Aldus

Van een cursus vliegangst naar een eigen vliegmaatschappij

Piloot Kelly Otte (47), bekend van vliegangstcursussen, begint zijn eigen vliegtuigmaatschappij. De ambitie is groen, de naam Silver Flight.

Dylan Van Eijkeren
De nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij start met groene vluchten Beeld -
De nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij start met groene vluchtenBeeld -

U helpt eerst vliegangst de wereld uit en begint qua klantenbinding dan meteen een eigen vliegtuigmaatschappij?

“Nou, het zit eigenlijk heel anders. Die vliegangstcursussen deed ik omdat ik mensen daar snel en makkelijk vanaf kon helpen. Het plan om een vliegtuigmaatschappij te beginnen met een Pilatus PC-12 zat al lang in de koker, maar tot voor kort mocht je niet commercieel vliegen met een eenmotorig toestel. Nu wel.”

Waarheen vliegt u zoal?

“Waarheen de klant maar wil. We richten ons op normale ondernemers die met een paar man naar bijvoorbeeld een stadje in Schotland moeten, of naar Oxford, of naar Jersey. Onze Pilatus kan landen op een grasveld van 700 meter, dus het kleinste vliegveldje is al groot genoeg. Dat betekent ook dat je altijd dicht bij je bestemming kunt landen, dus dat scheelt tijd, ander vervoer, geld en brandstof.”

Uw vliegbedrijf heet Silver Flight, maar uw ambities zijn groen?

“Ja, het scheelt dus als je dicht bij of op je bestemming landt, dan hoef je niet nog eens over te stappen, een trein te nemen of een auto te huren, dat soort dingen. Maar ook heeft ons toestel maar één motor, dus dat scheelt meteen de helft aan uitstoot, en daardoor weegt het ook minder, wat weer in brandstof scheelt.”

Het kan aan mij liggen, maar ik lees de afgelopen maanden weleens dat vliegtuigmaatschappijen het momenteel wat lastig hebben. Wat vindt u zelf van uw timing?

“Haha, ja, dat drukt u heel voorzichtig uit. Daarentegen vlieg je bij ons niet met een massa mensen, maar met een paar collega’s, mensen die je kent. Dat is behoorlijk coronaproof.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden