PlusWeekmenu

Van hartige taart tot pizza met salami: vijf recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food en lifestyle inspiratie. Met deze keer pasta met coquilles en babi pangang buns.

Pizza met venkelsalami. Beeld
Pizza met venkelsalami.

Maandag

Pizza met venkelsalami en ricotta

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 1 teentje knoflook - 1 witte ui - olie - 5 takjes verse tijm - 1 blik cherrytomaten - peper en zout - ½ zoete puntpaprika - 1 kleine rode ui - ½ venkel - 1 pakje venkelsalami - 70 gr geraspte mozzarella - 4 el ricotta - 2 rollen pizzadeeg

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de knoflook en witte ui fijn. Verhit olie in een kookpan en fruit de knoflook en ui.

2.Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Voeg de cherry­tomaatjes, tijmblaadjes en wat peper en zout toe aan de pan en laat 5 min. zacht doorkoken. Haal de pan van het vuur en pureer daarna het geheel met een staafmixer tot een gladde saus.

3.Snijd de paprika en rode ui in ringen. Verwijder de harde kern van de venkelknol en snijd de rest in dunne reepjes.

4.Rol het pizzadeeg uit over 2 bakplaten en besmeer iedere pizza met de zelfgemaakte tomatensaus. Verdeel de mozzarella over beide pizza’s. Verdeel vervolgens de venkelsalami, paprika, ui, venkel en ricotta over de pizza’s.

5.Bak de pizza’s ongeveer 15 min. totdat deze een goudbruine en knapperige korst hebben. Decoreer de pizza met nog wat extra tijm en eventueel het groen van de venkelknol.

Hartige taart. Beeld
Hartige taart.

Dinsdag

Hartige taart met vis en spinazie

Ingredië̈nten

Voor 4 personen

- 900 gr groentetaartdeeg met spinazie - 150 gr bloemkoolroosjes - 2 uien - 1 el olie - 300 gr tomatenpassata - 500 gr diepvriesspinazie - 30 gr ansjovisfilet - 4 takjes munt - 100 gr olijven, in ringen - 150 gr tuinerwten - 50 gr kappertjes - 200 gr tonijn, op waterbasis - 3 takjes tijm - peper en zout - 1 tl oregano - 2 eieren

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het hartige taartdeeg ontdooien. Kook de bloemkool in 2 min. gaar in een pan water. Giet af en leg in koud water.

2.Snipper de uien fijn. Verhit olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg de tomatenpassata toe en bak 2 min. mee. Roer vervolgens de diepvriesspinazie door de tomaten tot deze ontdooid is.

3.Snijd de ansjovisfilets klein en de munt en tijm fijn. Voeg de ansjovis, olijven, erwten, kappertjes, tonijn, tijm en munt toe aan de spinazie. Breng het geheel op smaak met peper, zout en oregano.

4.Bekleed een bakvorm met bakpapier en daarna met het ontdooide deeg. Laat één plak achter voor de bovenkant. Schep de vulling in het deeg. Klop de eieren los en giet 1½ ei over de vulling. Dek de vulling af met de plak deeg en smeer de bovenkant in met het overige ei.

5.Plaats de taart voor 40 min. in de oven.

Babi pangang buns. Beeld
Babi pangang buns.

Woensdag

Babi pangang buns

Ingredië̈nten

Voor 4 personen

- 4 witte pistolets - 1 el vijf­kruiden­poe­der - 1 tl zout - 1 tl gemalen peper - 1 tl komijnpoeder - ½ el rietsuiker - 1 el paprikapoeder - 4 speklappen, zonder zwoerd - 2 el olie - 2 teentjes knoflook - 1 kleine ui - 1 el olijfolie - 1 tl gember - 300 ml water - 4 el chilisaus - ½ citroen, sap - 3 el ketchup - 1 tl sambal - 2 minikomkommers - 4 el atjar - 4 el gebakken uitjes

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200°C en bak de pistolets af in 8 à 10 min. Meng het vijf­kruiden­poe­der met zout, peper, komijnpoeder, ½ el rietsuiker en paprikapoeder. Marineer de speklappen in het kruidenmengsel. Verhit olie in een koekenpan en bak de speklappen gaar en knapperig.

2.Snijd de knoflook en de ui fijn. Verhit olijfolie in een steelpannetje met dikke bodem. Fruit de knoflook, ui en gember aan. Blus het geheel af met water, chilisaus, citroensap, ketchup en sambal. Laat het geheel 10 à 15 min. inkoken tot de saus ingedikt is.

3.Snijd de minikomkommers in plakjes. Snijd de pistoletjes open. Beleg ze met de knapperige speklappen en besmeer rijkelijk met de zelfgemaakte babi pangang saus.

4.Serveer de broodjes met plakjes komkommer, atjar en gebakken uitjes.

Pasta met coquilles. Beeld
Pasta met coquilles.

Donderdag

Pasta met coquilles, erwtjes en citroen-dillesaus

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 150 gr linguine (of spaghetti) - 3 el pijnboompitten - 1 sjalot - 1 groene paprika - 3 el boter of margarine - 200 gr diepvrieserwtjes - 200 ml kookroom - 1 bosje dille - 1 citroen - 8 coquilles - peper en zout - 20 gr rucola

Bereidingswijze

1.Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

2.Snipper ondertussen de sjalot en snijd de paprika in kleine blokjes. Smelt 1 el boter in een grote pan en fruit hierin de sjalot glazig. Voeg de paprika en erwtjes toe en bak nog 5 min. mee. Voeg de kookroom toe en laat op laag vuur inkoken tot een dikke saus.

3.Snijd de dille fijn en bewaar een paar takjes voor de garnering. Rasp de schil van de citroen en pers uit. Roer de dille, citroenrasp en -sap door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.

4.Smelt 2 el boter in een grote koekenpan. Dep de coquilles droog en breng op smaak met peper en zout. Bak de coquilles op hoog vuur circa 2 min. per kant totdat ze goudbruin en knapperig van buiten zijn en lichtglazig van binnen.

5.Giet de pasta af en roer deze door de saus. Serveer de pasta met de gebakken coquilles, pijnboompitten en rucola.

Tip: coquilles (of mantelschelpen) zijn verkrijgbaar in het diepvriesvak in de supermarkt.

Friet met vegetarische rendang. Beeld
Friet met vegetarische rendang.

Vrijdag

Loaded fries met vegetarische rendang

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 120 gr pulled oats - 3 teentjes knoflook - 1 grote sjalot - 50 gr tomaat - 1 el olie - ½ tl komijn - 1 tl kurkuma - 1/5 rode peper - 9 gr sereh - 1 tl korianderzaad - 160 ml kokosmelk - 30 gr kokoscrème - 50 gr kemiriepasta - 15 gr kokossnippers - 30 gr wortel - ½ rode ui - 30 gr koolrabi - 30 gr bloemkoolroosjes - 80 gr suiker - 80 ml azijn - 500 gr ovenfriet

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180°C en bak de pulled oats 8 min. in de oven. Laat afkoelen. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de tomaat in blokjes. Verwarm olie in een pan en bak de knoflook, sjalot en tomaat op laag vuur aan.

2.Voeg, wanneer de sjalot glazig is, de komijn, kurkuma, fijngesneden rode peper, sereh, zout en korianderzaad toe. Blus af met kokosmelk en voeg de kokoscrème toe.

3.Voeg als de kokoscrème is gesmolten de kemiriepasta en kokossnippers toe, zet het vuur uit en meng de ­pulled oats door het geheel.

4.Snijd de wortel, rode ui en koolrabi fijn. Meng in een steelpan de suiker, azijn en een snuf zout en breng aan de kook. Voeg de groenten toe en breng nogmaals, 10 sec., aan de kook. Zet daarna het vuur uit. Giet de groenten af en laat ze afkoelen.

5.Bak ondertussen de ovenfriet en serveer met de vegetarische rendang en zoetzure groenten.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden