Van der Valk opent eerste versmarkt

Hotelketen Van der Valk sluit zich aan bij de golf van versmarkten en foodhallen van het laatste jaar. Vorige week opende de eerste Valk Versmarkt naast Hotel de Gouden Leeuw in Voorschoten. Wie het brood bij het ontbijtbuffet lekker vindt, kan het een deur verder aanschaffen. 'Alles wat we toch al inkopen voor onze hotels, kunnen Van der Valk-klanten nu ook mee naar huis nemen', vertelt Marcus van der Valk, directeur van de versmarkt.

Lisa Koetsenruijter
De Valk Versmarkt in Voorschoten. Beeld Van der Valk
De Valk Versmarkt in Voorschoten.Beeld Van der Valk

In de jaren vijftig had 'opa Van der Valk' al een slagerij in Voorschoten, nog voor hij hotel de Gouden Leeuw opzette. Die slagerij is altijd naast het hotel blijven bestaan. 'Ik dacht: als de slager een succes is, waarom bieden we dan ook niet onze vis, ons brood en de andere producten aan?' legt de directeur van de nieuwe Valk Versmarkt uit. Hij zegt vrij ver te zijn met plannen voor meer Valk Versmarkten.

De versmarkt moet de sfeer van 'het nieuwe Van der Valk' overbrengen. 'Een plek met een wauweffect, waar aan alles is gedacht.' De bananen liggen uitgestald op houten kratjes. Grote stukken vlees hangen in vitrines te drogen achter de slagersbalie, erboven een grote koe in rood neonlicht. Het vlees komt van de eigen boerderij in Leiderdorp. 'Hier zien klanten de slager echt ambachtelijk het vlees snijden.'

Met deze uitbreiding speelt het concern handig in op de trend van versmarkten en foodhallen, die de laatste jaren sterk in opkomst zijn. Supermarkt Jumbo opende eind vorig jaar een foodmarkt in Amsterdam Noord. In de hoofdstad opende tevens de Foodhallen in een oude tramremise. In Rotterdam verrees in oktober de enorme Martkhal.

'Goede voeding wordt steeds relevanter', merkt ook Joop Holla, onderzoeksdirecteur bij bureau GfK. 'Er is veel aandacht voor vers en streekproducten.' Hij vindt de stap die Van der Valk maakt logisch. 'De consument denkt niet meer in hokjes, zoals de supermarkt of de drogisterij. Hij zoekt overal de hele dag aanbod.' Het is daarom niet raar dat het culinaire aanbod van de hotels nu ook in een winkel te krijgen is. 'In de winkel is het ook eten. Als ze nou schoenen verkochten, lag het veel verder weg.'

Slagerij De Valk in Voorschoten in 2001. Beeld anp
Slagerij De Valk in Voorschoten in 2001.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden