PlusWeekmenu

Van hutspot met klapstuk tot notenrijst met gerookte makreel: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: Quinoa veggie bowl met halloumi.

Het Parool

Maandag: Hutspot met klapstuk

Hutspot met klapstuk. Beeld
Hutspot met klapstuk.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 250 gr klapstuk
- peper en zout
- 2 uien
- boter, om in te bakken
- ½ winterpeen
- 20 gr tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 140 ml stevige rode wijn
- 120 ml runderbouillon
- 40 gr koude boter, in blokjes
- 500 gr kruimige aardappelen
- 2 winterpenen
- 20 ml melk
- 20 gr gezouten roomboter
- ½ tl nootmuskaat

Bereidingswijze

1.Snijd de klapstuk in stukken en breng op smaak met peper en zout. Snijd een ui in halve ringen. Smelt wat boter in een braadpan, en bak hierin de ui en het vlees.

2.Snijd de halve winterpeen in blokjes. Schep het vlees en de ui uit de pan. Bak de winterpeen circa 5 min. in het overgebleven bakvet samen met de tomatenpuree. Voeg het vlees weer toe met het laurierblad, de rode wijn en bouillon. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur stoven op laag vuur. Roer af en toe door.

3.Schil de aardappelen en 2 winterpenen en snijd in blokjes. Snijd de tweede ui in halve ringen. Kook in een pan met water de aardappelen, winterpenen en ui in 12 à 15 min. gaar. Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Meng de melk, roomboter en nootmuskaat door de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Stamp tot een grove hutspot en voeg eventueel wat kookvocht toe als de hutspot te korrelig blijft.

4.Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Roer de koude boter door de saus die in de pan van het vlees is achtergebleven. Serveer de hutspot met het klapstuk en de saus.

Dinsdag: Mediterrane zalm uit de oven

Mediterrane zalm uit de oven. Beeld
Mediterrane zalm uit de oven.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 zalmfilets
- 150 gr cherry tomaten
- 20 groene olijven, zonder pit
- 4 el olijfolie
- 3 tl Italiaanse kruiden
- peper en zout
- 1 rode ui
- 1 citroen
- 1 takje verse koriander

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de courgette en aubergine in plakjes. Verdeel over een ovenschaal. Leg hier het stuk zalm op, met de cherrytomaten en de olijven. Giet de olijfolie over het geheel en bestrooi met Italiaanse kruiden, peper en zout. Snijd de ui in ringen en leg in de ovenschaal.

2.Zet de ovenschaal 30 min. in de oven, totdat de zalm gaar is en de groenten zacht zijn. Snijd de citroen intussen in plakjes. Haal de zalm uit de oven en maak af met schijfjes citroen en verse koriander.

Woensdag: Pastasalade met parmaham en avocado

Pastasalade met parmaham en gegrilde avocado. Beeld
Pastasalade met parmaham en gegrilde avocado.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 150 gr volkoren penne
- 1 avocado
- olijfolie
- 150 gr minimozzarella
- 90 gr parmaham
- peper en zout
- 1 el balsamicocrème

Bereidingswijze

1.Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel af met koud water.

2.Snijd de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit. Smeer beide helften in met olijfolie en verhit een grillpan. Gril de avocado totdat er mooie strepen ontstaan.

3.Meng intussen de penne met de mozzarella en parmaham. Breng op smaak met peper, zout en balsamicocrème. Leg tot slot de gegrilde avocado op de salade.

Donderdag: Quinoa veggie bowl met halloumi

Quinoa veggie bowl met halloumi Beeld
Quinoa veggie bowl met halloumi

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 2 zoete aardappelen
- olijfolie
- peper en zout
- 250 gr kikkererwten
- 1 tl knoflookpoeder
- 150 gr quinoa
- 1 blokje groentebouillon
- 200 gr halloumi
- 150 gr Griekse yoghurt
- 1 el honing
- 1 tl citroensap
- 100 gr verse spinazie
- 100 gr gesneden rode kool

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de aardappelen goed. Snijd deze eerst in plakken en vervolgens in reepjes zodat je frietjes krijgt. Meng de zoete aardappelfriet in een kom met wat olijfolie, peper en zout en verdeel over een ovenschaal. Bak 30 min. in de oven.

2.Laat intussen de kikkererwten uitlekken, spoel ze goed af met water en plaats in een ovenschaal. Giet hier wat olijfolie overheen. Breng op smaak met peper, zout en knoflookpoeder. Bak de kikkererwten de laatste 15 min. mee in de oven bij de zoete aardappelfriet.

3.Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking met een bouillonblokje. Snijd de halloumi in plakjes en gril aan beide kanten goudbruin in een grillpan. Meng de Griekse yoghurt met de honing en het citroensap tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.

4.Giet de quinoa af en verdeel over (diepe) borden, samen met de verse spinazie en rode kool. Verdeel ook de zoete aardappelfriet, geroosterde kikkererwten en halloumi over de borden. Serveer met de yoghurtsaus.

Vrijdag: Notenrijst met gerookte makreel

Notenrijst met gerookte makreel en avocado Beeld
Notenrijst met gerookte makreel en avocado

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 100 gr notenrijst
- 100 gr snijbonen
- 5 gr bieslook
- 2 takjes peterselie
- 1 takje munt
- 50 ml Griekse yoghurt, 10% vet
- ½ tl fijngemalen venkelzaad
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- 1 teentje knoflook
- 1 avocado
- 250 gr gerookte makreelfilet
- ½ bosje tuinkers

Bereidingswijze

1.Kook de notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, laat even afkoelen en verdeel in gelijke porties.

2.Breng water aan de kook in een pan en kook de snijbonen in ongeveer 5 min. beetgaar. Giet af.

3.Hak de bieslook, peterselie en munt fijn. Houd wat munt apart ter garnering. Meng de Griekse yoghurt, bieslook, peterselie, munt, venkelzaad, zout, peper en knoflook tot een saus.

4.Schil en ontpit de avocado en snijd in kwarten. Verdeel de makreel, avocado en snijbonen over de kommen. Maak af met tuinkers en fijngesneden muntblaadjes.

5.Serveer met een flinke lepel van de yoghurtsaus.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden