PlusWeekmenu

Van groene parelcouscous tot wraps met gegrilde tonijn: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer toad in the hole en pasteitjes met Thaise kip, taugé en mango.

Het Parool

Maandag:

Groene parelcouscous met halloumi

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gr parelcouscous
- 500 ml groentebouillon
- 450 gr diepvriestuinerwten
- 225 gr halloumi
- 1 el zonnebloemolie
- 2 takjes munt
- 50 gr geroosterde amandelen
- 3 bosui
- 3 el groene pesto

Bereidingswijze

1. Kook de parelcouscous 10 min in de groentebouillon. Kook vervolgens de bevroren tuinerwten in 4 à 6 min gaar in ruim kokend water. Giet de parelcouscous en de tuinerwten af.

2. Snijd de halloumi in plakken van circa 1 cm dik. Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan en bak de halloumi per kant in 3 min op matig vuur goudbruin.

3. Snijd de takjes munt en amandelen fijn, de lente-ui in ringen en meng dit met de parelcouscous en tuinerwten. Breng de couscous op smaak met de groene pesto en leg de plakjes halloumi op het gerecht.

Dinsdag:

Wraps met gegrilde tonijn en wasabimayonaise

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 el olijfolie
- 2 tonijnsteaks à 150 gr
- 2 volkorentortilla’s
- 2 handjes rucola
- 1 avocado
- 2 el wasabimayonaise
- 1 tl sesamzaadjes

Bereidingswijze

1. Verhit olijfolie in een grillpan. Grill de tonijnsteaks ca. 4 min. aan beide kanten tot er grillstrepen ontstaan. De tonijn mag van binnen nog rauw zijn. Snijd de steaks in dunne plakken.

2. Verdeel de tortilla’s over 2 borden en beleg met wat rucola. Schil en ontpit de avocado en snijd in plakjes. Leg de plakjes avocado samen met de gegrilde tonijn op de rucola en garneer met wasabimayonaise en sesamzaadjes. Rol de wraps op en serveer eventueel met een extra schaaltje wasabimayonaise.

Woensdag:

Toad in the hole

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 el olijfolie
- 50 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 ml melk
- 2 eieren
- 2 takjes tijm
- 1 ui
- 150 gr prei
- 50 gr plakjes ontbijtspek
- 3 braadworsten
- 100 gr cherry-trostomaten

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schenk de olijfolie in een ovenschaal van 20 bij 12 cm en zet in de voorverwarmende oven.

2. Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout in een beslagkom. Schenk al roerend beetje voor beetje de melk erbij en voeg daarna de eieren toe en klop alles met een garde tot een glad beslag. Ris de blaadjes tijm van de takjes en schep ze door het beslag.

3. Pel de ui en maak de prei schoon. Snijd de ui in parten en de prei in ringen.

4. Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze mooi knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op een bordje met keukenpapier. Bak in dezelfde pan de worstjes rondom bruin. Voeg de ui en prei toe en bak 2-3 min. mee tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Schep de mosterd erdoor.

5. Haal de ovenschaal uit de oven. Let goed op, de schaal en olie zijn flink heet geworden. Schep de helft van de ingrediënten (worstjes, spek, ui en prei) in de ovenschaal. Schenk het beslag erover en leg de rest van de ingrediënten erin. Zet 20 min. in de oven.

6. Haal na 10 min. de ovenschaal uit de oven. Knip de trostomaatjes in kleinere takjes en leg tussen de worstjes. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak nog 10 min. tot goudbruin. Serveer direct.

Donderdag:

Loaded potato met atjar en satésaus

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 kruimige aardappels
- 2 el zonnebloemolie
- 2 minikomkommers
- 60 gr poedersuiker
- 150 ml azijn
- 1½ tl kurkuma
- 100 gr gesneden witte kool
- 40 gr kokosmelk
- 80 gr satésaus
- 1 bosui
- 2 el seroendeng

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Prik de aardappels rondom in met een vork en bestrijk met zonnebloemolie. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 60 min. goudbruin in de oven. Draai halverwege om.

2. Snijd de komkommers in plakjes en meng 1/6 van de poedersuiker met 1/3 van de azijn. Laat de komkommerplakjes hierin marineren.

3. Meng de overige azijn en poedersuiker met kurkuma en breng aan de kook. Voeg de witte kool toe en laat 1 min. doorkoken. Haal van het vuur, giet af en laat afkoelen.

4. Meng de kokosmelk met de satésaus en snijd de bosui in dunne ringetjes.

5. Haal de aardappels uit de oven. Maak in de lengte een inkeping in de aardappels, maar snijd deze niet helemaal door. Maak het aardappelkruim los met behulp van een vork.

6. Verdeel wat satésaus in de aardappel, gevolgd door de helft van de witte kool. Leg hier de helft van plakjes gemarineerde komkommer bovenop. Verdeel extra satésaus over de bovenkant van de aardappel. Herhaal dit met de andere aardappel.

7. Top af met bosui en seroendeng.

Vrijdag:

Thais pasteitje met kip, taugé en mango

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr kipdijfilet
- 200 gr kastanjechampignons
- 1 mango
- 1 el zonnebloemolie
- 75 gr rode currypasta
- 200 ml kokosmelk
- 100 gr taugé
- 10 gr sesamzaadjes
- 4 pasteitjes
- 2 takjes koriander

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 165ºC. Snijd de kip in blokjes van 2 cm. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en daarna doormidden. Schil de mango en snijd het vruchtvlees eraf langs de pit. Snijd in blokjes van 1 cm.

2. Verhit de olie in een pan en bak de kip in 7 min. bruin. Voeg de champignons toe en bak 5 min. mee. Voeg de currypasta en de kokosmelk toe. Zet het vuur laag en laat de saus 15 min. indikken. Voeg de taugé en 2/3 van de mango toe. Roer door.

3. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan goudbruin. Bereid de pasteitjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de ronde bolling van het pasteitje weg zodat je het pasteitje kunt vullen.

4. Vul de pasteitjes met de currysaus en garneer met de resterende mango, sesamzaadjes en de koriander.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden