PlusWeekmenu

Van dumplingsoep tot varkenshaas: vijf recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer bloemkoolkibbeling en rijstomelet met garnalen.

Dumplingsoep. Beeld
Dumplingsoep.

Maandag

Dumplingsoep met groenten en ei

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 2 eieren

- 1 liter groentebouillon

- 2 el sojasaus

- 10 garnalendumplings

- 2 baby paksoi

- 100 gr snijbonen

- 4 wortels

- 2 bosuitjes

- 2 takjes Thaise basilicum

Bereidingswijze

1.Kook de eieren in 6 min. zacht. Laat de eieren schrikken in koud water, pel ze en leg apart. Verwarm de groentebouillon en breng op smaak met de sojasaus.

2.Bereid de dumplings volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de paksoi in de lengte, maak de snijbonen schoon en snijd de wortels in plakjes.

3.Breng een pan met water aan de kook. Gebruik een zeef of vergiet die op de pan kan worden gezet. Vul deze met de groenten en zet bovenop de pan kokend water met de deksel erop. Stoom de groenten gaar in circa 5 min. Zorg ervoor dat de zeef of het vergiet het water niet raakt en schep de groenten regelmatig om.

4.Verdeel de groentebouillon over twee grote kommen. Voeg de dumplings en groenten toe aan de bouillon. Snipper de bosui en verdeel over de soep. Snijd de eieren in de lengte doormidden en leg bovenop de groenten. Top de dumplingsoep af met Thaise basilicum.

Focaccia. Beeld
Focaccia.

Dinsdag

Focaccia met bieslook, uienringen en asperges

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 200 ml lauw water

- 8 gr droge gist

- 1 el suiker

- 300 gr bloem

- 1 tl keukenzout

- 10 el olijfolie

- 15 gr bieslook

- 100 gr groene aspergetips

- 1 rode ui

- 5 takjes rozemarijn

- grof zeezout

Bereidingswijze

1.Meng het lauwe water met de gist en suiker en laat 10 min. staan. Meng in een aparte kom bloem en zout door elkaar en voeg hier het water en 3 el olijfolie aan toe. Kneed 15 min. goed door tot een stevig deeg.

2.Leg het deeg in een grote met olie ingevette schaal. Dek de schaal af met huishoudfolie. Zet de schaal 1 uur op een warme plek waar het deeg kan rijzen. Het deeg moet verdubbelen in grootte.

3.Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met olie. Kneed het deeg even door en plaats in de springvorm. Verdeel gelijkmatig over de bodem en verdeel vervolgens 5 el olijfolie, 3 takjes fijngesneden rozemarijn en grof zeezout naar smaak over het deeg. Dek de springvorm af met huishoudfolie en laat op een warme plek 30 min. rijzen.

4.Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC. Snijd de rode ui in ringen.

5.Duw met je vingers kuiltjes in het deegoppervlak en besprenkel met olijfolie en grof zeezout. Versier het deeg met de rode ui, aspergetips en bieslook als een soort boeket. Hierbij zijn de aspergetips de blaadjes, de bieslook de steeltjes en de uienringen de bloemen. Gebruik de overgebleven rozemarijn als extra takjes voor het boeket. Bak de focaccia in 20 min. goudbruin in het midden van de oven.

Rijstomelet. Beeld
Rijstomelet.

Woensdag

Rijstomelet met garnalen

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 6 eieren

- 2 el kookroom

- 1 el sojasaus

- 3 el oestersaus

- 1 el sesamolie

- 4 bosuitjes

- 75 gr voorgekookte rijst

- 10 grote garnalen, rauw en gepeld

- 5 el tomatenketchup

- 1 el gembersiroop

- 1 el ketjap

- 1 el chilisaus

- 2 tl vissaus

- 4 takjes koriander

- 1 limoen

- 1 el sesamzaadjes

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180°C. Kluts de eieren en meng met de kookroom, sojasaus, oestersaus en sesamolie. Snipper 2 bosuitjes en roer deze samen met de rijst door het eiermengsel.

2.Verhit wat olie in een ovenbestendige pan en bak hierin het eiermengsel circa 1 min. Roer af en toe door. Plaats de pan in het midden van de oven en bak het eiermengsel in 10 à 15 min. gaar.

3.Verhit ondertussen in een kleine koekenpan een scheutje olie. Bak hierin de garnalen in 3 à 5 min. gaar.

4.Meng de tomatenketchup, gembersiroop, ketjap, chilisaus en vissaus tot een foe yong hai saus. Pluk de blaadjes van de takjes koriander, snijd de overige 2 bosuitjes in dunne reepjes en snijd de limoen in partjes.

5.Serveer de omelet met de foe yong hai saus, garnalen, koriander, bosui en sesamzaadjes. Garneer met een partje limoen.

Varkenshaas. Beeld
Varkenshaas.

Donderdag

Varkenshaasspiezen met satésaus

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 2 tl garam masala

- 2 tl ketjap

- 2 tl sojasaus

- 2 tl uienpoeder

- 1 tl knoflookpoeder

- 4 tl zonnebloemolie

- 2 varkenshazen

- 1 mango

- ½ gele paprika

- ½ rode paprika

- ½ komkommer

- 100 gr radijs

- ½ rode ui

- ½ rode peper

- blaadjes van 2 takjes verse munt

- blaadjes van 4 takjes verse peterselie

- 2 el azijn

- sap van 1 citroen

- 1 el honing

- 250 gr kant-en-klare satésaus

Bereidingswijze

1.Meng de garam masala met de ketjap, sojasaus, uienpoeder, knoflookpoeder en olie. Snijd de varkenshaas in stukken van zo’n 1,5 bij 4 cm. Leg in de marinade.

2.Schil de mango en snijd, net als de paprika’s, in grove stukken. Rijg een stuk paprika, mango en varkenshaas aan de spies. Herhaal totdat de spies vol is.

3.Snijd de komkommer en radijs in plakjes en de rode ui en rode peper in dunne ringen. Hak de peterselie en munt fijn. Voeg alles samen en meng goed door elkaar.

4.Meng de azijn met het citroensap en de honing tot een dressing.

5.Bak de varkenshaasspiezen in ongeveer 10 min. gaar op de barbecue of in een grillpan op middelhoog vuur. Bereid de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de varkenshaasspiezen met de satésaus, en de salade met de dressing erover.

Bloemkoolkibbeling. Beeld
Bloemkoolkibbeling.

Vrijdag

Bloemkoolkibbeling met aardappelpartjes

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 100 gr bloem

- 1 ei

- 150 ml koud water

- 1 tl bakpoeder

- 2 el aardappelzetmeel

- 2 l zonnebloemolie

- ½ grote bloemkool

- 30 gr viskruiden

- 2 el poké bowl spice blend

- zout

- 400 gr aardappelpartjes met schil

- 4 el remouladesaus

- 4 takjes verse peterselie

- 4 partjes citroen

Bereidingswijze

1.Verwarm de zonnebloemolie tot 180°C in een stevige pan of een frituurpan. Je kunt testen of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te doen. Wanneer de olie heet genoeg is, begint deze direct te borrelen.

2.Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes van ongeveer 4 x 4 cm. Bereid het tempurabeslag in een grote beslagkom door de bloem, het ei, water, bakpoeder en aardappelzetmeel met elkaar te mengen.

3.Meng de viskruiden met de poké bowl spice blend, voeg wat zout toe en zet apart. Frituur de aardappelpartjes of bak in een pan totdat ze goudbruin zijn.

4.Doop de bloemkoolroosjes in het tempurabeslag. Frituur voorzichtig 8 à 10 roosjes tegelijk in de olie (afhankelijk van de grootte van je pan) totdat ze goudbruin zijn. Strooi direct na het frituren het viskruidenmengsel over de bloemkoolkibbeling.

5.Serveer de bloemkoolkibbeling met de aardappelpartjes, remouladesaus, peterselie en een partje citroen.

Tip

In plaats van poké bowl spice blend kun je ook nori snacks verkruimelen en gebruiken bij stap 3.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden