PlusWeekmenu

Van een hasselback-aardappelschotel tot rodelinzensoep: vijf fijne recepten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer vegetarische zwarte bonenburgers en dahl met zalm.

Het Parool

Maandag

Hasselback-aardappelschotel met kip

Hasselback-aardappelschotel met kip. Beeld
Hasselback-aardappelschotel met kip.

Ingrediënten voor 2 personen
- 2 kipfilets
- 8 el olijfolie
- 1 el citroensap
- peper en zout
- 4 tl knoflookpoeder
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 150 gr cherrytomaten
- 4 kruimige aardappelen
- blaadjes van 1 takje rozemarijn

Bereidingswijze

1. Snijd de kipfilet in grote stukken en leg in een kom. Giet hierover de helft van de olijfolie en het citroensap en voeg peper, zout, de helft van het knoflookpoeder en de helft van de gedroogde tijm toe. Meng goed en laat een uur intrekken in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine en courgette in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Verdeel de groenten over een ovenschaal.

3. Maak dunne inkepingen in de aardappelen. Tip: leg twee houten pollepels van gelijke dikte langs beide kanten van de aardappel, zo voorkom je dat je de aardappel helemaal doorsnijdt. Besprenkel de aardappelen met ¾ van de overige olijfolie en bestrooi met ¼ van het overige knoflookpoeder, peper en zout.

4. Leg de aardappelen en de kipfilet bij de groenten in de ovenschaal. Bestrooi met de overige tijm, de rozemarijn, overige knoflookpoeder, overige olijfolie, peper en zout. Zet 40 min. in de oven tot de aardappelen krokant zijn en de kip gaar is.

Dinsdag

Dahl met zalm, raita en rijst

Dahl met zalm en raita. Beeld
Dahl met zalm en raita.

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gember
- 150 gr wortel
- ½ courgette
- 2 el olie
- 2 tl kurkuma
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl chilivlokken
- 2,5 tl garam masala
- 200 ml kokosmelk
- 100 gr rode linzen
- 1 limoen
- peper en zout
- 150 gr rijst
- 4 takjes munt
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 tl komijn
- 1 tl honing
- 200 gr zalm
- 100 gr spinazie
- blaadjes van 1 takje koriander
- 30 gr pinda’s, grofgehakt

Bereidingswijze

1. Snipper de ui en knoflook, rasp de gember en wortel fijn en snijd de courgette in blokjes van 1 cm. Verhit de helft van de olie in een pan en fruit de ui, knoflook, wortel en gember op laag vuur met de kurkuma, gemalen kardemom, en chilivlokken. Voeg de courgette toe en bak ongeveer 5 min. mee.

2. Voeg de garam masala, kokosmelk, rode linzen en limoenrasp toe. Breng op smaak met peper en zout. Kook zo’n 20 tot 30 min. op laag vuur.

3. Bereid ondertussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Bereid de raita door de munt fijn te snijden en te mengen met Griekse yoghurt, komijn, sap van een halve limoen en honing.

4. Bak de zalm in een pan met de overige olie op middelhoog vuur. Bak 4 tot 5 min. op de huid, draai de vis om en bak nog eens 2 min. Hak de spinazie grof, roer door de dahl en laat slinken.

5. Serveer de dahl met rijst, de zalm, verse koriander, de gehakte pinda’s en een partje limoen.

Woensdag

Vegetarische burger van zwarte bonen met chili-mayonaise

Vegetarische zwartebonenburger met chili-mayonaise. Beeld
Vegetarische zwartebonenburger met chili-mayonaise.

Ingrediënten voor 2 personen
- 190 gr zwarte bonen uit blik
- 1 ei
- peper en zout
- ½ rode ui
- ½ teentje knoflook
- ½ tl cayennepeper
- 1 takje verse peterselie
- 30 gr tarwemeel
- 2 el mayonaise
- 1 el chilisaus
- 1 tomaat
- 2 hamburgerbroodjes
- 2 el olijfolie
- 2 augurken
- 2 handjes sla

Bereidingswijze

1. Laat de zwarte bonen uitlekken en dep ze droog. Doe de bonen, het ei, peper en zout, de helft van de rode ui, de knoflook, cayennepeper en verse peterselie in een foodprocessor. Maal het geheel grof en meng het vervolgens met het tarwemeel.

2. Leg bakpapier op een bord en maak twee ballen van het mengsel. Druk ze plat tot een burger. Plaats de burgers 10 min. in de vriezer om stevig te laten worden. Meng ondertussen de mayonaise en chilisaus voor de chili-mayonaise.

3. Snijd de tomaat in plakjes, snipper de overgebleven rode ui en snijd de broodjes doormidden. Besprenkel de doorgesneden helften van de broodjes met de helft van de olijfolie en gril kort in een pan tot ze knapperig zijn. Verwarm de overige olijfolie in een pan. Haal de burgers uit de vriezer en bak ze aan beide kanten krokant.

4. Besmeer de broodjes met chili-mayonaise aan beide kanten, beleg vervolgens met sla, de burger, augurk, tomaat en rode ui.

Donderdag

Wraps met köfte in paprikasaus

Wraps met köfte in paprikasaus. Beeld
Wraps met köfte in paprikasaus.

Ingrediënten voor 2 personen
- 4 wraps
- 100 gr babybladspinazie
- 150 gr Griekse yoghurt
- 2 tenen knoflook
- 2 puntpaprika’s
- 2 sjalotjes
- 1 el ras el hanout
- 70 gram tomatenpuree
- 250 ml water
- 8 gr verse koriander
- 1½ tl ras el hanout
- 300 gr mager rundergehakt
- ½ el olijfolie

Bereidingswijze

1. Snijd 1 teen knoflook fijn en de paprika en 1 sjalot in grove stukken. Giet een scheutje olie in een pan en bak de paprika en sjalot op hoog vuur aan. Voeg na 2 min de knoflook, ras el hanout en de tomatenpuree toe en zet op middelhoog vuur. Bak dit 3 min goed door terwijl je blijft roeren. Voeg het water toe en kook minimaal 5 min. Pureer de saus in een blender of met een staafmixer en zet apart.

2. Snipper de koriander en de overgebleven sjalot en knoflook zo fijn mogelijk. Meng de sjalot, knoflook, ras el hanout en de helft van de koriander door het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Maak je handen nat en kneed het gehakt tot 6 ronde balletjes.

3. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur, leg de ballen in de pan en druk ze van boven iets plat zodat er een soort hamburgertjes ontstaan. Bak de köfte aan beide kanten in 7 min gaar. Giet de paprikasaus over het vlees en breng opnieuw aan de kook.

4. Bereid de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vul ze vervolgens met de köfte, spinazie en een lepel Griekse yoghurt. Top de wraps af met de overige koriander.

Vrijdag

Rodelinzensoep met gepofte rijst

Rodelinzensoep met gepofte rijst.  Beeld
Rodelinzensoep met gepofte rijst.

Ingrediënten voor 4 personen
- 4 el olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 rode peper, fijngesneden
- 1½ tl komijnpoeder
- 2 tl kurkuma
- 200 gr rode linzen, gewassen
- 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
- 150 gr wortels, in schijfjes
- 2 aardappels, geschild en in blokjes
- 1 l groentebouillon
- peper en zout
- 50 gr gepofte rijst
- ½ tl cayennepeper
- 10 gr munt
- 100 ml kokosmelk

Bereidingswijze

1. Verhit 2 el olie in een diepe pan en fruit hierin de ui, de helft van de knoflook, rode peper, komijn en kurkuma gedurende 2 minuten.

2. Voeg de linzen, tomatenblokjes, wortel, aardappel en groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep met het deksel op de pan 25-30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met peper en zout.

3. Verhit op middelhoog vuur 2 el olie en fruit hierin zachtjes de rest van de knoflook en rode peper, komijn, cayennepeper en kurkuma 2 minuten.

4. Voeg de gepofte rijst toe en schep 3 minuten om, zodat de rijst even meebakt en goed gemixt is met het specerijenmengsel. Garneer de soep met de gepofte rijst, verse munt en de kokosmelk.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden