PlusWeekmenu

Van aubergineschnitzel tot mangokip: 5 fijne recepten voor komende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In de nieuwe rubriek Het Parool Weekmenu staan iedere week 5 recepten van het food & lifestyleplatform Eatertainment.

Voor deze week is er maandag een snelle bloemkoolpizza, dinsdag noedels met tempeh, woensdag een salade, donderdag een aubergineschnitzel en op vrijdag mangokip.

Maandag
 Beeld
Maandag

Maandag

Bloemkoolpizza met gerookte zalm en citroencrème

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- ½ rode ui - 1 citroen - 5 el zure room - 1 el honing - 2 bloemkoolpizzabodems - 100 gr gerookte zalm, in stukjes - 4 tl kappertjes - 4 takjes verse dille - 2 handjes rucola

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de rode ui in dunne ringen. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.

2.Meng de zure room met de honing, het sap en de rasp van de citroen. Roer dit tot een glad mengsel. Besmeer vervolgens de bloemkoolbodems met het citroenmengsel.

3.Verdeel de gerookte zalm over de twee pizza’s en strooi de kappertjes en rode ui eroverheen. Bak de pizza gedurende 8 min. in de oven.

4.Haal de dille van de takjes en verdeel samen met de rucola over de pizza’s.

Dinsdag Beeld
Dinsdag

Dinsdag

Knoflooknoedels met pittige tempeh

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 200 ml olie, om in te frituren + 2 el - 250 gr tempeh - 4 lente-uien - 4 cm verse gember, geschild - 4 teentjes knoflook - 400 gr Chinese wokgroente - 125 gr woknoedels, ongekookt - 1 groentebouillonblokje - 500 ml kokend water - 2 el ketjap manis - 1 el suiker - 1 el sambal oelek

Bereidingswijze

1.Verhit 200 ml olie in een pan met antiaanbaklaag. Snijd de tempeh in 10 stroken door de lengte en in

15 stroken door de breedte. Frituur de helft van de tempeh in 5 min. goudbruin, schep uit de pan en laat uitlekken. Herhaal met de tweede helft tempehblokjes.

2.Snijd de lente-ui, gember en knoflook fijn. Verhit 1 el olie in een wok en bak 3 teentjes knoflook en 2/3de deel van de gember op laag vuur aan. Roerbak de Chinese wokgroente 3 min. mee. Voeg de woknoedels, het bouillonblokje en kokend water toe en laat op laag vuur 5 min. doorgaren.

3.Verhit in een diepe pan met antiaanbaklaag 1 el olie en fruit de overgebleven knoflook en gember op laag vuur. Blus de knoflook en gember na 4 min. af met de ketjap manis, suiker en sambal en laat 4 min. meebakken op middelhoog vuur. De saus is goed wanneer de suiker is gesmolten en er een soort karamel ontstaat. Voeg de gefrituurde tempeh toe en roer goed om zodat alle tempehblokjes bedekt zijn met een laagje saus.

4.Verdeel de knoflooknoedels met groenten over twee borden en serveer de tempeh er apart bij. Top de noedels af met lente-ui.

Woensdag Beeld
Woensdag

Woensdag

Frisse salade met makreel en sinaasappelvinaigrette

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 2 sneetjes (oud) brood - olijfolie - peper en zout - 1,5 sinaasappel - ½ el honing - 2 el citroensap - 1 groene appel - 1 mango - ¼ komkommer - 80 gr veldsla - 240 gr gerookte makreel

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de korstjes van het brood en snijd de boterhammen in stukjes van 1,5 bij 1,5 cm. Verdeel de broodstukjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Bak de croutons 8 min. in de oven en laat afkoelen.

2.Meng voor de vinaigrette de rasp en het sap van een halve sinaasappel met het citroensap en de honing. Voeg hier 4 el olijfolie aan toe en roer goed door.

3.Snijd de appel en mango in dunne plakjes, de komkommer in blokjes en één sinaasappel in partjes.

4.Meng de veldsla met de vinaigrette en verdeel de komkommer, appel, mango en sinaasappel hieroverheen.

5. Verwijder het vel en eventuele graatjes van de makreel en snijd in kleine stukjes. Verdeel de stukjes makreel over de salade en top af met de zelfgemaakte croutons.

Donderdag Beeld
Donderdag

Donderdag

Aubergineschnitzel met pastinaakpuree

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 1/2 bol knoflook - 4 el olie - 200 gr trostomaatjes - peper en zout - 400 gr pastinaak, geschild en in blokjes - 1 grote aubergine - 60 gr bloem - 1 ei - 1 tl gerookt paprikapoeder - 1 tl uienpoeder - 120 gr panko - 2 el crème fraîche - 4 takjes krulpeterselie

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de halve bol knoflook in de breedte doormidden, besprenkel met

1 el olie en pak in met aluminiumfolie. Zet dit gedurende 35 min. in het midden van de oven. Leg de ­tomaatjes met tak in een ovenschaal, besprenkel met

1 el olie en breng op smaak met zout en peper. Plaats de tomaatjes na 10 min. in de oven bij de knoflook.

2.Breng een pan met water aan de kook en kook de pastinaak in 20 min. gaar. Snijd de aubergine in gelijke plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Bedek alle aubergineplakken volledig met bloem en klop de overtollige bloem eraf. Klop het ei met het paprikapoeder, uienpoeder, peper en zout. Haal de aubergineplakken door het eimengsel en daarna meteen door de panko. Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de aubergine in 2 à 3 min. per kant goudbruin. Herhaal dit met alle plakken aubergine.

3.Giet de pastinaak af en bewaar het kookvocht. Pureer de pastinaak en voeg de crème fraîche toe. Haal de knoflookteentjes uit de bol en pureer deze mee met de pastinaak. Maak de pastinaakpuree smeuïg met het kookvocht en breng op smaak met peper en zout.

4.Snipper de peterselie fijn. Serveer de aubergineschnitzel met de pastinaakpuree, gepofte tomaatjes en top het geheel af met de peterselie.

Vrijdag Beeld
Vrijdag

Vrijdag

Mangokip met kokosrijst

Ingredië̈nten

Voor 2 personen

- 300 gr basmatirijst - 400 ml kokosmelk - 140 ml water - snufje zout - snufje suiker - 2 mango’s - 1 rode peper - 1 limoen - 1,5 el ketjap manis - 1,5 el vissaus - 2 teentjes knoflook - 2 tl bruine suiker - 1 rode ui - 2 el olie - 600 gr kipfiletblokjes - 100 gr cashewnoten

Bereidingswijze

1.Breng de rijst met de kokosmelk, het water, zout en suiker in een pan aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst met de deksel op de pan in 15 min. gaar worden. Roer vervolgens los met een vork.

2.Schil 1 mango en snijd in stukken. Snijd de rode peper in ringetjes. Rasp de schil van de limoen en pers de ­limoen uit. Doe de mango, rode peper, limoenrasp, de helft van het limoensap, ketjap, vissaus, knoflook en bruine suiker in een hakmolen of blender en mix tot een gladde saus. De rest van het limoensap heb je niet meer nodig.

3.Snipper de rode ui. Schil de tweede mango en snijd in blokjes. Verhit 2 el olie in een wok en fruit hierin de ui

1 min. Voeg de kipblokjes toe en bak in 6 min. goudbruin. Giet de saus bij de kip, breng aan de kook en laat 5 min. indikken. Voeg halverwege de mango en cashewnoten toe en laat mee warm worden.

4.Serveer de mangokip met de kokosrijst.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden