PlusWeekmenu

Van biefstuksalade tot aardappelpizza: vijf recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food en lifestyle inspiratie.

Biefstuksalade. Beeld
Biefstuksalade.

Op maandag staat een makkelijke biefstuksalade op het menu, dinsdag snelle papadums met tonijn, woensdag is er een aardappelpizza, donderdag een soep en vrijdag een wat tijdrovender recept voor pulled pork taco’s.

Maandag

Biefstuksalade met gepofte tomaatjes

Ingredië̈nten

Voor 2 personen - 200 gr trostomaatjes - 2 el olie - 1 el roomboter - 300 gr biefstuk - 1 bosje radijsjes - 200 gr jonge bladsla melange - 70 gr gegrilde rode paprika - 2 el balsamicoazijn

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de trostomaatjes op een bakplaat, besprenkel ze met 1 el olie en plaats voor 10 min. in de oven.

2.Verhit 1 el olie en 1 el roomboter in de koekenpan. Bak de biefstuk op hoog vuur aan beide kanten bruin. Houd de biefstuk gedurende het bakken in beweging. Haal het vlees uit de pan, pak in met aluminiumfolie en laat de biefstuk 5 min. rusten.

3.Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Maak de borden op met sla, gegrilde paprika, radijs en de gepofte trostomaten. Snijd de biefstuk in reepjes en serveer op de salade. Maak de salade af met balsamicoazijn.

Papadums met tonijn. Beeld
Papadums met tonijn.

Dinsdag

Papadums met tonijntartaar

Ingredië̈nten

Voor 4 personen

- 4 takjes bieslook - 3 el olijfolie - ½ el appelazijn - ½ el limoensap - 1 tl mosterd - 2 tonijnsteaks - 1 groene appel - 1 el sesamzaadjes - 3 snackkomkommers - 4 radijsjes - 1 bosui - 4 papadums

Bereidingswijze

1.Hak de bieslook fijn en meng de bieslook, olijfolie, appelazijn, limoensap en mosterd tot een vinaigrette.

2.Snijd de tonijnsteaks en appel in kleine blokjes. Meng de appel- en tonijnblokjes met de sesamzaadjes en de helft van de vinaigrette.

3.Snijd de komkommer en radijsjes in plakjes en de bosui in ringetjes.

4.Verdeel de tonijntartaar over de papadums. Top af met de komkommer, radijs en bosui en besprenkel met de rest van de vinaigrette.

Aardappelpizza. Beeld
Aardappelpizza.

Woensdag

Zelfgemaakte pizza met aardappel en olijven

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 2 tl droge gist - 1 el suiker - 300 ml warm water - 1 tl zout - 500 gr bloem - 60 ml olie - 1 ui - 2 el olijven - 2 tomaten - 2 el kappertjes - 2 kleine aardappelen - 2 takjes verse rozemarijn - scheutje olie, om de pizza mee te bestrijken - peper en zout - 1 tl Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

1.Meng in een kom de gist, suiker en het warme water. Meng in een andere kom het zout en de bloem. Meng het gistmengsel met de bloem en 55 ml olie en kneed het deeg tot een gladde massa. Laat het deeg 1 uur rusten in een afgedekte kom op een warme plek.

2.Verwarm de oven voor op 240°C. Strooi bloem op een bakplaat met bakpapier en leg hier het deeg op. Duw het deeg met je vingers plat en vorm een cirkel van ongeveer 30 cm breed. Bestrijk het deeg met een ½ el olie.

3.Snijd de ui en olijven in ringen en de tomaten in dunne plakjes. Verdeel de uien, kappertjes, tomaten en olijven over het deeg. Houd ongeveer 2 cm van de rand vrij. Was de aardappelen, snijd in zo dun mogelijke plakjes en verdeel de plakjes over de groenten.

4.Vouw de buitenste rand van 2 cm naar binnen over de vulling. Ris de rozemarijn van de takjes en verdeel over de pizza. Bestrijk de deegrand met olie en druppel wat olie over de aardappel schijfjes. Breng het geheel op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Bak de pizza 20 min. in de oven.

Tip: niet veel tijd? Gebruik kant-en-klaar pizzadeeg.

Tomaten-vissoep. Beeld
Tomaten-vissoep.

Donderdag

Rijkgevulde tomaten-vissoep

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 80 gr basmatirijst - 4 teentjes knoflook - 1 grote ui - 1 el olie - 1 el tomatenpuree - 1 tl gedroogde marjolein - 500 ml visbouillon - 400 gr tomatenblokjes, uit blik - 3 takjes verse peterselie - 3 takjes verse munt - peper en zout - 300 gr kabeljauwfilet - 1 citroen

Bereidingswijze

1.Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart. Snijd de knoflook en ui fijn en verhit olie in een kookpan. Bak de knoflook en ui in de olie tot de ui glazig begint te worden.

2.Voeg vervolgens de tomatenpuree toe, bak deze 1 min. mee en voeg de marjolein, visbouillon en de tomatenblokjes toe. Snijd de peterselie en munt fijn. Breng de soep op smaak met peper, zout, munt en peterselie en laat 5 min. sudderen op laag vuur.

3.Snijd de kabeljauw in stukken van 3 bij 3 cm. Voeg de kabeljauw toe aan de soep en kook mee tot de kabeljauw wit verkleurt (circa 5 min.).

4.Pers de citroen uit boven een glas en voeg 2 el sap toe aan de soep. Maak de soep af door de basmatirijst toe te voegen.

Pulled pork taco’s. Beeld
Pulled pork taco’s.

Vrijdag

Kruidige pulled pork taco’s

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 2 rode uien - 100 ml azijn - 100 ml water - 1 el suiker - 65 gr annatto (bij de toko) - 2 tl komijnzaad - ½ tl kruidnagel - ½ tl peperkorrels - ½ tl anijszaad - 1 tl zout - 130 gr sinaasappelsap - 20 ml tequila - 100 gr witte azijn - 2 hete pepers - sap van 5 citroenen - 600 gr schouderkarbonade - 4 kleine wraps - 4 el crème fraîche - 4 el verse koriander

Bereidingswijze

1.Snijd de rode ui in ringen. Breng de azijn, het water en de suiker aan de kook en giet in een weckpot over de ui. Sluit de deksel en laat één uur intrekken.

2.Bak de annatto, komijnzaad, kruidnagel, peperkorrels, anijszaad en het zout kort aan in een koekenpan en maal alles vervolgens fijn in een vijzel. Doe het sinaasappelsap, tequila, azijn en de gemalen kruiden in een blender. Snijd de gele pepers in stukken en voeg met het citroensap toe. Laat draaien in de blender.

3.Verwarm de oven voor op 160°C. Snijd het vlees in blokjes van 3 bij 3 cm en meng het vlees in een schaal met het kruidenmengsel goed door elkaar. Dek af met aluminiumfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

4.Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie, leg het vlees erin en pak de schaal volledig in met aluminiumfolie. Plaats de ovenschaal 4 uur in de oven.

5.Haal het vlees uit de oven en trek met 2 vorken tot draadjesvlees. Verwarm de wraps kort in een pan. Beleg de wraps met de crème fraîche, het vlees, de ingelegde uien en de koriander.

Tip: annatto is verkrijgbaar bij de toko.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden