Aldus

Van imam tot rabbijn, iedereen is welkom op het Sprekerskistje

Guusje Welsing (79), oprichter van het Sprekerskistje op Plein ’40-’45, geeft na vandaag het stokje door. Het gaat er over van alles – zingen mag ook.

Kistje aldus Beeld Shutterstock
Kistje aldusBeeld Shutterstock

Wat een fruitkistje al niet kan losmaken.

“Ja, toch? We zetten het kistje neer en daarop kan iemand zijn of haar zegje doen. Van een imam tot een rabbijn; ze zijn allemaal langs geweest. Vandaag komen er scholieren. Iedereen die het woord wil hebben, krijgt dat.”

Mag ik er dan ook moppen tappen?

“Tuurlijk. Een gedicht voordragen of een lied zingen, ook.”

Waarom bent u dit gaan doen?

“In tien jaar tijd zag ik dat de markt waar ik vlakbij woon, van 50 procent allochtoon veranderde naar 90 procent allochtoon. Dat vind ik niet erg, maar iedereen was vreemd voor me. Ik wilde weten wie die mensen zijn, waar ze vandaan komen en wat ze denken. Ik dacht aan Speakers’ Corner in Hyde Park, Londen. Daar wordt contact gemaakt.”

Ik kan mij voorstellen dat niet ­alle sprekers vrienden maken.

“Daar waren wij eerst ook bang voor. We dachten: wat als iemand gaat schreeuwen of schelden? Dat is ­gelukkig nooit gebeurd. De mensen die op het Sprekerskistje afkomen, zijn positief. Zij willen ook niet als vreemden langs elkaar heen leven.”

Dus u heeft nooit iemand van het kistje moeten sturen?

“Nee. Het moet wel een conversatie zijn. Dat kan over van alles gaan; van zwerfvuil tot vooroordelen.”

Waarover?

“Sommige oudere autochtonen zijn negatief over bijvoorbeeld de Turken en Marokkanen; dat vind ik onredelijk. Elke week zijn er hier allochtone vrouwen die zo schattig zijn om een maaltijd voor drie euro bij elkaar te koken. Een Surinaamse band staat ons vrijwillig bij. Als je concrete ervaringen opdoet met elkaar, is het hartstikke gezellig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden