en leg op een bord. Dek af met huishoudfolie en plaats de koekjes 1 uur in de koelkast.

3. Hak de peterselie, sjalotje en de augurken fijn. Meng met de overige mayonaise, wat zout en peper.

4. Schaaf linten van de winterpeen en komkommer. Meng met de rucola, granaatappelpitjes en het sap van een halve limoen en breng op smaak met peper. Snijd de andere helft van de limoen in partjes.

5. Verwarm in een ruime koekenpan 3 el zonnebloemolie. Bak hierin de krabkoekjes in 8 à 10 min gaar. ­Serveer de krabkoekjes met de salade, remouladesaus en een partje limoen.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden